In het weekend van 6 t/m 8 september wordt op het TT Circuit Assen de voorlaatste ronde van het seizoen verreden. Met een vol programma met als hoofdnummer twee IDM Superbike wedstrijden en veel Nederlandse kanshebbers in de diverse klassen belooft het evenement een groot spektakel te worden. 

Het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft oftewel IDM is een wegrace competitie met rijders uit praktisch heel Europa. Dit sterke kampioenschap komt in het weekend van 6 t/m 8 september naar Nederland. In de IDM Superbike klasse zijn er in het verleden al veel coureurs doorgestroomd naar het wereldkampioenschap. Deze raceklasse heeft ook in 2019 een hoog niveau en is een mix tussen snelle ervaren coureurs en jong talent. Ook zijn er veel merken actief in deze klasse met BMW, Yamaha, Suzuki, Honda en Kawasaki. De Oekraïner Ilya Mikhalchik gaat aan de leiding in het kampioenschap. Mikhalchik is tevens de regerend kampioen en hij vecht samen met zijn Duitse teamgenoot Julian Puffe voor de titel. Beide coureurs komen uit op een BMW van het team van de Belg Werner Daemen. Mikhalchik heeft momenteel 41 punten meer dan Puffe. Als het Mikhalchik in Assen lukt om zijn voorsprong uit te bouwen naar 50 punten of meer, dan mag hij zich opnieuw IDM Superbike kampioen noemen.

In Assen keert Bastien Mackels ook terug in het IDM. De Belg werd vorig jaar vice-kampioen en is tijdens de twee evenementen van 2019 zeker een kanshebbers voor de dagprijzen op zijn Wilbers BMW. In deze 1000cc klasse staan er ook drie vaste Nederlandse deelnemers aan de start. Pepijn Bijsterbosch is bezig aan een sterk seizoen en hij staat momenteel derde in de tussenstand met drie podiumplaatsen. De 21-jarige Ricardo Brink mag gezien worden als een talent en ook hij stond dit jaar al eens op het podium. Bijsterbosch en Brink willen voor eigen publiek ook graag laten zien dat ze meekunnen met de top. Bobby Bos is slechts 20 jaar en hij heeft al veel top-tien klasseringen achter zijn naam. Naast de genoemde rijders geven Erwan Nigon (Frankrijk), Alessandro Polita (Italië), Stefan Kerschbaumer (Oostenrijk), Jan Buhn (Duitsland) en Marc Moser (Duitsland) de diversiteit van nationaliteiten aan die vechten voor de podiumplaatsen in de IDM Superbike klasse.

De IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse zitten vol met jong talent. De Duitser Max Enderlein gaat aan de leiding in het IDM Supersport 600 kampioenschap gevolgd door de 19-jarige Australiër Tom Toparis die uitkomt voor het Nederlandse Benro Racing. De 17-jarige Sander Kroeze uit Mussel wist dit jaar al eens een race te winnen en hij zou deze prestatie graag tijdens zijn thuisevenement willen herhalen. Met Wayne Tessels, Guus Boes, Vasco van der Valk, Kevin Mijwaart, Milan Merckelbagh en Joep Overbeeke heeft deze klasse veel Nederlandse inbreng. De IDM Supersport 300 is de opstapklasse richting het WK. De Belg Angelo Licciardi heeft tot nu toe de meeste punten verzameld, maar hij wordt achtervolgd door drie Nederlanders. Zowel Rick Dunnik (17 jaar), Colin Velthuizen (15 jaar) en Ruben Bijman (15 jaar) maken nog aanspraak op de titel.

Daarnaast wordt er ook voor punten gestreden in de IDM Zijspannen, een klasse die opgesplitst is een 600cc en 1000cc categorie. In de 600cc klasse behoren Bennie Streuer en zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau tot de favorieten. In de 1000cc klasse zijn John Smits met Gunter Verbrugge kanshebbers voor de zege. Het programma wordt aangevuld met wedstrijden in de Suzuki GSX-R 1000 Cup, BMW Motorrad BoxerCup en Twin Cup.

De racedag begint zondag 8 september vanaf 11:00 uur. Vrijdag 6 september zijn de vrije trainingen op het TT Circuit Assen. Zaterdag 7 september staan de kwalificatietrainingen en de eerste races op het programma. De IDM Superbike klasse komt zondag twee keer in actie. Deze wedstrijden beginnen om 12:40 & 16:20 uur. Een entreeticket voor de wedstrijddag kost € 25,- en de prijs van een weekendticket is € 35,-. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.idm.de

 

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App