Hattrick voor Rea, Van der Mark scoort zijn tweede podium in Portimao

41
worldsbk-podium
WorldSBK podium Portimão - race 2 | foto© Geebee Images

Jonathan Rea heeft ook zijn derde race van het weekend in Portimão gewonnen en is de nieuwe leider in het WK. Michael van der Mark reed een sterke race en finishte na een mooi gevecht net achter Scott Redding op een derde plaats. Kate Racing rijder Loris Baz crashte in de openingsronde.

Jonathan Rea, Toprak Razgatliolgu en Loris Baz mochten na hun podiumplaatsen in de Tissot Superpole Race vanaf de eerste startrij vertrekken in de tweede hoofdrace van het weekend in Portimão. Op de tweede startrij stonden Alex Lowes, Scott Redding en Tom Sykes terwijl Michael van der Mark na zijn zevende plaats in de sprintrace vanaf de derde startrij de race moest beginnen.

Razgatlioglu pakte kopstart, maar werd in de eerste ronde als gepasseerd door Rea en de goede gestarte Redding. Van der Mark had een goede start en dook als vijfde de eerste bocht in. Eugene Laverty kwam ten val in de openingsronde ten val, nadat hij ook in de Superpole Race gecrasht was. Voor Ten Kate Racing was de dag zo mooi begonnen met een podium in de sprintrace, maar aan de tweede race van de dag kwam al snel een eind. Baz kwam aan het einde van de eerste ronde hard ten val in de laatste bocht van het Portimão circuit.

Aan kop wist Rea opnieuw weg te rijden. Daarachter wist Redding zich iets te ontdoen van Razgatlio, Lowes en Van der Mark. De Nederlander kwam na een aantal ronden op gang. Hij passeerde eerst Lowes en vond het achterwiel van zijn teamgenoot. Op het moment dat Van der Mark enkel moment in de aanval kon gaan, schoof Razgatlioglu zelf onderuit in Bocht 5 en verloor daarmee belangrijke punten voor het kampioenschap. Ook de nummer vier in de titelstrijd Lowes ging een ronde later onderuit in exact dezelfde bocht. Het betekende de eerste crash voor Lowes tijdens een race met de Kawasaki. Ook Leon Haslam zou later in de race in deze bocht onderuit gaan.

Chaz Davies was ondertussen met indrukwekkende opmars bezig. De Ducati-coureur moest na een crash in de Superpole Race vanaf plaats dertien vertrekken, maar wist mede door de crashes voor hem naar de vierde plaats te komen. Aan kop waren de onderlinge verschillen niet heel groot tussen Rea, Redding en Van der Mark. Rea reed zo’n seconden voor Redding, die langzaam werd binnengehaald door Van der Mark. De Nederlander sloeg toe toen Redding iets wijd ging in de befaamde Bocht 5 en zo de tweede plaats pakte.

Van der Mark kon deze positie niet lang vasthouden, want in dezelfde ronde ging hij zelf wijd en zo reed Redding weer op plaats twee. Van der Mark leek iets sneller te zijn, maar het lukte niet om een aanval in te zetten op de snelle Ducati. Voor het strijdende duo reed Rea naar zijn derde overwinning van het weekend. De vijfvoudig wereldkampioen neemt met zijn ijzersterke optreden Portimão tevens de leiding over in het kampioenschap van Redding. De strijd voor plaats twee werd beslist in de laatste ronde in het voordeel van Redding, die de jagende Van der Mark achter zich wist te houden.

Ruim achter de top-drie kwam Davies als vierde over de finish en Alvaro Bautista scoorde een top-vijf klassering met de Honda. Michael Ruben Rinaldi werd zesde voor Sykes. Razgatlioglu hield na zijn crash de schade beperkt, door nog naar een achtste plaats te rijden. Federico Caricasulo en Leandro Mercado maakten de top-tien compleet in een race met veel incidenten.

Handige links Motul Portuguese Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App