Valentino Rossi heeft zaterdag van zich doen spreken tijdens de Gulf 12 Hours, een 12 uur durende autorace in Abu Dhabi. De negenvoudig wereldkampioen, die samen met Alessio Salucci en Luca Marini een team vormde, eindigde namelijk als derde algemeen en greep de winst in de zogenaamde Pro-Am klasse.

De 12 uur durende race op het bekende Yas Marina-circuit in Abu Dhabi werd zaterdag in twee delen verreden. Na zes uur kregen de coureurs twee uur pauze waarna het startschot klonk voor de tweede zes uur durende deel van de race.

Valentino Rossi nam bij de start als eerste plaats in de Monster VR46 Kessel Ferrari 488 GT3 en overhandigde de auto vervolgens aan halfbroer Luca Marini, die gedurende zijn run voor een korte tijd naar de vijfde plaats opschoof. Later stapte de negenvoudig wereldkampioen weer in de auto om later het stuur over te geven aan Alessio Salucci die op zijn beurt een ook een solide run reed zien, zodat de Ferrari halverwege de race op de zesde plaats stond.

Rossi nam ook weer plaats achter het stuur van de 488 GT3 aan het begin van de tweede helft van de race. En opnieuw reed ‘the Doctor’ een fantastisch eerste run. Zijn rondetijden waren van een absoluut constant niveau en vaak zelfs ook op het niveau van de professionele autocoureurs – Rossi en zijn team kwamen deze race uit in de zogenaamde in de zogenaamde Pro Am klasse, een klasse voor amateur coureurs. Als gevolg van een crash in de voorste gelederen schoof Rossi vervolgens op naar de vijfde plaats in de race.

Vier en een half uur voor het einde van de race sloeg de pechduivel toe bij Monster VR46 Kessel toen de Ferrari 488 GT3 stilviel. Ondanks een probleem met de brandstoftoevoer wist Rossi de Ferrari nog terug te rijden naar de pits. De tegenslag betekende echter wel dat de vijfde positie, die kort daarvoor was ingenomen, weer verloren ging.

Marini en Salucci gingen daarna weer in de Ferrari zitten en werkten beiden op hun beurt hun ronden vol vertrouwen af. Door pech van drie andere deelnemers voor hun kwam de Monster VR46 Kessel Ferrari 488 GT3 in de slotfase van de race naar de derde plaats algemeen. Op de derde plaats rijdend nam Rossi uiteindelijk het stuur weer over om koel, kalm en als een professional de race op deze positie uit te rijden.

Met een achterstand van vier ronden op de leiders in de race werd de 2019 editie van de Gulf 12 Hours van dit jaar als derde algemeen, maar deze derde plaats was echter wel voldoende om de overwinning in de Pro-Am categorie.

De overwinning ging naar een Audi R8 LMS van het Duitse team Attempto Racing met de coureurs Rinat Salikhov, Christopher Mies en Dries Vanthoor. Hun teamgenoten Murod Sultanov, Mattia Drudi en Nicolas Foster bezorgde Audi een één-twee overwinning.

Loris Capirossi, die tijdens het evenement samen met Niki Cadei en Alexis de Bernardi een team vormde, eindigde als zevende algemeen. Deze zevende plaats betekende echter wel de tweede plaats in de Pro-Am klasse.

Volledige uitslag Gulf 12 Hours: Gulf-12-Hours-Race-Part-2

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App