IDM Hockenheim: Fritz, Toparis, Licciardi en Schlosser vertrekken vanaf pole

63
Tom Toparis pakte voor Benro Racing zijn eerste pole in het IDM | Foto credit: Tiny Kolsters

Marvin Fritz (IDM Superbike), Tom Toparis (IDM Supersport 600), Angelo Licciardi (IDM Supersport 300) en Markus Schlosser met Marcel Fries (IDM Zijspannen) vertrekken vanaf pole position tijdens de IDM seizoensfinale in Hockenheim.

Na de volledig natte eerste trainingsdag was het grotendeels droog tijdens de tweede dag toen kwalificaties voor de IDM klassen werden verreden op de Hockenheimring

IDM Superbike: Fritz nipt voor Mikhalchik, Bijsterbosch zevende
Het was tricky bij de start van de eerste kwalificatie. De baan was zo goed als droog, maar er waren hier en daar nog wel wat natte plekken. Ilya Mikhalchik eindigde bovenaan op de tijdlijst, door in zijn laatste ronde een 1’28.104 te noteren. Jan Buhn klokte een tweede tijd oor Marvin Fritz, Marc Moser en Bastien Mackels. Pepijn Bijsterbosch was de beste Nederlander met een achtste tijd. Ricardo Brink kwam tot een twaalfde tijd en Bobby Bos was achttiende. De eerste kwalificatie werd ook nog een aantal minuten stilgelegd door een crash van Alessandro Polita. De Italiaan leek op het eerste oog een voetblessure te hebben opgelopen.

In de tweede kwalificatie gingen de tijden verder omlaag. Gastrijder Fritz en kampioen Mikhalchik maakten er samen een mooie strijd van om de pole. Fritz was met een 1’27.522 nipt sneller dan de Oekraïner. Moser kwalificeerde zich als derde coureur op de eerste startrij. Mackels eindigde als vierde voor Dominic Schmitter. De onderlinge verschillen waren sowieso klein, want de top-vijf zat binnen vier tienden van een seconde. Bijsterbosch zette een zevende tijd achter Buhn maar voor Jan Mohr, Erwan Nigon en Julian Puffe. Brink moet zondag vanaf plaats elf aan de eerste race beginnen. Bos wist in de tweede kwalificatie flink wat plaatsen te winnen en eindigde als dertiende.

IDM Supersport 600: Toparis pakt zijn eerste pole van het seizoen, Kroeze vijfde
Tijdens de eerste kwalificatie was de baan nog aan het opdrogen, waardoor de tijden gedurende de sessie constant omlaag bleven gaan. Uiteindelijk was Marc Buchner het rapste in deze sessie net voor Daniel Rubin en Tom Toparis. Sander Kroeze was met een vierde tijd de snelste Nederlander voor gastrijder Brad Jones. Milan Merckelbagh was met een negende tijd de snelste in de Superstock 600 categorie en Vasco van der Valk maakte de top-tien compleet na de eerste kwalificatie.

De tijden uit de eerste kwalificatie werden in de middag allemaal flink aangescherpt. Buchner stond ook in deze sessie lang bovenaan. Elf minuten voor het einde kwam er een rode vlag vanwege een crash van Marco Fetz waarbij er een luchtkussen kapot was gegaan. In de laatste minuten werd de strijd om de pole beslist. Het was Toparis die onder de tijd van Buchner dook en zo zijn eerste pole van het seizoen in de wacht sleepte. Luca Grunwald kwam tot een derde tijd voor Daniel Rubin. Kroeze was ook in deze training de beste Nederlander en begint zondag vanaf plaats vijf. Kroeze maakt nog kans om tweede te worden in het kampioenschap.

Van der Valk was de tweede Nederlander. De coureur van Pearle Gebben Racing eindigde net buiten de top-tien op plaats elf. Wayne Tessels vertrekt zondag vanaf plaats dertien. Tevens vinden we Joep Overbeeke op de vijfde startrij, waarmee hij tweede was in de Superstock 600 categorie achter Jan Schmidt. Merckelbagh klokte een vierde tijd van de Superstock 600 coureurs en was daarmee negentiende overall. Kevin Mijwaart begint vanaf plaats vijfentwintig aan de IDM seizoensfinale.

IDM Supersport 300: Kampioenskandidaat Liccardi vanaf pole voor Dunnik en Khan
De eerste kwalificatie ging zaterdagmorgen om 9:00 uur van start. Op dat moment was de baan nog deels nat van regen die er eerder gevallen was. De meeste rijders begonnen op regenbanden. Later in de sessie stapten een aantal coureurs over op droog weer banden. Colin Velthuizen noteerde de snelste tijd in Q1 voor Harry Khouri, Marvin Siebdrath, Melvin van der Voort en Roy Voermans. Maar deze rondetijden bleken weinig waard in de tweede kwalificatie, aangezien de baan op dat moment volledig droog was.

Angelo Licciardi heeft een goede kans om zondag kampioen te worden in de IDM Supersport 300 klasse en legde een goede basis in de tweede kwalificatie door de snelste tijd te zetten. Rick Dunnik staat tweede in het kampioenschap en vertrekt ook vanaf plaats twee in de races. Walid Khan had problemen met de ketting in de eerste kwalificatie, maar kwam in de tweede kwalificatie naar een derde tijd. Ook vinden we twee Nederlanders op de tweede en derde startrij. Bijman was vierde en Velthuizen zesde. Op plaats vijf op de grid vinden we zondag Siebdrath. Melvin van der Voort was zevende en Voermans achtste. Niek van den Broek was de snelste in de Yamaha R3 Cup. Sasha De Vits was tweede en hij heeft de beste papieren om zondag kampioen te worden in deze klasse.

IDM Zijspannen: Kleine verschillen met Schlosser-Fries op pole
De IDM Zijspannen reden zowel vrijdag laat op de dag als zaterdag rond het middaguur een kwalificatie. Er staat een grote groep van 26 combinaties aan de start waaronder diverse sterke gastrijders. In de eerste kwalificatie was de baan nog flink nat. Een aantal spannen kozen ervoor om met slicks uit te gaan, maar dat bleek een verkeerde keuze te zijn. Gastrijders Pekka Paivarinta en Jussi Veravainen waren tweeduizendste sneller dan Tim Reeves en Mark Wilkes in deze kwalificatie. Bennie Streuer en Kevin Rousseau eindigden als derde in een sessie die vroegtijdig werd beëindigd vanwege een crash van Josef Sattler met Uwe Neubeurt. Het span was over de kop geslagen, maar kon zaterdagmiddag wel starten in Q2.

Een uur voor de tweede kwalificatie van zaterdagmiddag waren er nog wat druppels gevallen, maar de baan was zo goed als droog bij de start van de sessie. Paivarinta-Veravainen leken lang af te gaan op de pole position, maar in de slotfase waren Markus Schlosser en Marcels Fries toch 0.021 seconde sneller. Reeves-Wilkes klokten een derde tijd, wat toch enigszins opmerkelijk was aangezien de Britse combinatie dit jaar praktisch altijd vanaf pole vertrok. Streuer-Rousseau kwalificeerden zich als vijfde 600cc combinatie voor de wedstrijd. Andres Nussbaum met Manuel Hirschi waren met een vijfde tijd overall het snelste van de 1000cc voor John Smits met Gunter Verbrugge en Mike Roscher met Anne Burkard. Deze drie combinaties gaan dit weekend in Hockenheim ook uitmaken wie er kampioen gaat worden in de 1000cc klasse van de IDM Zijspannen. Wiggert Kranenbrug en Jermaine van Middegaal reden ook een sterke tweede kwalificatie met een vierde tijd in de 1000cc categorie, daarmee eindigden ze net voor Hilbert Talens met Frank Claeys.

Zaterdagmiddag om 18:00 uur gaat de eerste race van de IDM Zijspannen van start en zondag staat de tweede race op het programma. Het verslag is zondag te lezen in een gecombineerd artikel over beide wedstrijden. De IDM Superbike, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse rijden zondag twee wedstrijden in Hockenheim. Alle races zijn met beelden live te volgen op het YouTube kanaal van Motorrad en de Facebookpagina van het IDM.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App