Leon Haslam en Josh Brookes hebben op zondagmiddag de British Superbike races gewonnen op Thruxton. In de eerste race was Haslam de sterkste voor Jake Dixon en Peter Hickman, in de tweede race was het Brookes die de winst opeiste voor Peter Hickman en Jake Dixon. Ook kwamen de Nederlanders weer in actie op het Engelse circuit. 

Race 1
Het was Glenn Irwin die vanaf pole mocht vertrekken maar Luke Mossey nam de leiding in handen bij het ingaan van de eerste bocht voor Josh Brookes en de broers Andrew en Glenn Irwin. Jake Dixon was minder goed van zijn plaats gekomen maar kwam langzaam maar zeker naar voren. Voor Bradley Ray ging het al vroeg mis aangezien hij de voorkant van zijn Suzuki verloor en daarbij ook nog Danny Buchan en Michael Laverty meenam richting de grindbak. Niet veel later ging ook Andrew Irwin de fout in en schoof hij zijn Ducati onderuit.

Mossey had een voorsprong van ongeveer twee seconden opgebouwd met achter zich Haslam en Dixon die in een hevig gevecht verwikkeld waren. De snelheid van de twee coureurs was beter dan die van Mossey dus werd de marge steeds kleiner. De Kawasaki coureur kon de druk niet aan en ging bijna onderuit bij het uitkomen van de chicane. Hierdoor kon Dixon de leiding overnemen maar had hij Haslam nog altijd bij zich die hem niet losliet.

In de laatste ronde was het een intense strijd waarbij er meerdere malen contact was en wist Haslam uiteindelijk als winnaar over de streep te komen voor Dixon. Hickman finishte als derde na een hevig gevecht met Brookes die vierde werd. Daarachter waren het Irwin, O’Halloran, Mossey, Law, Mackenzie en Rouse in de top tien.

Race 2
Het was Dixon die als leider de openingsronden reed voor Brookes en Haslam. Daarachter waren het O’Halloran, Mackenzie, Hickman en Glenn Irwin. Brookes aarzelde niet lang en nam al vroeg de koppositie over en wist meteen een gat te slaan. Hickman zag dit gebeuren en probeerde zo snel mogelijk posities te winnen en naar voren te komen.

Brookes had inmiddels al een gat van ruim een seconde geslagen maar Hickman deed er alles aan om dit gat te dichten. Het zou uiteindelijk weinig schelen maar het was genoeg voor Brookes om de overwinning te behalen. Hickman kwam als tweede over de streep met Dixon die met een derde positie ook naar het podium mocht nadat hij merkgenoot Haslam achter zich wist te houden op de vierde plaats. Daarachter waren het Mackenzie, O’Halloran, Bridewell, Mossey, Glenn Irwin en Law.

Nederlanders
Na een kwalificatie en een sprintrace op zaterdag kwamen Mike Brouwers, Jorel Boerboom en Tomas de Vries zondagmiddag opnieuw in actie voor de langere tweede race voor de Supersport klasse en de meerijdende GP2 klasse. Brouwers finishte hierin als achtste in de race en tweede in de GP2 klasse, Boerboom als negende (derde in GP2) en De Vries als 21e (vierde in GP2).

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 17, 18 en 19 augustus op het beroemde Cadwell Park.

 

Handige links British Superbike Championship Thruxton:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV