Op de Sachsenring gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de negende Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Duitse MotoGP wedstrijd.

Marc Marquez heeft zich op de Sachsenring voor de 10e keer op rij op pole weten te kwalificeren, waarvan zeven jaar op rij in de koningsklasse.


Marc Marquez streeft ernaar om zijn tiende opeenvolgende overwinning op dit circuit, zijn zevende in de MotoGP, te behalen. Lukt dat, dan evenaart hij het record van de meeste opeenvolgende MotoGP overwinningen op hetzelfde circuit van Valentino Rossi die hetzelfde aantal opeenvolgende overwinningen wist te scoren op Mugello.


Dit is de 57e pole van Marc Marquez in wat is zijn 117e start in de koningsklasse (48,7%) en de 85e uit zijn Grand Prix-carrière (43,5%).


Fabio Quartararo heeft zich op de tweede plaats gekwalificeerd als de beste Yamaha en Independent Team coureur, wat zijn vierde opeenvolgende start vanaf de eerste rij is sinds Italië en zijn vijfde in het seizoen 2019 tot nu toe is.


Als Fabio Quartararo de wedstrijd wint op de Sachsenring (20 jaar en 78 dagen), is hij de op één na jongste coureur die een Grand Prix-race in de koningsklasse wint achter Marc Marquez, die 20 jaar en 63 dagen oud was toen hij in 2013 de Amerikaanse GP won.


Maverick Viñales, die vorig jaar derde werd in Duitsland, completeert de eerste startrij, zijn vierde frontrow start van het seizoen tot nu toe.


Alex Rins staat aan het hoofd van de tweede startrij, het is de derde keer dat hij binnen de top vier heeft gekwalificeerd sinds hij in 2017 in de MotoGP-klasse debuteerde.

Jack Miller heeft zich als vijfde gekwalificeerd als best geklasseerde Ducati-coureur. Dit is de vijfde keer dit seizoen dat Miller vanaf de tweede startrij van start gaat.


De tweede Honda-rijder Cal Crutchlow heeft zich dit jaar voor de vijfde keer als zesde gekwalificeerd en voor de tweede opeenvolgende keer, na Assen vorige week.


Franco Morbidelli, die vorig jaar zijn eerste MotoGP race in de Sachsenring miste vanwege een blessure, heeft zich op de zevende plaats gekwalificeerd en dat is de vierde keer dit jaar dat hij zich niet kwalificeerde op de eerste twee startrijen.


Pol Espargaró start in het midden van de derde rij en dat is het beste kwalificatieresultaat voor een KTM-coureur sinds hij eerder dit jaar de vijfde snelste was in de kwalificatie op het Circuit of the Americas in Austin.


Joan Mir, direct geplaatst voor Q2 en dat voor de derde keer dit jaar samen met Qatar en Assen, heeft als tweede Suzuki coureur op de negende plaats gekwalificeerd. Mir is de enige van de vier MotoGP debutanten dit jaar die in de lichtere klassen een race op de Sachsenring heeft gewonnen.


Valentino Rossi, die zich dit jaar voor de zesde keer via Q1 plaatste voor Q2, heeft zich na een valpartij aan het eind van Q1als elfde gekwalificeerd. Dit is zijn slechtste kwalificatieresultaat op de Sachsenring sinds zijn zestiende startplaats in 2011 toen hij op een Ducati actief was.


Danilo Petrucci, die in Q2 ten val kwam, heeft zich als twaalfde gekwalificeerd, wat zijn slechtste kwalificatieprestatie is sinds zijn vijftiende plaats in Japan vorig jaar.


Nadat hij zich dit jaar voor de derde keer, na Austin en Italië, niet rechtstreeks wist te plaatsen voor Q2 moet Andrea Dovizioso dit keer genoegen nemen met de dertiende startplaats wat overeenkomt met zijn slechtste kwalificatieprestatie van 2019 in Austin.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App