Hickman wint tweede Superstock race met nieuw absoluut ronderecord van 136 mph

2931
Peter Hickman ter hoogte van de Ramsey Hairpin | © Adam McMahon

Peter Hickman heeft vrijdagmiddag ook de tweede Superstock TT race gewonnen. De Engelsman reed van begin tot eind aan de leiding maar werd flink onder druk gezet door Michael Dunlop, uiteindelijk klokte hij een nieuw ronderecord met 136,358 mph gemiddeld. Dean Harrison werd wederom derde.

Vrijdagochtend was het alweer de voorlaatste dag van de 2023 Isle of Man TT. Om 10:00 uur lokale tijd, 11:00 uur Nederlandse tijd gingen de wegen dicht zodat de coureurs een halfuur later konden beginnen aan hun warm-up ronde.

Voor de meeste coureurs was dit simpelweg een kans om de laatste voorbereidingen te treffen voor de races later op de dag maar voor sommigen een belangrijke ronde om gemaakte aanpassingen nog eens te evalueren. Zo ging Peter Hickman de baan op met zijn Superbike omdat hij daar tijdens de eerste Superbike race veel problemen mee had en er nog niet hetzelfde gevoel mee heeft als zijn Superstock machine.

Nadat hij op dinsdag zijn eerste en tot dusver enige race van de week reed in de Superstock klasse besloot Conor Cummins om woensdag niet van start te gaan in de tweede Supersport race. Zijn opgelopen virusinfectie zorgde ervoor dat hij zich nog niet goed voelde. In deze warm-up ronde ging Cummins wel de baan op om het weer te proberen.

De gifbeker voor het Milenco by Padgett’s Motorcycles team was daarmee nog niet leeg want Davey Todd, die tot dusver een goede TT kent, had een stevige griep opgelopen op donderdag en werd vrijdagochtend flink ziek wakker. Hij besloot om geen warm-up ronde te rijden maar wilde het na wat toegediende medicatie wel proberen in de Superstock TT race.

Na de warm-up ronde zou de tweede Superstock TT Race over twee ronden ongeveer een uur later van start gaan. Daar kwam echter een uur vertraging bovenop want ter hoogte van Greeba Bridge bleek een grote tak los te zitten die eerst verwijderd moest worden.

Uiteindelijk begon de race om 13:00 uur lokale tijd, 14:00 uur Nederlandse tijd en gingen de coureurs met intervallen van tien seconden de baan op om te beginnen aan drie ronden op de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course.

Voor Davo Johnson, die startte met het nummer 1, kwam de race al heel vroeg ten einde vanwege een technisch probleem. Ter hoogte van Ballacraine, zo’n twaalf kilometer na de start, schoot hij rechtdoor en zette hij zijn Honda daar aan de kant.

Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen was Peter Hickman het snelst maar Michael Dunlop was slechts 0,159 seconde van hem verwijderd. Dean Harrison nam de derde plaats in handen maar moest al ruim 2,7 seconden toegeven op Hickman, daarachter waren het de teruggekeerde Conor Cummins, Jamie Coward en James Hillier.

Bij het tweede meetpunt in Ballaugh vergrootte Hickman zijn voorsprong richting Dunlop naar anderhalve seconde maar in Ramsey had de Noord-Ier dit weer teruggebracht naar 0,8 seconde. Aan het einde van de openingsronde bedroeg het verschil tussen Hickman en Dunlop 1,8 seconde terwijl Harrison al ruim dertien seconden moest toegeven op de Engelsman waardoor het duidelijk was dat het weer een tweestrijd zou worden tussen Hickman en Dunlop. De openingsronde van Hickman was 134,068 mph gemiddeld, die van Dunlop was 133,827 mph gemiddeld.

Aan het eind van de eerste ronde kwam iedereen binnen voor de pitstop om de machine vol te tanken zodat de laatste twee ronden achter elkaar konden worden gereden. De pitstop van Hickman was heel iets sneller dan die van Dunlop en bij het eerste meetpunt in Glen Helen van ronde 2 bedroeg de marge 2,4 seconden. In het tweede gedeelte van de ronde, over het gedeelte van de Mountain, maakte Hickman het verschil en vergrootte hij zijn voorsprong naar 5 seconden richting Dunlop.

Het kwam daardoor aan op de derde en laatste ronde waarin de beslissing zou moeten vallen. Hickman begon pijlsnel aan deze ronde en hij verbrak het record van de eerste sector. Dunlop was ook zeer snel maar het onderlinge verschil groeide naar 6,5 seconden.

In Ballaugh groeide het verschil naar 8,1 seconden en in Ramsey was het 8,6 seconden. Het leek erop dat Hickman niet alleen de race zou winnen maar dat hij ook het absolute ronderecord zou verbreken. Ter hoogte van de Bungalow leek Dunlop het verlies te accepteren en groeide zijn achterstand naar 13 seconden maar Hickman was ontketend en ging op jacht naar het record.

Hickman passeerde de finish en werd de winnaar van deze tweede Superstock TT race, hij reed een ronde van 136,358 mph gemiddeld wat de snelste ronde ooit is op de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course.

Dunlop werd tweede en heeft daarmee in alle races nog op het podium gestaan, Harrison werd andermaal derde achter de twee coureurs die deze TT de dienst uitmaken. Cummins werd knap vierde ondanks zijn virusinfectie waardoor hij afgelopen weekend nog in het ziekenhuis lag, Josh Brookes eindigde als vijfde.