Leon Haslam heeft woensdag tijdens de eerste WorldSBK testdag in Jerez de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De Team HRC-coureur was op een grotendeels verregende en door vele crashes gekenmerkte eerste dag op het juiste moment op de juiste plaats. De Honda coureur noteerde dan ook de snelste rondetijd van de dag voor Nederlander Michael van der Mark en de Amerikaan Garrett Gerloff.

Met spanning werd er naar de eerste WorldSBK testdag van 2020 op het Circuito de Jerez – Angel Nieto uitgekeken, met name vanwege het eerste publiekelijke optreden van Team HRC, het nieuwe officiële Honda WorldSBK fabrieksteam dat komend seizoen met Alvaro Bautista en Leon Haslam op jacht gaat naar succes in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap.

Spanning was er woensdag in Jerez voldoende, maar niet de spanning waar iedereen vooraf op gehoopt had. De spanning kwam namelijk niet vanwege de snelle rondetijden, maar vanwege de moeilijke omstandigheden. Regen, lage temperaturen, verraderlijke en verschillende omstandigheden gedurende de dag zorgden voor talrijke crashes, flinke schades en de nodige rode vlaggen.

Ondanks vier rode vlaggen, talloze crashes en de diverse regenbuien, wist Leon Haslam het er het beste van te maken en een aantal keren precies op het juiste moment de baan op te gaan en de nieuwe Honda CBR1000RR-R meteen tijdens hun eerste publiekelijke optreden boven aan de lijst te zetten. Nu kan er geen enkele conclusie getrokken worden uit deze snelste rondetijd van deze eerste dag, maar anders is dat voor de kenners die de nieuwe Honda tijdens deze eerste dag in actie hebben gezien. Het moge duidelijk zijn dat deze nieuwe Honda een echt moordwapen is, bloedsnel is – met met name wat topsnelheid aangaat op de rechte stukken – dat…….als de schijn niet bedriegt we weleens opnieuw een ‘saai’ World Superbike seizoen tegemoet kunnen gaan, een seizoen dat in 2020 niet gedomineerd gaat worden door Jonathan Rea maar door één van de twee Team HRC coureurs. Zagen we in het verleden dat de Ducati’s vaak het snelst waren op topsnelheid, tijdens deze eerste dag reden zowel Haslam als ook Bautista met speels gemak om de Ducati’s heen. Honda Power, met recht Honda Power. De oh en ah’s waren dan ook niet van de lucht in de overige pitboxen woensdag in Jerez, de concurrentie is gewaarschuwd……

Achter Haslam noteerde Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) de tweede tijd, een tijd die de Nederlander op de klok wist te zetten ondanks dat hij gedurende de dag een nieuwe 2020 Yamaha YZF-R1 volledig afschreef bij een crash, iets dat overigens zijn teamgenoot Toprak Razgatlioglu ook overkwam.

Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) eindigde de dag als derde op de tijdlijst en was daarmee tevens de snelste Independent Team coureur.

Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) kende een uitstekende eerste dag zonder noemenswaardige problemen. De vanuit het British Superbike overgekomen Brit reed in totaal meer dan 45 ronden, waarbij hij met een nieuw chassis en nieuwe motoronderdelen uiteindelijk op een mooie vierde plaats op de tijdlijst eindigde.

De in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) genoot van zijn tijd op de baan, probeerde diverse nieuwe onderdelen en settings uit, stond zelfs enige tijd bovenaan de lijst om aan het eind van de dag teruggeschoven te worden naar de vijfde plaats op de lijst, mede gezien het feit dat hij op het moment dat de baancondities korte tijd het beste waren binnen stond.

Achter Baz noteerde Tom Sykes de zesde rondetijd voor Alex Lowes, Razgatlioglu, Federico Cariscasulo en Alvaro Bautista op de nieuwe Honda CBR1000RR. Voor laatstgenoemde begon de dag met tegenslag, al in zijn eerste run kwam de Honda coureur ten val in bocht 6 waardoor er belangrijke circuittijd verloren ging.

Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) kende gedurende de dag ook de nodige tegenslag, de Brit kwam twee keer ten val, verloor hierdoor ook belangrijke circuittijd. Daarnaast had de Ducati coureur ook nog eens de pech dat hij hierdoor binnen stond op de momenten dat de snelste rondetijden op de baan gereden werden. Toen Davies weer naar buiten kon was het inmiddels al weer begonnen met regenen. Mede hierdoor zat er niet meer in dan een vijftiende rondetijd.

Jonathan Rea besloot de gehele dag niet naar buiten te gaan vanwege de verraderlijke omstandigheden.

Inmiddels – 20:00 uur, op het moment van dit schrijven – komt de regen opnieuw met bakken uit de lucht in Jerez. Voor zover we de lokale Spaanse weersvoorspeller kunnen geloven zal het de komende uren en ook morgen niet meer droog worden, de eerste opklaringen worden pas in de nacht van donderdag op vrijdag verwacht………dus de kans dat er donderdag tijdens de tweede testdag op een droge baan of onder betere omstandigheden gereden kan worden lijken dan ook heel erg klein.

Onofficiële rondetijden WorldSBK Jerez Test woensdag:

1.) Leon Haslam (HRC Team) 1’52.149
2.) Michael van der Mark (PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM) 1’52.180
3.) Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’52.213
4.) Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’52.508
5.) Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) 1’52.660
6.) Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK) 1’53.097
7.) Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’53.246
8.) Toprak Razgatlioglu (PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM) 1’53.494
9.) Federico Cariscasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’53.676
10.) Alvaro Bautista (HRC Team) 1’54.824

Volledige uitslagen WorldSBK Jerez Test woensdag: Jerez_22-01_WorldSBK