Op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia gaan zondagochtend om 11:00 uur de lichten op groen voor de achttiende en laatste Moto3 race (19e GP) van het seizoen. Hieronder lees je een aantal leuke feiten en statistieken.

Tony Arbolino heeft zich voor het eerst sinds Argentinië eerder dit jaar gekwalificeerd op pole. Dit is Arbolino’s tweede pole in wat is zijn 36e start in zijn Grand Prix-carrière.


Arbolino’s pole in Valencia is de 15e pole voor een Honda coureur sinds de openingsrace in Qatar, dit is hetzelfde aantal als vorig jaar. De laatste keer dat Honda meer dan 15 poles had in één seizoen was in 2015 met 16.


Nakarin Atiratphuvapat heeft zich op de tweede plaats op de grid gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is in zijn Grand Prix-carrière. Hij is het beste kwalificatieresultaat ooit van een Thaise renner in welke Grand Prix-klasse sinds Assen 2010 (Ratthapark Wilairot – Moto2 klasse).


De hoogstgeplaatste KTM-coureur op de grid is John McPhee, die in 2018 voor de vierde keer vanaf de eerste rij start, één keer meer dan vorig jaar. McPhee wil voor het eerst op het podium eindigen sinds hij eerder dit seizoen derde werd in Duitsland.


Can Öncü start van de eerste plaats op de tweede startrij in Valencia, het beste kwalificatieresultaat voor een Turkse coureur in de Grand Prix sinds Kenan Sofuoglu zich in 2010 als vierde kwalificeerde tijdens zijn Grand Prix-debuut in de Moto2 klasse, in Portugal.


Arón Canet, die twee jaar geleden in Valencia voor het eerst op de pole stond in zijn Grand Prix-carrière, heeft zich als vijfde gekwalificeerd op de grid, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar derde werd in Misano.


Tweede in het kampioenschap, Marco Bezzecchi voltooit de tweede rij op de grid. Dit is de 11e keer dit jaar dat Bezzecchi zich heeft gekwalificeerd op de eerste twee rijen op de grid.


2018 Moto3 wereldkampioen Jorge Martín heeft zich als 13e gekwalificeerd, zijn slechtste kwalificatieresultaat sinds hij eerder dit jaar ook 13e was in Thailand.


Bezzecchi’s naaste rivaal voor de tweede plaats in het algemeen klassement, Fabio Di Giannantonio, kwalificeerde zich op de 15e plaats, de vierde opeenvolgende keer dat hij zich niet kwalificeerde op de eerste drie rijen van de grid.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App