Het 2023 MotoGP seizoen, een seizoen met nodige mijlpalen en records

1053
marco-bezzecchi
Marco Bezzecchi wint voor Johann Zarco en Alex Marquez - Argentinië 2023 | foto© VR46 Racing

Het 2023 MotoGP seizoen gaat de boeken in als een seizoen met diverse nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen het nieuwe format en de introductie van de Tissot Sprint zorgden voor de nodige nieuwe records zo blijkt. Onderstaand een aantal leuke wetenswaardigheden.

15 coureurs, 60 podiumplaatsen
In 2023 wisten maar liefst 15 coureurs – 68,2% van het voltallige startveld – één of meerdere keren op het podium te eindigen. Hiermee werd het record – sinds de intrede van de MotoGP klasse in 2002 – van het seizoen 2020 en 2021 geëvenaard.

Podiumfinish voor alle fabrikanten
Elke fabrikant heeft in 2023 op het Grand Prix-podium gestaan en drie van de vijf fabrikanten zagen één van hun coureurs minimaal één Grand Prix-race winnen. KTM won dan wel geen Grand Prix, maar zagen wel twee keer op zaterdag een coureur de overwinning behalen in een Sprint.

Independent Power
Prima Pramac Racing behaalde het MotoGP Teams Championship en werd daarmee het eerste Independent Team dat een dergelijke prestaties wist te behalen. Jorge Martin werd daarnaast de beste Independent Team coureur.

Tien overwinningen werden er in 2023 behaald door een Independent Team coureur: vier voor Martin, drie voor Marco Bezzecchi en één voor zowel Alex Rins, Johann Zargo en Fabio Di Giannantonio.

Vóór 2023 waren er slechts twee Grand Prix weekenden gedurende het MotoGP tijdperk waarbij het volledige podium bezet werd door Independent Team coureurs: Qatar 2004 en Portugal 2020. Dit seizoen gebeurde het maar liefst twee keer in één seizoen: Argentinië met Bezzecchi die won voor Zarco en Alex Marquez, en in Frankrijk met Bezzecchi, dit keer voor Martin en Zarco.

Ducati record
De overwinning van Bagnaia in Valencia was de 17e zege voor Ducati in 2023 en dat is een nieuw record wat betreft de meeste overwinningen in één seizoen door dezelfde fabrikant. Met Bagnaia en ook Zarco op het podium tijdens de laatste race van 2023, is Ducati nu 46 MotoGP races op rij met minimaal één rijder op het podium geeindigd.

De Sprint specialisten
2023 MotoGP runner-up Martin is met 9 zeges de coureur met de meeste Sprint-overwinningen dit seizoen, voor Bagnaia (4), Brad Binder en Alex Marquez met elk twee en Bezzecchi en Aleix Espargaró met elk één. Martin is de enige rijder die in 2023 punten heeft gescoord in elke Sprint (19 Sprints), inclusief 14 podiumplaatsen.Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’