Hickman wint uitgestelde eerste Superstock TT race en behaalt daarmee tiende TT-overwinning

2746
Peter Hickman ter hoogte van Milntown | © Isle of Man TT

Peter Hickman heeft dinsdagmiddag de eerste Superstock race gewonnen van deze Isle of Man TT. Op zijn BMW M 1000 RR nam hij in de eerste ronde de leiding in handen en gaf deze uiteindelijk niet meer uit handen. Michael Dunlop werd tweede en Dean Harrison werd derde waardoor dezelfde drie coureurs wederom op het podium stonden.

Dinsdagmiddag om 14:45 uur lokale tijd, 15:45 uur Nederlandse tijd begon de eerste Superstock race van deze Isle of Man TT. Vanwege dichte mist op het gedeelte van de Mountain was dit maar liefst drie uur later dan gepland.

Lees: Isle of Man TT 2023: Aangepast tijdschema op dinsdag wegens dichte mist op de Mountain

De dichte mist verdween maar het was nog steeds bewolkt op het Isle of Man waardoor het een stuk frisser was dan tijdens de zeer zonnige dagen die hieraan vooraf gingen. Hoe dan ook nog steeds prima omstandigheden om te racen en de eerste coureur vertrok om 14:45 uur lokale tijd, 15:45 uur Nederlandse tijd om te beginnen aan de drie ronden lange Superstock race. Het was voor de rijders verplicht om hun pitstop aan het eind van de eerste ronde te doen zodat er geen gevaarlijke situaties zouden ontstaan met pitstops die op verschillende momenten werden uitgevoerd.

Nadat hij de afgelopen dagen in het ziekenhuis heeft doorgebracht met een virusinfectie was de van het Isle of Man afkomstige Conor Cummins er op dinsdag weer bij.

Het was Michael Dunlop die sterk uit de startblokken kwam en ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen de leiding in handen had voor Peter Hickman en Dean Harrison, de drie coureurs die op het podium stonden in de Supersport & Superbike race. Davey Todd nam de vierde positie in handen voor Milenco by Padgetts Honda teamgenoot Conor Cummins en James Hillier.

Voor Josh Brookes kwam de race al zeer vroeg ten einde. Zijn BMW M 1000 RR gaf enkele honderden meters na de start al de geest waardoor hij deze noodgedwongen aan de kant moest zetten.

Ter hoogte van het tweede meetpunt in Ballaugh had Hickman de leiding overgenomen en een voorsprong van ruim twee seconden opgebouwd richting Dunlop. Harrison moest al zes seconden prijsgeven op de Monster Energy by FHO Racing BMW coureur met daarachter Todd en Cummins.

In Ramsey bedroeg de marge van Hickman richting Dunlop al ruim drie seconden en ter hoogte van de Bungalow was het 4,7 seconden. Harrison reed op dit moment al zo’n twaalf seconden achter Hickman. Aan het eind van deze openingsronde moest echter iedereen naar binnen komen voor een pitstop waarin getankt werd, een cruciaal moment in de race waar geen fouten mochten worden gemaakt.

Die fouten werden door de toprijders en teams niet gemaakt maar wel door Dominic Herbertson, startend met het nummer 13. De Engelsman vergat om pit lane in te rijden en ging voorbij start / finish waarna hij alsnog binnen kon komen via een weggetje die alleen gebruikt wordt tijdens de kwalificaties. Hij werd door de officials doorgelaten om terug te keren naar de pit lane waar hij alsnog kon tanken en zijn weg vervolgen, echter kostte dit hem dus veel tijd.

Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen in de tweede ronde had Hickman vijf seconden in handen richting Dunlop en vijftien seconden Harrison. Hickman wist zijn voorsprong in de daaropvolgende sectoren verder uit te bouwen en aan het eind van de tweede ronde bedroeg dit ruim vijftien seconden. De race leek daarmee beslist te zijn maar er moest nog een ronde worden afgelegd en in de ruim zestig kilometer die de Mountain Course bedraagt kan er natuurlijk van alles gebeuren.

Peter Hickman ter hoogte van de Gooseneck | © Adam McMahon

Hickman begon zeer sterk aan deze laatste ronde en leek op weg om niet alleen het Superstock ronderecord te verbeteren maar ook het absolute ronderecord. Echter bedroeg zijn voorsprong halverwege deze laatste ronde meer dan twintig seconden dus greep hij de kans om op meerdere plaatsen flinke wheelies te trekken.

Uiteindelijk reed Hickman in de laatste ronde nog een zeer indrukwekkende 134,331 mph ondanks dat hij dus vooral bezig was met wheelies maken. Met een voorsprong van ruim 23 seconden werd Hickman de winnaar van deze Superstock race en behaalde hij daarmee alweer zijn tiende Isle of Man TT overwinning.

Dunlop kon zijn prestaties van de Supersport en Superbike races niet herhalen en moest genoegen nemen met een tweede plaats. Harrison werd andermaal derde met daarachter Davey Todd, James Hillier en Jamie Coward.