Guevara wint sensationele Spaanse Moto3 race voor landgenoten García en Masià

804
Izan Guevara (28) leidt in de laatste bocht voor Sergio García (11), Deniz Öncü (53) en Jaume Masià (5) - Circuito de Jerez - Angel Nieto | © Randy van Maasdijk

Izan Guevara heeft zondagochtend de Moto3 race gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. In een spectaculaire race voor een groot Spaans publiek kwam het aan op de laatste bocht waar Guevara met een fantastische inhaalactie van de derde naar de eerste plaats kwam. Sergio García werd tweede, Jaume Masià maakte het Spaanse podium compleet door als derde te finishen.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de 22-ronden lange Moto3 race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De omstandigheden waren ideaal met een fel schijnende zon en een buitentemperatuur van al zo’n 23°C. De tribunes en taluds rondom het Spaanse circuits zaten al vol sinds 07:00 uur in de ochtend waardoor de sfeer er goed in zat.

Na de kwalificatie hebben Ayumu Sasaki, Carlos Tatay en Gerard Ríu een stevige penalty gekregen voor langzaam rijden. Zij moesten vanaf de laatste rij op de grid starten en een Long Lap Penalty uitvoeren. Riccardo Rossi was gezien als de veroorzaker van een bizar incident in de warm-up sessie en had daardoor ook een Long Lap Penalty ontvangen.

Het was Sergio García die vanaf de tweede plaats op de grid als leider de eerste bocht inging voor polesitter en teamgenoot Izan Guevara en Dennis Foggia. Jaume Masià nam de vierde plaats in handen voor Diogo Moreira en Riccardo Rossi, daarachter reden Xavi Artigas, Deniz Öncü, Andrea Migno en Ivan Ortolá in de top tien. De twee GasGas Aspar coureurs wisten in de eerste ronde meteen al een gaatje van een halve seconde te slaan richting Masià doordat ze goed samenwerkten.

Masià leek het gaatje in de tweede ronde weer dicht te kunnen rijden en hij nam Moreira mee in zijn slipstream. De vier coureurs waren aan het eind van de tweede ronde een seconde los van Xavi Artigas op de vijfde plaats. Op dit moment had ook Guevara de koppositie overgenomen van García.

In de vierde ronde kwam er een einde aan de race van Carlos Tatay, de Spanjaard was onderuit gegaan in bocht 2.

Met Guevara, García en Masià was het een Spaanse 1-2-3 voor de Moreira op de vierde plaats. De Braziliaan deed er alles aan om het hoge tempo te volgen en kwam daarbij een aantal keren naast de baan terecht. In de vijfde ronde kreeg hij daar een waarschuwing voor, bij nog twee overtredingen zou hij een Long Lap Penalty krijgen.

Masià had geen zin om lang in het groepje te blijven. De Red Bull KTM Ajo zette de aanval bij het ingaan van de zesde ronde in en schoof op naar de tweede plaats. In bocht 9 viel hij andermaal aan en greep hij de leiding. Het duurde echter niet lang want in de daaropvolgende ronde sloeg García weer terug. Terwijl ze stuivertje wisselden wisten Deniz Öncü en Xavi Artigas het gaatje dicht te rijden en aansluiting te vinden bij de kopgroep.

In de zevende ronde was Tatsuki Suzuki gecrasht in de snelle bocht 11. De Japanner was ongedeerd maar zijn race kwam daarmee ten einde.

Na een flitsende start leek het tempo van de top zes coureurs niet bijzonder hoog te liggen. Daarachter kwamen ook Riccardo Rossi, Dani Holgado en Ayumu Sasaki steeds dichterbij en reden zij een beter tempo dan de coureurs daarvoor.

In de tiende ronde was het Xavi Artigas die voor het eerst in de race de leiding in handen nam. Het was een klassieke Moto3 race aan het worden met close racing en veel inhaalacties, echter wisten Rossi, Holgado en Sasaki daardoor wel aan te sluiten bij de kopgroep.

In de veertiende ronde kreeg Moreira een Long Lap Penalty omdat hij te vaak buiten de baan was gekomen. De meest indrukwekkende coureur in de kopgroep was Ayumu Sasaki, de Japanner moest vanaf de laatste rij starten en had al een Long Lap Penalty uitgevoerd, toch wist hij mee te strijden voor de overwinning.

Een ronde later kwam de race ten einde voor Riccardo Rossi na een crash in bocht 2. Dani Holgado en Sergio García kregen op dit moment ook een waarschuwing voor het te vaak overschrijden van de track limts.

Op dit moment was de kopgroep weer gereduceerd tot zes coureurs: Jaume Masià, Deniz Öncü, Sergio García, Ayumu Sasaki, Izan Guevara en Xavi Artigas. Ze maakten er een geweldig spektakel van op het Spaanse circuits en passeerden elkaar bij iedere mogelijkheid.

Bij het ingaan van de zeventiende ronde pakte Öncü voor het eerst de leiding in de race. Van lange duur was het echter niet met de andere vijf coureurs jagend op dezelfde positie.

De Turke coureur werd ingehaald door Masià maar sloeg direct terug. In de daaropvolgende ronde zette hij alles op alles om maar een minimaal gaatje te kunnen slaan naar de vijf coureurs daarachter. García probeerde naar voren te komen om Öncü niet te laten ontsnappen maar Masià dacht er anders over. Ze passeerden elkaar meerdere keren waardoor de Turk enkele meters voorsprong kreeg. Het was duidelijk dat Öncü aan het pushen was want hij kwam ook een aantal keren naast de baan waardoor hij een waarschuwing voor Track Limits kreeg.

Het kwam allemaal aan op de laatste ronde. Öncü reed aan de leiding waarna Masià de aanval inzette in bocht 6. De Spanjaard schoof op naar de eerste plaats maar Öncü wist twee bochten later meteen weer terug te slaan. Met zes coureurs gingen ze op weg naar de laatste bocht en was het haast een loterij wie er als eerste uit die bocht zou komen.

García probeerde het aan de binnenkant maar het was Guevara die het met een geniale manoeuvre aan de buitenkant probeerde en zo opschoof van de derde naar de eerste plaats. Op het rechte stuk wist hij zijn teamgenoot voor te blijven en behaalde hij de zege vanaf pole position. García kwam op 0,061 seconde daarachter als tweede over de streep en maakte er een 1-2 van voor het GasGas Aspar team. Masià mocht mee naar het podium en maakte er een Spaanse top drie van, daarachter was er teleurstelling voor Öncü die naast het podium eindigde. Artigas kwam als vijfde over de streep voor Sasaki die een indrukwekkende race had gereden, daarachter maakten Kaito Toba, Ryusei Yamanaka, Dani Holgado en Diogo Moreira de top tien compleet.

In het kampioenschap maakt García een flinke stap en leidt hij met 103 punten voor Dennis Foggia (82) die vandaag geen punten wist te scoren op de achttiende plaats. Izan Guevara schuift op naar de derde plaats met 73 punten.