Leon Haslam heeft op zondagmiddag de tweede en derde British Superbike races gewonnen na het winnen van de eerste race op zaterdag. Na deze drie races zijn de zes coureurs voor de Showdown beslist. Ook kwamen de Nederlanders weer in actie. 

Na een spectaculaire eerste racedag op zaterdag waar Leon Haslam de zege naar zich toetrok werden er op zondag nog twee races verreden waarna bekend zou worden welke zes coureurs deelnemen aan de Showdown en zullen strijden om de British Superbike titel. Leon Haslam en Jake Dixon waren voorafgaand aan het evenement al bevestigd voor de Showdown met Glenn Irwin en Josh Brookes die zeker waren van een plaats na de race op zaterdag. Bradley Ray en Peter Hickman moesten zondagmiddag hun plaatsen in de top zes gaan verdedigen in twee zeer spannende races.

Race 1
Bradley Ray kwam het best van zijn plaats en nam de leiding in handen voor polesitter Jake Dixon en Josh Brookes. Daarachter waren het Leon Haslam en Tarran Mackenzie die er kort achter zaten. Het leidende vijftal wist al gauw een gat te slaan naar de rest van het veld.

Na de eerste zes ronden zette Mackenzie de aanval in en nam de leiding over. De Schot probeerde een voorsprong op te bouwen terwijl er achter hem flink gestreden werd voor de podiumposities door onder andere Christian Iddon, die op zaterdag nog zijn sleutelbeen op drie plaatsen brak maar alsnog deelnam aan de races.

Dixon wist het gat te dichten en zette de aanval in op Mackenzie waarmee hij de leiding over nam. Haslam wilde geen tijd verspillen en probeerde op zijn beurt Ray te passeren, echter maakten ze contact waardoor ze wijd gingen en Brookes er voorbij kon. Er ontstond enige controverse aangezien Haslam van Race Direction een penalty ontving en een plaats moest teruggeven, iets wat hij volgens de concurrenten te laat deed.

De Kawasaki coureur sloeg meteen terug en nam de koppositie weer in handen. Dixon en Mackenzie gingen de fout in en kwamen ten val in de laatste ronde in precies dezelfde bocht (Brooklands) waardoor zij een podiumfinish uit handen hadden gegeven. Ook voor Hickman sloeg het noodlot toe aangezien zijn BMW de geest gaf. Hierdoor liep hij een aantal cruciale punten mis voor het kampioenschap en moest het team voor de derde race een nieuw blok monteren.

Haslam kwam uiteindelijk als winnaar over de finish voor Brookes en Glenn Irwin. Daarachter waren het O’Halloran, die meteen na de finish ten val kwam door een lekke band, Iddon, Bridewell, Rea, Mossey, Andrew Irwin en Cooper.

Race 2 
Het laatste hoofdstuk van het drieluik ging van start met Haslam, Dixon, Brookes, Irwin en Ray bevestigd waarbij alleen de zesde en laatste plaats voor de Showdown nog niet beslist was. Hickman was de favoriet maar Iddon, Buchan en O’Halloran maakten nog kans.

Echter ging het voordat de race nog maar begonnen was al mis voor Hickman. Het team had het voor elkaar gekregen om een gloednieuw motorblok in zijn BMW S1000RR te plaatsen alleen kreeg de Isle of Man TT winnaar te maken met technische problemen waardoor hij de pitbox weer moest opzoeken. De race ging van start en Hickman moest vanuit pit lane starten. Echter was er in de eerste ronde een flinke crash voor Luke Mossey waardoor de rode vlag werd gezwaaid en hij medische assistentie nodig had. Voor Hickman een geluk want hij kon het probleem nu laten verhelpen. Uiteindelijk bleek Mossey ook relatief ongedeerd.

Achteraf bleek dat de sensor die de watertemperatuur meet niet te werken waardoor er teveel brandstof ingespoten werd en zijn machine steeds afsloeg. Het team wist dit later te verhelpen door via de ECU deze sensor uit te schakelen.

De race werd herstart over de normale afstand en Hickman kon weer op de grid aan de race beginnen. O’Halloran kwam het best van zijn plaats en nam de leiding in handen voor McAMS Yamaha duo Brookes en Mackenzie. Iddon, die nog kans maakte op een plaats in de Showdown, begon ook sterk aan de race ondanks zijn flinke blessure en nam de vierde plaats in handen met Glenn Irwin en Michael Laverty achter zich.

Brookes nam de koppostie over en inmiddels was Haslam ook naar voren gekomen. Iddon ging vervolgens in de fout ter hoogte van Brooklands en kwam naast de baan terecht waardoor zijn kansen over leken te zijn.

Het gevecht zou wederom aankomen op een gevecht tot aan de finishlijn. Het was Haslam die op dezelfde wijze zoals hij dat het hele weekend al liet zien de inhaalactie inzette bij het ingaan van Brooklands. Mackenzie deed er alles aan om bij het uitkomen van Woodcote nog aan Haslam voorbij te gaan maar ondanks dat dit op zeer spectaculaire wijze gebeurde mocht het niet baten. Haslam pakte hiermee ook de winst in de derde race en is ferme favoriet in de Showdown. Mackenzie finishte als tweede met Dixon die het podium compleet maakte. Daarachter waren het Glenn Irwin, O’Halloran, Brookes, Ray, Cooper, Bridewell en Iddon in de top tien.

Voor de laatste plaats in de Showdown zou het nog spannend worden aangezien Hickman te maken kreeg met een probleem aan zijn versnellingsbak waardoor hij de laatste 12 ronden alleen maar over de derde versnelling kon beschikken. Het liep allemaal goed af voor de Smith’s Racing coureur aangezien zijn concurrenten niet genoeg punten scoorden en hij dus de zesde coureur is die mee zal strijden om de Britse titel.

Nederlanders
Na positieve resultaten in de sprint race op zaterdag werd op zondag de Feature race verreden door de British Supersport klasse waar ook de GP2 klasse in meerijdt. Jorel Boerboom kwam in deze race als 16e over de finish (derde in GP2), Mike Brouwers als 21e (vierde in GP2), Tomas de Vries als 22e (vijfde in GP2) en Mike Velthuijzen als 24e (zesde in GP2).

Het volgende British Superbike evenement is komend weekend (14, 15 en 16 september) op Oulton Park waar de eerste twee races voor de Showdown zullen worden verreden.

 

Handige links British Superbikes Silverstone:

Tijdschema en volledige uitslagen


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App