In Misano gaan zondagochtend om 11:00 uur de lichten op groen voor de dertiende Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Moto3 wedstrijd op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Tatsuki Suzuki heeft zich voor de eerste keer in zijn Grand Prix-carrière op pole position gekwalificeerd. Dit is de derde pole voor een Japanse rijder sinds de introductie van de Moto3 klasse in 2012. Hiroki Ono (Japan in 2016 – hoewel hij in 2012 zich ook op pole wist te kwalificeren maar vanwege een penalty vanaf de vierde plaats op de grid van start ging) en Ayumu Sasaki eerder dit jaar in Duitsland gingen Suzuki voor.


Met Ayumu Sasaki in Duitsland en Tatsuki Suzuki in Misano is dit de eerste keer dat er meer dan één pole voor een Japanse coureur is geweest in één en hetzelfde seizoen in de lichtste klasse sinds Youichi Ui zich in het seizoen 2001 zeven keer op pole kwalificeerde.


Sinds 2012 hebben slechts drie Moto3 coureur in Misano vanaf pole de race weten te winnen: Sandro Cortese (2012) en Brad Binder (2016) op een KTM, en Enea Bastianini (2015) op een Honda.


Dit is Honda’s derde opeenvolgende Moto3 pole in Misano en de vierde in totaal op dit circuit in deze klasse.


Bovendien is dit de elfde opeenvolgende Moto3 pole voor Honda in 2019. Hiermee is men aardig op weg om het record van 12 opeenvolgende Moto3 poles te evenaren, een record dat gevestigd werd van de Australische Grand Prix in 2017 tot aan de Duitse Grand Prix vorige jaar.


Aron Canet, die zich via Q1 plaatste voor Q2, heeft zich op de tweede plaats gekwalificeerd als de hoogstgeplaatste KTM-rijder. Dit is de eerste keer dat hij zich kwalificeerde binnen de top drie sinds hij ook de op één na snelste was in de kwalificatie in Argentinië eerder dit jaar.


Tony Arbolino heeft zich als derde gekwalificeerd; dit is de achtste keer dit jaar dat hij vanaf de eerste startrij aan de race mag beginnen.


Jaume Masia heeft zich als tweede KTM-rijder op de vierde plaats weten te kwalificeren. Dit is Masia’s beste kwalificatieresultaat sinds hij eerder dit jaar ook vierde werd in de kwalificatie op Circuit of the Americas in Austin.


Rookie Celestino Vietti heeft zich op de vijfde plaats gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieprestatie is sinds hij dit jaar in Assen ook vijfde werd.


Niccolo Antonelli, die het snelst was in Q1, heeft zich op de zesde plaats gekwalificeerd, wat de achtste keer dit jaar is dat hij zich binnen de top zes heeft gekwalificeerd. Antonelli kwam in 2015 in Misano als derde over de streep, dat was destijds zijn derde podiumplaats in zijn Grand Prix-carrière.


Kampioenschapsleider Lorenzo Dalla Porta, die ten val kwam in Q2, heeft zich als zevende gekwalificeerd. Dit is de zevende keer dit jaar dat hij zich niet binnen de top zes heeft weten te kwalificeren. Ondanks dit won hij vorig jaar in Misano zijn eerste Grand Prix-race vanaf de achtste plaats op de grid.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App