Hilster pakt dubbele Dutch Supersport zege in Assen

1448
Jeroen Hilster (45) | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Jeroen Hilster heeft beide Dutch Supersport races tijdens de seizoensfinale van het International Dutch Championship in Assen gewonnen. Er waren podiumplaatsen voor Milan Merckelbagh en Finn de Bruin. De afwezige Jaimie van Sikkelerus was vooraf al tot kampioen gekroond.

Zaterdag 2 oktober werden de laatste races van het Dutch Supersport seizoen verreden op het TT Circuit Assen. De kampioen was vooraf al bekend in de vorm van Jaimie van Sikkelerus, die zelf niet van de partij was vanwege een raceweekend in het British Supersport kampioenschap. De andere racewinnaars waren dit jaar: Glenn van Straalen, Sander Kroeze en Jeroen Hilster. Van deze rijders was enkel Hilster van de partij tijdens de seizoensfinale in Assen.

Kwalificatie
In de kwalificatie was de baan nog nat door de regen die er eerder in de ochtend gevallen was. Iedere geklokte ronde gingen de tijd verder omlaag. Uiteindelijk pakte Rick Kooistra zijn eerste pole position in de Dutch Supersport. Kooistra noteerde een 1’53.396 en was bijna een halve seconde sneller dan Jonathan Schuijt. Hilster maakte de eerste startrij compleet. De tweede startrij werd gevormd Leon Stolte, Selwin Hamden en Louis van Wijhe.

Race 1
De baan was opgedroogd bij de start van de eerste race. Kooistra kon zijn pole niet benutten, want hij moest vanuit de pitstraat starten nadat hij te laat was voor de opwarmronde. In de openingsronde wisten Hilster, Milan Merckelbagh en Hamden zich los te rijden. Daarachter kende Finn de Bruin een geweldige openingsronde. De Bruin kwam als vierde door, nadat hij na een matige kwalificatie als negentiende aan de race moest beginnen. In de openingsfase wisselden Hilster en Merckelbagh een aantal keer van positie. Na een aantal ronden nam Hilster definitief de kop over en wist vervolgens een ruime voorsprong op te bouwen. Na tien rond kwam hij als eerste over de finish. Daarachter wist De Bruin aan te sluiten bij de strijd om plaats twee. Er volgde een zeer spannende slotronde. De Bruin kwam als tweede over de finish nipt voor Hamden en Merckelbagh. Hamden kreeg echter een penalty van een seconde, omdat hij in de laatste chicane teveel had afgesneden. Hierdoor ging de derde plaats naar Merckelbagh. Ruim daarachter werd Schuijt vijfde voor Van Wijhe. Kooistra werd na zijn start uit pitstraat nog zevende gevolgd door Sander Oosterhof, Sander Brons en Elias van Roekel.

Race 2
Ook in de tweede en laatste race van het Dutch Supersport seizoen was het droog. Deze keer vertrok Kooistra wel vanaf pole en was ook als eerste weg. Bij de eerste doorkomst had Hilster de leiding overgenomen met kort achter Kooistra, Merckelbagh, Hamden en Van Wijhe. Vervolgens wist Hilster en Merckelbagh zich los te rijden van de overige rijders vooraan. Hilster bleek opnieuw het snelste te zijn en wist beetje bij beetje weg te rijden ten opzichte van Merckelbagh, waardoor hij zijn tweede zege van de dag scoorde. Hilster eindigde met deze dubbele zege als tweede in de eindstand. Merckelbagh finishte eenzaam op een tweede plaats. Daarachter waren Kooistra en Hamden lang met elkaar in gevecht om plaats drie en in de loop van de race wist De Bruin hier ook bij aan te haken. Met nog drie ronden te gaan gingen Kooistra en Hamden beiden in de fout. Kooistra stapte weer op, maar Hamden zijn race was voorbij. De Bruin kon daardoor alleen in de slotfase naar zijn tweede podiumplaats van de dag rijden. Schuijt werd vierde en Kooistra werd alsnog vijfde. Daarachter scoorde Van Wijhe een zesde plaats gevolgd door De Boer, Leon Stolte, Oosterhof en Brons.

 Handige links IDC Assen (9) 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter