Maverick Viñales is zaterdagmiddag na afloop van de kwalificatie in Catalunya door de wedstrijdleiding bestraft voor een incident in de slotfase van de sessie. De Monster Energy Yamaha MotoGP coureur kreeg een gridpenalty en zal hierdoor niet vanaf de derde maar vanaf de zesde plaats op de grid aan zijn thuisrace beginnen.

Een moment van onoplettendheid zaterdagmiddag in de laatste seconden van de MotoGP kwalificatie op Circuit de Barcelona – Catalunya is Maverick Viñales duur komen te staan.

Op het moment dat Viñales dacht dat de kwalificatie erop zat draaide hij de gaskraan van zijn Yamaha dicht om zijn eerste startrij te vieren met het Spaanse publiek. Nietsvermoedend en zwaaiend naar zijn thuisfans reed Viñales op de ideale lijn terwijl Fabio Quartararo kwam aanstormen in een laatste poging om zijn eigen snelste rondetijd nog een keer aan te scherpen. De Fransman werd hierbij duidelijk gehinderd en kon zijn merkgenoot nog net ontwijken. Quartararo draaide meteen de gaskraan dicht waarbij hij Viñales druk gebarend duidelijk maakte niet blij te zijn met deze gevaarlijke actie.

Viñales verontschuldigde zich na afloop van de kwalificatie meteen voor het incident waarbij hij vertelde dat hij dacht dat de kwalificatie er al op zat en derhalve niet in de gaten had dat er nog iemand met een snelle ronde bezig was.

Het FIM MotoGP Steards Panel maakte meteen bekend het voorval nogmaals kritisch te zullen bekijken (incident under investigation). Niet veel later kwam het bericht dat de wedstrijdleiding Viñales bestraft heeft met een gridpenalty – drie plaatsen terug op de startgrid – vanwege het langzaam rijden op de ideale lijn en het rijden op een gevaarlijke manier gedurende Q2.

Door deze gridpenalty vertrekt Viñales zondag niet van de eerste (P3) maar vanaf de tweede startrij (P6). Franco Morbidelli heeft het meeste voordeel, hij schuift door deze penalty op van de vierde naar de derde startplaats en zal hierdoor nu samen met Petronas Yamaha SRT teamgenoot Fabio Quartararo en Marc Marquez vanaf de eerste startrij aan de race mogen beginnen. Naast Morbidelli schuiven ook Valentino Rossi en Andrea Dovizioso een plaats op, zij blijven echter op de tweede startrij waar zijn nu respectievelijk de vierde en vijfde plaats in mogen nemen.

Officieel document: GP7_Barcelona_19_Vinales_12_Slow_on_line

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App