Peter Hickman heeft vrijdag in de tweede kwalificatiesessie voor de jaarlijkse Macau Grand Prix pole position behaald. De British Superbike coureur en road racer was in de slotfase van de sessie ruim een seconde sneller dan teamgenoot Michael Rutter en Tak Chun Group PBM Ducati coureur Martin Jessopp. 

Vanaf donderdag 15 november tot en met zondag 18 november wordt de jaarlijks terugkerende Macau Grand Prix verreden in Zuid-China, het evenement voor zowel motoren als auto’s. Donderdag werden de eerste twee trainingen verreden voor de 52e editie van de motorrace op het stratencircuit met de kwalificatie op vrijdag en de race op zaterdag. De auto’s rijden ook nog races op zondag voor de 65e editie van het evenement.

Al in de eerste vrije training werd duidelijk wie dit jaar de favorieten zijn voor de overwinning op het beroemde stratencircuit tussen de vele vangrails. De 46-jarige Michael Rutter, rijdend met de bijzondere Honda RC213V-S, gebaseerd op de MotoGP machine van Honda, was in deze eerste sessie het snelst voor tweevoudig Isle of Man TT winnaar Peter Hickman en Martin Jessopp. Daarachter stonden Horst Saiger, David Johnson, Danny Webb, Derek Sheils, Marek Cerveny, Sam West en Didier Grams in de top tien. Ook is John McGuinness weer van de partij en rijdt hij zijn eerste roadrace sinds zijn beangstigende crash tijdens de North West 200 in mei 2017.

Deze eerste vrije training werd echter wel twee keer met een rode vlag onderbroken door een tweetal crashes. De eerste rode vlag was voor een crash van nieuwkomer Andrew Dudgeon die daarbij achteraf een ruggenwervel brak. De Brit is inmiddels al geopereerd en maakt het goed.

Een tweede crash was er van Raul Torras Martinez. De Spanjaard maakte een fout bij het ingaan van Mandarin corner waarbij hijzelf en zijn machine hard tegen de vangrail kwamen. Zijn Yamaha YZR-R1 vatte vlam en de Spanjaard liep flinke verwondingen op aan zijn hoofd (Subarachnoïde bloeding). Het bleek wederom hoe dichtbij de gevaren zijn bij een circuit als deze.

Aan het einde van de donderdag werd de eerste kwalificatiesessie gereden en was het Peter Hickman die op zijn BMW S1000RR het snelst was voor Michael Rutter en Danny Webb. Martin Jessopp noteerde in deze sessie de vierde tijd voor Gary Johnson, Horst Saiger, David Johnson, Derek Sheils, John McGuinness en Didier Grams. In deze sessie waren er geen incidenten en verliep alles zonder problemen.

In de tweede en laatste kwalificatiesessie op vrijdagochtend was het Peter Hickman die in de slotfase van de sessie met een 2’23.904 de snelste tijd tot dusver wist te rijden en daarmee pole position op zijn naam schreef. De Brit was hiermee ruim een seconde sneller dan Michael Rutter op de tweede plaats en Martin Jessopp die met de PBM Ducati naar de derde tijd kwam. Achter het drietal kwalificeerden Gary Johnson, Danny Webb, Horst Saiger, David Johnson, John McGuinness, Derek Sheils en Sam West zich in de top tien.

Volledige uitslagen kwalificatie: Eerste kwalificatie | Tweede kwalificatie

De race over 12 ronden gaat zaterdagochtend om 08:55 uur Nederlandse tijd van start en is LIVE te zien op Racesport.nl via onderstaande livestream.