Hongaars circuit in 2024 op WorldSBK kalender, in 2025 op MotoGP kalender

2213
© Balaton Park Circuit

Er lijkt in 2024 een Hongaarse ronde op de World Superbike kalender te komen, met als doel ook een Hongaarse Grand Prix in 2025. Dorna is samen met de Hungarian Mobility Development Agency (HUMDA) bezig om het motorracen op WK niveau terug te krijgen in Hongarije.

We hebben het al vaker (zonder succes) gehoord maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren. In 2024 staat er een Hongaarse ronde op de World Superbike kalender, namelijk op het onlangs geopende Balaton Park Circuit. Het maar liefst 173 miljoen euro kostende project voldoet aan de FIA eisen en zal binnenkort ook door de FIM beoordeeld worden voor homologatie.

Het opmerkelijke aan het verhaal is echter dat men voor ogen heeft om vervolgens de MotoGP vanaf 2025 op de Hungaroring te laten racen, een circuit dat volledig gebouwd is voor autoraces en zeker niet veilig genoeg is voor de MotoGP. In hoeverre dit daadwerkelijk gestalte krijgt is dan ook nog maar de grote vraag aangezien de plannen om te racen in Hongarije al ruim vijftien jaar bestaan.

Lees hieronder het officiële persbericht:


WorldSBK werkt aan terugkeer naar Hongarije

In de zeer nabije toekomst kan een nieuwe locatie worden toegevoegd aan de MOTUL FIM Superbike World Championship kalender

Er wordt gewerkt aan de terugkeer van WorldSBK naar Hongarije! Een samenwerking tussen Dorna WSBK Organization en de Hungarian Mobility Development Agency (HUMDA) onderzoekt de mogelijkheid om het snelste wereldkampioenschap voor productiemotoren al in 2024 op Balaton Park te laten racen.

Dorna en HUMDA werken samen aan de homologatie van het nieuwe Balaton Park Circuit en de iconische Hungaroring om zowel MotoGP™ als WorldSBK terug te brengen naar Hongarije.

Het doel is om eerst Balaton Park op te nemen op de WorldSBK kalender van 2024 en volgend seizoen als reservelocatie voor de MotoGP™, voordat de Hungaroring vanaf 2025 gastheer is van de MotoGP™.


Mocht er toch vraag zijn om een race terug te laten keren in dit gedeelte van Europa dan is er altijd nog het historische Automotodrom Brno. Het Tsjechische circuit ligt slechts 320 kilometer noordwaarts van het Balaton Park Circuit en heeft sinds kort een nieuwe eigenaar nadat Karel Abraham sr. (vader van voormalig MotoGP coureur Karel Abraham) het verkocht heeft. De vraag is nu of deze nieuwe eigenaar het circuit opnieuw wil asfalteren, dat is namelijk wat Dorna als eis heeft gesteld sinds er in 2020 voor het laatst werd geracet.

Wordt vervolgd …Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’