Hector Barbera zal zijn debuut gaan maken in het British Superbike Championship. De voormalig MotoGP coureur zal volgend weekend op het circuit van Donington Park (24/25/26 mei) uit gaan komen voor het Quattro Plant – JG Speedfit Kawasaki team als vervanger van de geblesseerde Ben Currie.

Van de MotoGP naar de Moto2 klasse, van de World Supersport klasse naar de World Superbike categorie en binnenkort van start gaan in de Superbike klasse van het Bennets British Superbike Championship……Hector Barbera blijft schijnbaar een gewild coureur, dit ondanks dat hij de afgelopen tijd niet altijd op een positieve manier in het nieuws kwam (huiselijk geweld, openbare dronkenschap, rijden onder invloed en verdachte in zaak waarbij een motor verdween bij zijn voormalige werkgever).

Nadat er in 2017 een einde kwam aan zijn MotoGP avontuur kwam Barbera in 2018 uit in de Moto2 klasse. Lang duurde dit avontuur echter niet, de Spanjaard kwam namelijk opnieuw in aanraking met de Spaanse politie (Barbera probeerde aan een politiecontrole te ontsnappen waarna hij na een achtervolging op hoge snelheid alsnog staande werd gehouden waarna bleek dat hij ook nog eens veel te veel alcohol genuttigd had) waarna teambaas Sito Pons besloot om Barbera op staande voet te ontslaan.

Lang zat Barbera echter niet zonder werk, World Supersport teambaas Manuel Puccetti vond Barbera namelijk de geschikte vervanger van de even daarvoor plotseling gestopte Kenan Sofuoglu. Een succes werd het echter niet, in zijn vier gereden races in 2018 wist Barbera slechts 27 WK punten te scoren met een negende plaats tijdens de seizoenfinale in Qatar als zijn beste resultaat.

Voor het 2019 seizoen vond Barbera onderdak bij het Hongaarse Team Toth. Na een vierde plaats in de WorldSSP race op Phillip Island, een zevende plaats in Thailand ging het tijdens de derde ronde van het kampioenschap in Aragon opnieuw mis. Barbera en teameigenaar Toth kregen een meningsverschil op zaterdag, een verschil van inzicht over een aantal technische zaken. Nadat Barbera samen met zijn Spaanse monteurs zaterdagavond in Aragon zonder aankondiging huiswaarts gingen bleek ook de Yamaha R6 van het team verdwenen. Na de gehele zaterdagavond onbereikbaar te zijn geweest bracht Barbera = vervolgens zondagochtend om 02:00 uur zijn werkgever op de hoogte van het feit dat hij zondag niet meer van start ging en per direct zijn samenwerking met het team beëindigde.

Toth deed vervolgens aangifte van diefstal van zijn Yamaha R6 machine, maar ondanks dat de Guardia Civil op zondag in Aragon in grote getale aanwezig was in de Team Toth pitbox, uitgebreid onderzoek deed naar het bijzondere voorval en Barbera als verdachte gold heeft de Spaanse politie tot op heden onvoldoende bewijs kunnen vinden om Barbera te kunnen veroordelen.

Het deerde Barbera schijnbaar niet veel, want enkele dagen na het voorval had de Spanjaard al weer een nieuwe tijdelijke werkgever gevonden, dit keer in de World Superbike categorie. Het Orelac Racing Verdnatura riep Barbera op als vervanger van de in Aragon geblesseerd geraakte Leandro Mercado waardoor de Spanjaard onlangs in Assen en Imola gewoon weer aan de start stond.

Na vier verreden races – zowel in Assen als ook in Imola werd er één van de drie race afgelast – en twee keer een zestiende, een veertiende en dertiende plaats zit ook dit avontuur er weer op aangezien Mercado tijdens de eerstvolgende ronde van het kampioenschap in Jerez zijn rentree zal maken.

Wederom hoeft Barbera niet lang werkloos toe te kijken. Het Quattro Plant – JG Speedfit Kawasaki team heeft namelijk bekend gemaakt dat men de Spanjaard bereid heeft gevonden om tijdens de derde ronde van het Bennets British Superbike Championship op het circuit van Donington Park de plaats binnen het team over te nemen van de geblesseerde Ben Currie.

Hector Barbera: “Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg en het is ongelofelijk om weer op Donington Park te gaan racen, want ik heb er mijn eerste race gewonnen, dus ik heb goede herinneringen aan het circuit. Ik wil Pete Extance en het Quattro Plant – JG Speedfit Kawasaki bedanken voor deze kans om in BSB te racen.”

Teameigenaar Pete Extance: “Ik kijk ernaar uit om Hector Barbera te verwelkomen in het team. Hij heeft een schat aan ervaring op vele machines, waaronder onlangs op de ZX10RRR in het WorldSBK. Donington Park is een circuit dat hij goed kent en hij zal er hopelijk een goede show neerzetten voor het team en alle BSB-fans. Ben Currie herstelt goed na de operatie deze week en zal weer op zijn fiets zitten zodra hij volledig fit is.”

De derde ronde van het Bennetts British Superbike Championship wordt op 24/25/26 mei verreden op het Donington Park circuit en vanwege Bank Holiday (maandag) zullen er tijdens deze ronde maar liefst drie races verreden worden.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App