Grunwald, Enderlein, Kuban en Reeves winnen IDM races in Schleiz

211
De start van de tweede IDM Supersport 600 race in Schleiz | Foto credit: Tiny Kolsters

Luca Grunwald en Max Enderlein winnen de IDM Supersport 600 races in Schleiz. De tweede manche in de IDM Supersport 300 klasse werd een prooi voor David Kuban. Tim Reeves en Markes Wilkes wonnen in de IDM Zijspannen. Podiumplaatsen waren er voor Jeffrey Buis, Team Streuer en Benro Racing met Tom Toparis.

De weersvoorspellingen gaven aan dat het zou gaan regen tijdens de racedag in Schleiz. De regen bleef uit, waardoor alle IDM-wedstrijden verreden konden worden op een droge baan. In dit verslag de races voor de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen. Het verslag over de IDM Superbike wedstrijden is te lezen in een ander artikel op Racesport.nl.

IDM Supersport 600: Grunwald winnaar in Race 1 na gevecht in grote kopgroep, Kroeze zevende
Max Enderlein, Tom Toparis en Marc Buchner mochten vanaf de eerste startrij vertrekken. Sander Kroeze was de beste Nederlander op de grid met een zesde startplaats. De eerste IDM Supersport wedstrijd was de eerste race van de dag en dit leverde veel spektakel op met volop inhaalacties. Er bleef lang een kopgroep van tien rijders bij elkaar. Dit werden er later negen vanwege een crash van Dominik Rubin. Toparis pakte kopstart, maar al snel nam Luca Grunwald de leiding over. Buchner en Enderlein reden ook aan de leiding, maar na vijftien ronden was het toch weer Grunwald die er met de winst vandoor ging. Martin Vugrinec kwam na een sterk slot als tweede over de finish voor Enderlein, Buchner en Christoph Beinlich. Toparis finishte een seconde achter de top-vijf als zesde. Kroeze was de enige Nederlander in de voorste groep en kwam als zevende over de finish. Kroeze, Daniel Rubin en Marco Fetz moest in de slotfase wel wat terrein prijsgeven ten opzichte van de voorste rijders. In de tweede groep werd er geknokt voor de tiende plaats, met daarbij drie Nederlanders. Wayne Tessels werd achter Gabriel Noderer elfde. Guus Boes werd dertiende voor Vasco van der Valk. Milan Merckelbagh reed na uitstapje buiten de baan in de eerste ronde een sterke inhaalrace die eindigde als zestiende overall, waarmee hij tweede werd in de IDM Superstock 600 klasse. Kevin Mijwaart finishte als drieëntwintigste, een positie voor Joep Overbeeke. Overbeeke werd daarmee zevende in de IDM Superstock 600 klasse.

IDM Supersport 600: Enderlein voor Vugrinec en Toparis in Race 2
In de tweede race wisten Buchner, Toparis, Enderlein en Grunwald in de openingsfase een klein gat te slaan ten opzichte van de overige rijders die kort bij elkaar reden. Vugrinec en Daniel Rubin wisten later in de race ook aan te haken bij de vier koplopers. Grunwald ging in de fout en dat koste de hele kopgroep veel tijd. Hierdoor wisten ook Kroeze en Dominik Rubin weer aansluiting te vinden. Het bleef spannend tot aan de finishlijn, maar kampioenschapsleider Enderlein bleek het sterkste te zijn. Vugrinec behaalde opnieuw een tweede plaats en Toparis scoorde een podium voor Benro Racing door als derde te finishen. Buchner werd vierde voor de gebroeders Rubin en Kroeze finishte als zevende.

Van der Valk eindigde als tweede Nederlander op een tiende plaats, door in de laatste ronde Tessels te passeren. Merckelbagh vocht met Stefan Strohlein voor de winst in de IDM Superstock 600 categorie. Merckelbagh reed lang aan de leiding, maar moest in de slotfase de winst toch laten aan Strohlein. Mijwaart wist zich opnieuw flink te verbeteren ten opzichte van zijn startpositie en werd achttiende. Overbeeke kwam als tweeëntwintigste over de finish, waardoor hij opnieuw zevende werd in de IDM Superstock 600 categorie. Boes kwam na niet aan de finish nadat hij lang reed rond de tiende plaats. Boes kwam ten val samen met de Belg Come Geenen, maar beide rijders bleven gelukkig ongedeerd.

IDM Supersport 300: Kuban wint ingekorte tweede race voor Buis en Jahnig
De eerste race was zaterdagmiddag al verreden met als winnaar Angelo Licciardi. Victor Steeman was in deze race hard ten val gekomen, nadat hij met een enorm klapper over de motor van de gecrashte Jan-Ole Jahnig was gevallen. Steeman ging wel van start in de tweede race, maar wel op zijn trainingsmotor omdat zijn WK-motor teveel beschadigd was. Na de start kwam er in de derde ronde een rode vlag vanwege een crash van Mickey Winkler en Marvin Siebracht. Vervolgens kwam er een herstart over zeven ronden. Steeman had toch wel erg veel last van zijn blessures en hij besloot om geen risico’s te nemen door vanuit de pitstraat te starten. Zoals vaker in de IDM Supersport 300 klasse ontstond er een grote strijd vooraan.

Er gingen acht rijders, waaronder vier Nederlanders, kort achter elkaar de laatste ronde in. David Kuban sloeg toe in de eerste bocht en wist de eerste positie vast te houden tot aan de finish. Gastrijders Jeffrey Buis en Jan-Ole Jahnig scoorden een tweede en derde plaats. Rick Dunnik kwam eigenlijk als vierde over de finish, maar hij had in alle hectiek de laatste chicane afgesneden, iets waar de coureur uit Staphorst toe gedwongen werd na een tik van Licciardi. Beiden werden bestraft met een penalty van 20 seconden. Dunnik werd hierdoor vijftiende en Liccardi zestiende. Colin Velthuizen nam de vierde plaats over gevolgd door  Bijman. Toni Erhard had een flink moment vanuit de kopgroep in de eerste bocht, waarbij hij buiten de baan kwam. Erhard werd achter Troy Beinlich zevende. Roy Voermans werd negende en Steeman finishte nog als elfde na zijn start vanuit de pitstraat. Melvin van der Voort eindigde als dertiende en Corine Brandhorst kwam als twintigste over de finish. Mieke Abbink ging na de rode vlag niet meer van start.

IDM Zijspannen: Reeves-Wilkes en Roscher-Burkard winnen opnieuw, podium voor Streuer
Het raceweekend in Schleiz werd afgesloten met de tweede race voor de IDM Zijspannen. Helaas zonder één van de kandidaten voor de winst in de 1000cc klasse: Smits Racing. Bakkenist Gunter Verbrugge was niet fit, waardoor het team van John Smits niet van start ging. Er gingen in totaal negentien combinaties van start, waarvan acht 600cc en elf 1000cc combinaties.

Net als in de eerste race waren Tim Reeves en Mark Wilkes oppermachtig en wonnen zijn voor de tweede keer in de 600cc. Bennie Streuer en Kevin Rousseau finishten opnieuw als tweede, waardoor zij hun tweede podium van het weekend behaalden. Markus Schlosser met Marcel Fries werden derde, terwijl een andere podiumkandidaat Josef Sattler met Uwe Neubeurt moest uitvallen. Ilse de Haas met Ferry Segers finishten als zevende van hun categorie.

In de 1000cc klasse deed Mike Roscher met Anna Burkard goede zaken door opnieuw de race te winnen voor de kampioenschapsleiders Andres Nussbaum met Manuel Hirschi. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal finishten als vijfde, een plaats voor Wout Vermeule met Jarno Bouius. De overige Nederlandse combinaties van stuurmannen Hilbert Talens, Rogier Weekers en Jord Klok kwamen vanwege technische problemen niet aan de finish.