Honda British Talent Cup: drie Nederlanders op de deelnemerslijst in 2022

1934
kiyano-veijer
Kiyano Veijer (53) - Honda British Talent Cup seizoen 2021 | foto© British Talent Cup

De deelnemerslijst van de 2022 editie van de Honda British Talent Cup is bekend. Maar liefst 36 jonge wegracetalenten, waaronder drie Nederlanders, vormen komend seizoen de startgrid van het Engels Road to MotoGP project.

Naast de Hawkers European Talent Cup en de Northern Talent Cup maakt ook de Honda British Talent Cup deel uit van het door Dorna Sports opgezette Road to MotoGP project. Voor het seizoen 2022 hebben zich 36 jonge wegracetalenten ingeschreven. Onder de inschrijvingen – voornamelijk Britse coureurs – zien we komend seizoen ook een tweetal coureur uit Amerika en maar liefst drie Nederlandse wegracetalenten. Zo zal Kiyano Veijer voor het tweede seizoen in actie komen in de klasse terwijl de jonge Staphorster in 2022 gezelschap krijgt van Maik Duin (Ernst Dubbink Eveno Racing) en Matthew Ruisbroek die als teamgenoot uit gaat komen van Veijer binnen het Britse Microlise Cresswell Racing team.

Vanwege een aantal nieuwe internationale regels zullen er dit seizoen slechts 32 coureurs toegelaten worden tot de wedstrijden. Alle 36 coureurs kunnen deelnemen aan de vrije trainingen en kwalificaties, alleen de 32 snelste coureurs uit de kwalificatie (s) plaatsen zich vervolgens voor race 1. Als een coureur na de eerste race van het weekend ongeschikt wordt verklaard of zich om een andere reden terugtrekt en niet kan deelnemen aan race 2, mag (mogen) de snelste rijder(s) van de vier die zich niet rechtstreeks hebben weten te kwalificeren, de plaats innemen, dit echter alleen als hun kwalificatietijd door de wedstrijdleiding bevredigend wordt geacht.

Naast het maximale aantal deelnemers tijdens een race geldt er voor 2022 voor de nieuwe deelnemers een nieuwe minimumleeftijd van 13 jaar (was 12 jaar) en wordt deze in 2023 nogmaals verhoogd, en dan naar 14 jaar.

De Honda British Talent Cup bestaat in 2022 uit een negental wedstrijdweekenden, acht van deze weekenden worden verreden tijdens een ronde van het Bennetts British Superbike Championship terwijl de jonge talenten daarnaast eenmaal in actie komen in het bijprogramma van een MotoGP weekend, en wel tijdens de British Grand Prix op het circuit van Silverstone.

Voorlopige 2022 kalender British Talent Cup:

 • 25-27 maart: Snetterton 300 (test)
 • 07 april: Silverstone National (test)
 • 15-17 april: Silverstone National
 • 30 april-02 mei: Oulton Park
 • 20-22 mei: Donington Park National
 • 17-19 juni: Knockhill
 • 22-24 juli: Brands Hatch GP
 • 05-07 augustus: Silverstone GP (British Grand Prix)
 • 12-14 augustus: Thruxton
 • 09-11 september: Snetterton 300
 • 30 september – 02 oktober Donington Park GP


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter