De tweede British Superbike race op het TT Circuit Assen werd zondagmiddag gewonnen door Sylvain Guintoli. In een zeer spannende race wist de Fransman zijn eerste overwinning in het British Superbike Championship te behalen voor Josh Brookes en Leon Haslam. Shane Byrne eindigde als vijfde. 

Het was Leon Haslam die dankzij een goede start als eerste de Haarbocht in ging. De winnaar van race 1 kon deze koppositie echter niet lang vasthouden want Shane Byrne nam de leiding meteen over. James Ellison en Sylvain Guintoli kwamen ook goed van hun plaats op een derde en vierde plaats. Ellison zette door en nam meteen de tweede plaats over van Haslam.

Guintoli zag een plaatsje stijgen ook wel zitten en zette de aanval ter hoogte van de Haarbocht in. Haslam liet dit echter niet zomaar gebeuren en sloeg terug in de Strubben. Door dit gevecht kwam ook Josh Brookes dichterbij. Vooraan waren het Byrne en Ellison die een gat van een seconde hadden geslagen naar het achtervolgende trio. Op de zesde plaats was het Dixon voor Linfoot, Iddon, Hickman en Ray.

In de vierde ronde zette Guintoli opnieuw de aanval in op Haslam voor de derde plaats en slaagde daar ditmaal in. Het gat naar de kop was inmiddels wel gegroeid naar zo’n twee seconden.

Het gevecht tussen de beide kemphanen hield hier niet bij op. Haslam wilde opnieuw voorbij aan Guintoli in de Haarbocht maar schoot iets wijd. Hierdoor zag Brookes een gat ter hoogte van Madijk en ging op zijn beurt voorbij aan de leider in het kampioenschap. Brookes kon hier niet lang van genieten want een ronde later sloeg Haslam weer terug.

In de zevende ronde vond Ellison dat hij lang genoeg naar het achterwiel van de Ducati van Byrne had gekeken en zette een inhaalactie in bij de GT. Ellison hield zijn lijn en nam de leiding in handen. Ook Byrne vocht terug en pakte de kop een ronde later terug. Ondertussen had Guintoli de snelheid gevonden en had zich op zijn Suzuki GSXR-1000 naar de twee leidende coureurs toe gereden.

Terwijl de kopgroep nu uit drie coureurs bestond die met hoge snelheid wiel aan wiel over het TT Circuit raasden kwamen de twee achtervolgende coureurs, Haslam en Brookes, weer dichterbij.

In de twaalfde ronde had Byrne een klein gaatje geslagen en was Guintoli inmiddels voorbij aan Ellison voor de tweede plaats. De marge die Byrne had opgebouwd werd al gauw weer kleiner en de groep van vijf reed nog steeds zeer dicht bij elkaar, allemaal in de hoop voor een overwinning.

Met drie ronden te gaan zette Guintoli een inhaalactie in ter hoogte van de GT en nam de leiding over van Byrne. De manoeuvre was geslaagd, echter was de exit op het rechte stuk niet goed en ging Byrne er weer voorbij. Bij de Haarbocht verremden Haslam en Byrne zich allebei en schoten langs de baan. Dit gaf Ellison en Brookes de mogelijkheid om beide coureurs voorbij te gaan.

In de daaropvolgende ronde zette Guintoli er een versnelling bij en bouwde een marge van een seconde op. Haslam vocht zich terug naar de tweede plaats terwijl Byrne nog steeds op de vijfde plaats onderweg was.

Brookes zette zijn zinnen ook op succes en ging in de laatste ronde ter hoogte van de Ruskenhoek weer voorbij aan Haslam. Vooraan was de voorsprong voor Guintoli groot genoeg en kon zonder problemen als eerste over de finishlijn komen. Het was Brookes die dankzij zijn moedige inhaalactie de tweede plaats behaalde. Op de derde plaats was het Haslam die goede zaken deed voor het kampioenschap. Als vierde eindigde Ellison voor de verliezer van de dag, ‘Shakey’ Byrne. Verder w aren het Hickman, Dixon, Iddon, Linfoot en Ray in de top tien.

Crashes waren er voor James Westmoreland en Dean Harrison, beide coureurs bleven ongedeerd.

Het volgende British Superbike evenement is de seizoensafsluiter op het circuit van Brands Hatch in het weekend van 13, 14 en 15 oktober.

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag