Leon Haslam heeft zondagmiddag de eerste British Superbike race gewonnen op het TT Circuit Assen. De Kawasaki coureur was in een spannende race uiteindelijk het sterkst voor directe titelconcurrent Jake Dixon en Tarran Mackenzie.

Zondagmiddag om 13:15 uur gingen de lichten uit op het TT Circuit Assen voor de eerste race van de British Superbike klasse. De omstandigheden op het Drentse circuit waren zeer gunstig met veel zon, weinig wind en een temperatuur van zo’n 16°C.

Het was polesitter Jake Dixon die het beste wist te starten en als leider de Haarbocht in ging maar Tarran Mackenzie twijfelde niet lang en viel aan in de Ossebroeken om de leiding over te nemen. Leon Haslam reed op de derde plaats met daarachter Christian Iddon, Peter Hickman, Glenn Irwin, Tommy Bridewell, Jason O’Halloran, Dan Linfoot en Josh Brookes in de top tien.

Mackenzie probeerde een gat te slaan maar werd vooralsnog op de voet gevolgd door Dixon en de in hevige strijd verwikkelde Haslam en Hickman. Daarachter was er een klein gat maar het was Glenn Irwin op de vijfde plaats die langzaam maar zeker naar voren kwam.

Halverwege de race had Mackenzie op zijn McAMS Yamaha YZR-R1 intussen toch een marge van een seconde opgebouwd maar inmiddels was Haslam voorbijgegaan aan Dixon voor de tweede plaats. Hickman op de vierde plaats kon het tempo van de twee mannen voor hem niet volgen. Twee seconden daarachter was het Glenn Irwin met zijn Be Wiser Ducati op de vijfde positie.

Met zes ronden te gaan leek Mackenzie het moeilijk te hebben en was hij zijn voorsprong kwijt. Haslam en Dixon hadden zijn achterwiel gevonden en ook Hickman had de aansluiting weer gevonden. Toch gaf de Schotse coureur, zoon van voormalig coureur Niall Mackenzie, niet op en probeerde koste wat kost zijn koppositie vast te houden.

Met drie ronden te gaan viel Haslam aan bij het ingaan van de Strubben maar Mackenzie gaf vooralsnog niet toe. De Kawasaki coureur probeerde het later opnieuw bij het ingaan van de Geert Timmer chicane en ditmaal was hij er voorbij. Dixon moest volgen om kans te maken op de overwinning en wist Mackenzie ook te passeren. De RAF Regular & Reserves Kawasaki coureur wist het achterwiel van titelconcurrent Haslam in de laatste ronde te vinden en probeerde in de Geert Timmer chicane nog aan te vallen maar het mocht niet meer baten.

Haslam kwam als winnaar over de streep met Dixon daar 0.086 seconde achter. Mackenzie mocht mee naar het podium door als derde te finishen, verder waren het Hickman, Irwin, Bridewell, O’Halloran, Iddon, Brookes en Ellison in de top tien.

De tweede British Superbike race op het TT Circuit Assen gaat zondagmiddag om 16:30 uur van start.

 

Handige links British Superbike Championship Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Fotoverslag zondag
Tickets