Honda legende Kunimitsu Takahashi overleden

4783
Kunimitsu Takahashi tijdens de Dutch TT in Assen in 2019, ter ere van het zestigjarig bestaan van Honda | © Honda Racing

Honda legende Kunimitsu Takahashi is overleden. Takahashi was de eerste Japanner die een Grand Prix overwinning behaalde en bezorgde Honda de eerste zege in de 250cc klasse. Tevens werd hij de eerste Japanner die zowel op twee als vier wielen een Grand Prix wist te winnen. Takahashi is 82 jaar oud geworden.

Kunimitsu Takahashi kwam in 1960 bij Honda als fabrieksrijder en debuteerde dat jaar in de Grand Prix. Het jaar daarop won hij zijn eerste race tijdens de Grand Prix van West-Duitsland, waarmee hij Honda niet alleen de eerste Grand Prix-overwinning in de 250 cc-klasse bezorgde, maar ook de eerste Japanner werd die een Grand Prix won in zowel de twee- als de vierwielers.Sindsdien concentreerde Takahashi zich voornamelijk op het racen met vier wielen in verschillende nationale categorieën in Japan. In 1977 nam hij middels een wild-card deel aan de Formule 1 Grand Prix van Japan, waarin hij negende werd.

In 1995 won Takahashi de 24 uur van Le Mans in de GT2-klasse met een NSX-auto van de eerste generatie, samen met zijn teamgenoten Keisuke Tsuchiya en Akira Iida. Hij zette zijn race carrière in de topklasse voort tot 1999.

Sinds 2020 concentreerde hij zich op het managen van Team Kunimitsu, uitkomend in de Japanse GT-categorie met NSX-GT’s en HSV-010 GT’s. In 2018 en 2020 leidde hij zijn team naar de overwinning in de GT500-klasse van de SUPER GT-serie.

In 2019 was Kunimitsu Takahashi nog te gast tijdens de Dutch TT in Assen ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Honda. De Japanse legende reed toen op zondag voorafgaand aan de MotoGP race nog een ereronde op zijn machine uit 1961 samen met een andere Honda legende: vijfvoudig 500cc wereldkampioen Mick Doohan.

Mick Doohan en Kunimitsu Takahashi tijdens een ereronde op het TT Circuit Assen | © Jan Timmerman
Mick Doohan en Kunimitsu Takahashi | © Honda Racing
Kunimitsu Takahashi | © Honda Racing

Kunimitsu Takahashi is op woensdag 16 maart 2022 overleden op 82-jarige leeftijd. De Japanner wordt door Honda gekoesterd als één van de legendes die mede verantwoordelijk is geweest voor de vele successen die de Japanse auto- en motorenfabrikant heeft behaald.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter