De wonderen zijn de wereld nog niet uit……Hector Barbera zal komend weekend tijdens de Motul Dutch Round in Assen, ondanks het Aragon ‘schandaal’ als vervanger optreden van de geblesseerde Leandro ‘Tati’ Mercado binnen het Orelac Racing VerdNatura-team.

Leandro Mercado is nog onvoldoende hersteld van zijn afgelopen weekend in Aragon opgelopen blessure. De Orelac Racing VerdNatura-team coureur liep bij een crash op het Spaanse circuit een breuk in zijn linkerpols op en zal hierdoor komend weekend de Motul Dutch Round op het TT Circuit Assen aan zich voorbij moeten laten gaan.

Het Orelac Racing VerdNatura-team heeft echter een opvallende vervanger weten te vinden. Het Spaanse team maakte namelijk dinsdagmiddag bekend dat Hector Barbera in Assen de plaats van de Argentijn in zal nemen.

De keus van Barbera is met name opvallend omdat de voormalig MotoGP coureur afgelopen weekend in Aragon de aandacht op zich gericht zag na een bijzondere en nog steeds erg onduidelijke en vreemde situatie binnen het Team Toth by Willirace.

Barbera kwam tot aan de race in Aragon namelijk uit in de WorldSSP klasse op een Yamaha R6 van het Hongaarse Team Toth by Willirace. De Spanjaard kwalificeerde zich zaterdag nog als twaalfde maar daarna ging het mis. Barbera verweet zijn teambaas namelijk dat de machine niet ‘wedstrijdwaardig’ was vanwege het feit dat deze teveel kilometers op de teller had staan. Barbera noemde de situatie zelfs te gevaarlijk.

Barbera stelde zijn Hongaarse teambaas vervolgens in de nacht van zaterdag op zondag in kennis van het feit dat hij zondag vanwege deze situatie niet meer van start zou gaan in zijn thuisrace. Saillant detail was vervolgens dat zowel Barbera en zijn Spaanse monteurs zondagochtend in geen velden of wegen meer te bekennen waren en dat ook de Yamaha R6 uit de pitbox was verdwenen. Na diverse mislukte pogingen van de Hongaarse teambaas om contact te krijgen met Barbera werd er besloten om aangifte te doen van diefstal van de machine.

Conclusie, Barbera reed zondag niet meer en op het moment dat de WorldSSP race van start ging was het een drukte van belang in de Team Toth by Willirace pitbox, niet met monteurs of teamleden maar een afvaardiging van de Spaanse Guardia Civil. Een vreemde gang van zaken, een situatie die Barbera echter niet vreemd is gezien zijn verleden.

Officiële mededelingen werden er tot op heden nog niet gedaan maar dit is niet de eerste keer dat de voormalig Spaanse MotoGP coureur in aanraking komt met de Spaanse politie. Zo werd Barbera ruim een jaar geleden nog op staande voet ontslagen door Moto2 teambaas Sito Pons nadat hij met drank op achter het stuur een politiecontrole probeerde te omzeilen en er met hoge snelheid vandoor ging maar niet veel later alsnog aangehouden en gearresteerd werd.

Het is onduidelijk of Barbera bewust heeft aangestuurd op een breuk met het WorldSSP team – Mercado kwam namelijk zaterdag ten val en de Spanjaard forceerde de breuk enkele uren later – en dat het allemaal misschien wel een vooropgezet spel is geweest.

Het lijkt Barbera echter allemaal niet te deren, hij lijkt er opnieuw mee weg te komen en komend weekend in Assen gewoon weer aan de start te staan, weliswaar niet in de WorldSSP maar in de WorldSBK klasse.

Hector Barbera: “Het is natuurlijk erg vervelend voor Tati om in Assen niet te kunnen rijden en ik wil hem dan ook veel sterkte wensen met zijn herstel zodat hij zo snel mogelijk weer terug kan keren op de motor. Ik zal komend weekend als vervanger alles geven tijdens mijn invalbeurt voor Orelac Racing VerdNatura, een team dat zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Ik denk dat WorldSBK klasse mijn categorie is. Na negen jaar in MotoGP, vier Moto2 races, vier World Supersport races in 2018 en twee dit seizoen, heb ik denk ik meer te zoeken op een 1000cc machine, een machine met meer power. Het team voldoet aan de voorwaarden en ik ben erg gemotiveerd. Ik kijk er naar uit. Het leven geeft je altijd een kans en ik zal deze kans dat ook met beide handen aanpakken. Ik wil José en Nacho Calero bedanken voor het feit dat ze dit mogelijk hebben gemaakt en ik wil ze komend weekend dan ook graag belonen met een goed resultaat.”

Hoe het voorval tussen Barbera en Team Toth by Willirace ook af moge lopen, wie er ook schuldig noge zijn en wie komend weekend in Assen de Yamaha R6 – als deze op tijd teruggevonden zal worden – van het Hongaarse team zal bemannen is nog niet bekend, wat wel bekend is dat Barbera in Assen ondanks alles gewoon weer op de motor zal stappen.

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App