Er is Honda veel aan gelegen om zowel Marc Marquez als ook nieuwkomer Jorge Lorenzo in 2019 goed te laten presteren. HRC heeft te kennen gegeven dat men, indien nodig, twee verschillende en afwijkende machines zal bouwen voor het Repsol Honda duo.

Dat Marc Marquez de afgelopen jaren zijn stempel heeft gedrukt op wat betreft het bouwen en ontwikkelen van Honda’s MotoGP machine (RC213V) zal voor velen geen verrassing zijn. De Spanjaard was de afgelopen seizoen vanzelfsprekend de onbetwiste nummer 1 voor ’s werelds grootste motorenfabrikant, en zo is gebleken niet zonder succes want Marquez zorgde in de afgelopen zes seizoenen dat hij actief is de koningsklasse voor maar liefst vijf MotoGP wereldtitels (2013,2014, 2016, 2017 en 2018).

Met de komst van Jorge Lorenzo als de nieuwe teamgenoot voor Marquez krijgt de oudste van de twee Marquez broers in 2019 een geduchte tegenstander binnen eigen gelederen. Voor velen was en is het echter de grote vraag hoe snel Lorenzo zich komend seizoen de Honda eigen kan maken, dit gezien zijn toch wel andere rijstijl dan die van zijn nieuwe teamgenoot.

Ook technisch manager binnen HRC, Takeo Yokoyama, is het na de eerste twee MotoGP testen van Lorenzo op de Honda in Valencia en Jerez al opgevallen dat de nieuwkomer iets heel anders vereist dan Marquez als het gaat om de configuratie van de machine. De Japanner heeft echter al publiekelijk aangegeven dit niet als een probleem te zien en indien nodig in 2019 twee verschillende versies van de MotoGP RC213V te zullen bouwen.

“We zullen de Honda-filosofie uiteraard in stand houden. We hebben twee fabriekscoureurs en als ze iets anders willen, dan bouwen we twee verschillende fietsen,” aldus Yokoyama. “Als Jorge het vraagt, doen we iets speciaals. Ik ben erg benieuwd wat Jorge uiteindelijk van onze fiets verwacht. Natuurlijk is de motorspecificatie voor beide coureurs hetzelfde, maar we kunnen iets anders doen op het gebied van chassis, geometrie en andere onderdelen.”

Lorenzo kwam in november tijdens de MotoGP testen in Valencia en Jerez voor het eerst in actie op de Honda RC213V. Gezien zijn nog lopende contract tot het einde van het jaar bij Ducati mocht de Spanjaard zelf publiekelijk nog geen uitspraken doen over zijn eerste optredens. Hier komt binnenkort verandering tijdens de Repsol Honda Team presentatie welke gepland staat op 23 januari aanstaande in Madrid. Tijdens dit evenement zullen Marquez en Lorenzo voor het eerst samen te zien zijn in de 2019 Repsol Honda outfit.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App