IDM komend weekend in actie op het circuit van Zolder

41
Start IDM Superbike race op de Lausitzring | Foto credit: Tiny Kolsters

De derde ronde van het IDM kampioenschap staat voor de deur op het circuit van Zolder. Het eerste raceweekend na het tragische overlijden van IDM Supersport coureur Dennis Lippert. Julian Puffe en Erwan Nigon staan beiden bovenaan in het IDM Superbike klassement en Max Enderlein heeft tot nog toe de meeste punten verzameld in de IDM Supersport categorie.

Het IDM paddock werd na de voorgaande races in Oschersleben opgeschrikt door het vreselijke nieuws van het overlijden van Dennis Lippert. In de eerste IDM Supersport 600 race kwam Lippert ten val en werd vervolgens geraakt aan het hoofd door Martin Vugrinec die kort achter hem. Dinsdag 11 juni kwam het tragische nieuws naar buiten dat Lippert was overleden aan zijn verwondingen. Tijdens het evenement in Zolder zal het IDM paddock stilstaan bij het overlijden van Lippert.

IDM Superbike
Na vier wedstrijden IDM Superbike staat de top-drie in het klassement slechts vier punten van elkaar. Julian Puffe en Erwan Nigon staan gezamenlijk bovenaan met 74 punten, terwijl regerend kampioen Ilya Mikhalchik 70 punten heeft verzameld. Nigon won de tweede race in Oschersleben en dat was zijn eerste IDM Superbike na zeven jaar. In 2012 werd Nigon kampioen in de IDM Superbike. De nieuwe startopstelling brengt tot nog toe wel een nieuwe dimensie aan de IDM Superbike. De top-drie van de eerste race moeten namelijk dit seizoen in de tweede race in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij vertrekken. Dat betekent dat de nummer vier t/m zes uit de eerste race vanaf de voorste startrij aan de tweede race mogen beginnen. Ricardo Brink en Pepijn Bijsterbosch maakten beiden al een keer optimaal gebruik van deze nieuwe situatie. Brink stuurde zijn Yamaha in de tweede race vanaf de eerste startrij naar een derde plaats op de Lausitzring, terwijl Pepijn Bijsterbosch met zijn BMW hetzelfde deed op Oschersleben. Beide Nederlanders staat er met de vierde (Bijsterbosch) en vijfde (Brink) plaats na twee IDM-rondes ook goed bij in het kampioenschap. Ook Bobby Bos heeft met de Suzuki van HPC Power Racing al goede dingen laten zien met constante top-tien finishes. In de tweede race op Oschersleben had de jonge Bos echter pech, toen hij rijdend in derde positie een technisch probleem kreeg. Bos staat momenteel tiende in het klassement achter Alessandro Polita (P6), Dominic Schmitter (P7), Toni Finsterbusch (P8) en Jan Mohr (P9). Schmitter is komend weekend niet in Zolder, want hij rijdt met een wildcard in de World Superbike op Misano.

IDM Supersport 600
Max Enderlein won beide races in Oschersleben, maar hij stond na de tweede race teneergeslagen op de hoogste trede van het podium vanwege de zeer kritieke toestand van Dennis Lippert. Enderlein werd tweemaal tweede op de Lausitzring en staat daardoor bovenaan in het kampioenschap. Tom Toparis (19 jaar) en Sander Kroeze (17 jaar) zijn momenteel de grootste tegenstrevers van Enderlein. De Australiër Toparis komt uit voor het Nederlandse Benro Racing. Zowel Toparis als Kroeze hebben beiden vanwege een crash al wel een nulscore achter hun naam, waardoor ze in de achtervolging moeten op Enderlein. Kroeze heeft goede herinneringen aan het circuit van Zolder, want daar scoorde hij vorig jaar zijn eerste IDM-podium. Gabriel Noderer, Martin Vugrinec en Daniel Rubin staan vierde, vijfde en zesde in het klassement. Het drietal crashte samen in de tweede race op Oschersleben met een rode vlag tot gevolg. De blessures vielen gelukkig mee, alleen Rubin blesseerde zijn linkerhand. Wayne Tessels is de tweede Nederlander met een zevende plaats in het klassement. Tessels bemoeide zich in Oschersleben ook met de kop van het veld. Guus Boes staat tiende in het klassement en Vasco van der Valk dertiende. Milan Merckelbagh heeft mede door twee crashes en een blessure nog maar één punt verzameld. Joep Overbeeke komt uit in de IDM Superstock 600 categorie en staat zesde in het klassement.

IDM Zijspannen
Voor de IDM Zijspannen is het raceweekend in Zolder de tweede ronde van het kampioenschap. Sinds dit jaar wordt er gereden in twee categorieën; een 600cc en 1000cc klasse. In de 600cc klasse scoorden Tim Reeves en Mark Wilkes het volle puntentotaal op de Lausitzring. Bennie Streuer en Kevin Rousseau moesten de eerste race missen, omdat stuurman Streuer ziek was. De tweede race finishten Streuer-Rousseau als derde. In de 1000cc klasse staan John Smits en Gunter Verbrugge op een tweede plaats in het kampioenschap, slechts één punt achter Andreas Nussbaum met Manuel Hirschi. Hilbert Talens en Frank Claeys staat derde in het klassement. Naast punten voor het IDM kunnen de spannen in Zolder ook punten scoren voor het ONK kampioenschap.

De IDM Supersport 300 klasse rijdt komend weekend niet op het circuit van Zolder. Wel staan er wedstrijden op het programma voor de Twin Cup, Suzuki GSX-R 1000 Cup en BMW Motorrad BoxerCup. In de nieuwe BMW Motorrad BoxerCup zal onder andere meervoudig Nederlands kampioen Arie Vos aan de start verschijnen. Naast de baan er is ook een speciaal treffen voor Suzuki GSX-R rijders, waar ook MotoGP fabrieksrijders Alex Rins en Joan Mir bij aanwezig zullen zijn.

Handige links IDM Zolder 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App