#JapaneseGP – Hiroki Ono heeft zaterdagochtend in Motegi de snelste tijd op de klok gezet tijdens de Moto3 kwalificatie. Ondanks het rijden van deze snelste tijd vertrekt de Japanner zondag vanaf de vierde plaats op de grid vanwege een grindpenalty. De pole ging hierdoor naar Andrea Migno voor Brad Binder en Enea Bastianini.

In de beginfase van de kwalificatie was het Jorge Navarro die bovenaan de lijst vinden was voor zijn teamgenoot Aron Canet.

Halverwege de sessie was het Hiroki Ono die onder de tijd van Navarro wist te duiken en naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen Navarro, Fabio Quartararo, Niccolò Antonelli enJuanfran Guevara.

Quartararo ging vervolgens in de fout door onderuit te schuiven, gelukkig kon de Fransman even later de sessie vervolgen.

Met nog tien minuten te gaan was het Niccolo Bulega die onder de tijd van Ono wist te duiken en de lijst aanvoerde voor de Japanner en teamgenoot Andrea Migno terwijl Livio Loi op dat moment de tiende tijd achter zijn naam had staan en Bo Bendsneyder met zesentwintigste tijd begon aan de laatste en beslissende run van deze kwalificatie.

In de slotfase was het opnieuw Ono die naar de bovenste plaats op de lijst wist te komen. Niemand wist vervolgens nog onder de 1’56,443, een kwalificatie record tijd, van de Japanner te duiken die daarmee uitgerekend voor zijn thuispubliek zijn eerste pole leek te gaan behalen.

Migno werd tweede voor Binder, die pas in de allerlaatste minuten de top tien binnenkwam na een moeilijke start van deze kwalificatie, en Enea Bastianini.   

Bulega sloot deze kwalificatie af als vijfde gevolgd door Lorenzo Dalla Porta, Niccolò Antonelli en de gecrashte Quartararo.

Adam Norrodin en Phillip Oettl werden de twee laatst gekwalificeerde coureurs binnen de top tien.

Loi wist zijn tijd in de tweede helft van de sessie nog wel aan te scherpen, maar ondanks deze verbetering zakte de RW Racing GP coureur wel een aantal plaatsen op de lijst. Na een sterke eerste dag moest de Belg genoegen nemen met de vijftiende tijd in deze kwalificatie.

Ook Bendsneyder kende een moeizame kwalificatie. Na lange tijd buiten de top vijfentwintig te hebben gestaan ging de Nederlander in de slotfase samen met teamgenoot Binder naar buiten. De Zuid Afrikaan, die op dat moment ook nog buiten de top tien gekwalificeerd stond, wist in deze gezamenlijke run de derde tijd op de klok te zetten. Bendsneyder daarentegen verbeterde zijn eigen tot dan toe snelste tijd nog wel, meer dan een zevenentwintigste rondetijd zat er echter niet in.

Ondanks dat Ono de snelste tijd op de klok wist te zetten zal de Japanner niet vanaf de eerste plaats op de grid aan de wedstrijd beginnen. De Honda Team Asia kreeg namelijk een gridpenalty aan zijn broek vanwege het te langzaam rijden in minimaal drie opeenvolgende sectors gedurende de vrije training. De pole werd hierdoor een prooi voor Migno, de eerste voor de Sky Racing Team VR46 coureur.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan: 

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag