Liefhebbers van motoren kennen de modellen en weten vaak hoe deze in elkaar zitten. Zo’n motor kunnen tekenen, is andere koek. Heb jij dat al eens geprobeerd? Met vakkennis en tekenvaardigheid kun je een eind komen, maar het echte werk kun je het beste aan liefhebbende striptekenaars overlaten.

De motor spreekt tot de verbeelding als het gaat om avonturen, oftewel verhalen over reizen en racen met motoren. Dat blijkt wel uit de populariteit van magazines als KicXstart. Foto’s zijn daarbij vaak onmisbaar, maar tekeningen van motoren -in strips bijvoorbeeld- zijn ook geliefd. Hoe je zo’n motor tekent? Door je flink te verdiepen in de techniek en de modellen. En door vooral liefhebber te zijn.

Boeken vol avonturen, vanwege de motor als vervoersmiddel
Er is een flinke reeks boeken over motorrijden. Soms over het technische aspect van de motor, een andere keer over reizen met de motor. Zo schreef motorjournalist Paul van Hooff het reisverhaal, ‘van hier tot Tokio’ en reisde Mirjam Grunwald met een vriendin op BMW’s van India naar Nederland, wat het boek ‘Dansende buffels’ opleverde. Het zijn stuk voor stuk boeken vol met avonturen, niet in de laatste plaats vanwege de motor als vervoersmiddel. Heel iets anders dan met een Cowboysbag reistas je verplaatsen met een vliegtuig of auto.

Stripboeken zijn er ook, wat vraagt om een heel ander aspect; het tekenen van een motor. Bol.com laat er een aantal zien waaronder bijvoorbeeld de strip Motorboys. De cover laat een aantal racemotoren zien die er niet om liegen (uitgeverij Boemerang).

De getekende motoren in de stripboeken over Joe Bar zijn een stuk frivoler. ‘Elke bladzijde ruikt naar motorolie en verbrand rubber’ zegt de samenvatting. Deze strip zit vol humor en dat zal de jeugd aanspreken (uitgeverij Glenat Bm). Deze stripboeken zijn dan ook vooral geschikt voor kinderen van rond een jaar of tien.

De ene motor is de andere niet
Zelf een motorfiets tekenen? Daar zijn handleidingen voor. Nu is de ene motor de andere niet. Dat weten liefhebbers maar al te goed. Wie dagelijks met de motorfiets naar het werk rijdt, met een 14 inch laptoptas over de schouder, rijdt een ander exemplaar dan iemand die er maandenlang mee de wereld rondreist, zoals dat in de eerdergenoemde boeken het geval is.

Om een motorfiets te kunnen tekenen, moet je een keuze maken voor een bepaald type. Desalniettemin kun je beginnen met het tekenen van het eigenlijke skelet van een motor. Vaak wordt uitgegaan van een vijfhoek als basis, met twee cirkels voor de wielen. De wielen, het frame en de positie van het stuur bepalen verder de basis. De body van een motorfiets bepaalt het type. Details als koplampen en achterlichten, de vorm van de tank en de velgen doen de rest.

Met de liefde voor tekenen creëren ze de afbeeldingen van motoren
Wie dit in stappen probeert komt een heel eind, maar je zult er al snel achter komen dat de striptekenaars die de meest geavanceerde motoren op papier weten te krijgen, ware kunstenaars zijn. Met kennis van de motorsport en de techniek van motoren. Het zijn profs die niet dagelijks met een 17 inch laptoptas met dossiers naar kantoor gaan om er administratief werk te doen, maar dagelijks aan hun eigen tekentafel aanschuiven om met hun vakkennis en liefde voor tekenen de meest prachtige afbeeldingen creëren.

Goede striptekenaars kunnen vaak alles tekenen, of het nu om motoren of scooters gaat. Vrachtwagens of mountainbikes. Ze verdiepen zich in het onderwerp en de technische aspecten ervan. De kunst is het om er vervolgens hun eigen draai aan te geven. Hun eigen hand van tekenen, hun eigen stijl.

 
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App