IDM Lausitzring: Winst voor De Vleeschauwer, Vugrinec en Reeves in zaterdagraces

339
De spannende en grote kopgroep in de IDM Supersport 300 klasse | Foto credit: Damon Teerink

Luca de Vleeschauwer (SSP300), Martin Vugrinec (SSP600) en Tim Reeves met Kevin Rousseau (Zijspannen) hebben de eerste IDM races op de Lausitzring gewonnen. Rick Dunnik, Sander Kroeze en Bennie Streuer met Ilse de Haas werden de beste Nederlanders.

Zaterdag aan het einde van middag werden de eerste races verreden van de derde ronde van het IDM seizoen. De IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen kwamen in actie voor hun eerste wedstrijd van het weekend op de Lausitzring.

IDM Supersport 600
Martin Vugrinec mocht vanaf pole position vertrekken voor Max Enderlein en Karel Hanika. Het Freudenberg team had voorafgaand aan de race nog flink werk gehad aan Enderlein’s motor, nadat hij problemen had met zijn Yamaha blok in de tweede kwalificatie. Sander Kroeze en Victor Steeman mochten vanaf de tweede startrij aan de race beginnen. Na de start kwam er in de tweede ronde al een rode vlag vanwege een crash in de bocht van de Belg Tom Kohnen en de Zwitser Yves Stadelmann. Er volgende een herstart over tien ronden.

Enderlein pakte kopstart, maar hij werd in de eerste ronde gelijk aangevallen door Grunwald en Vugrinec. Steeman kon op plaats vier aansluiten net als Hanika, Buchner en Kroeze. Vervolgens kwam er in de derde ronde het bericht dat kampioenschapsleider Enderlein een jump start had gemaakt. De straf was een ‘ride through penalty’. Halverwege de race loste Enderlein zijn straf in en viel hij terug naar een zevenentwintigste plaats.

Aan kop bleef het erg spannend. Hanika kwam naar voren en streed met Vugrinec om de voorste positie. Door het gevecht werd de kopgroep alleen maar groter en wist ook Glenn van Straalen aan te haken. In het tweede deel van de race viel de groep uit elkaar. Drie rijders wisten zich los te rijden. Vugrinec bleek het sterkste en won zijn eerste race van het seizoen voor Grunwald en Hanika. Kroeze reed alleen naar de vierde plaats. Van Straalen wist zich op te werken naar plaats vijf en finishte voor Steeman, die zesde werd. Achter Buchner scoorde Milan Merckelbagh een nette achtste plaats. Jeroen Hilster werd twaalfde net voor Joep Overbeeke. Gastrijder Jorn Hamberg kwam als vijfentwintigste over de finish.

Doordat Enderlein slechts als twintigste over de finish kwam staat de complete top-vier in het kampioenschap nu binnen zeven punten van elkaar. Grunwald gaat op kop in de tussenstand gevolgd door Enderlein, Kroeze en Vugrinec.

IDM Supersport 300
Rick Dunnik, Colin Velthuizen en gastrijder Christian Stange mochten vanaf de eerste startrij vertrekken. Kort na de start wisten elf rijders, inclusief alle toppers in het klassement, zich los te rijden van de rest van het veld. In de derde ronde had Melvin van der Voort geen geluk en zat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Bij het aanremmen voor een langzame bocht kwam hij in aanraking met de motor van Ruben Bijman en crashte. In de loop van de race dunde de groep uit tot acht rijders, mede door een crash van Marvin Siebdrath. Velthuizen, Bijman en Dunnik waren de Nederlandse rijders in de voorste groep.

Luca de Vleeschauwer had geen indruk gemaakt tijdens de trainingen, maar dat was in de wedstrijd. In de slotfase was de Belg het sterkste in de groep en reed hij naar zijn eerste zege van het seizoen. Khouri had veel pech in de laatste bochtenserie toen hij geraakt werd door Lennox Lehmann en crashte. Lehmann zelf werd tweede voor Petr Svoboda. Gastrijder Stange werd vierde voor de Nederlands Dunnik, Velthuizen en Bijman, waardoor we deze keer geen Nederlander bij het podium mochten verwelkomen. De Belg Levi Badie reed een sterke race die hij als elfde afsloot. De overige Nederlanders eindigden als volgt: Thom Molenaar (P15), Twan Smits (P16), Sven Doornenbal (P18), Mieke Abbink (P21), Eddie de Boer (P26), Luuk de Ruiter (P28) en Xavier van Duffelen (P31).

Door de nulscores van Khouri en Van der Voort heeft De Vleeschauwer nu de leiding in het kampioenschap in handen. Khouri staat tweede voor Dunnik, Van der Voort, Lehmann en Velthuizen.

IDM Zijspannen
Na de kwalificaties waren de onderlinge verschillen enorm klein. De top-drie stond binnen 0.077 seconde van elkaar. Markus Schlosser en Marcel Fries vertrokken vanaf pole position voor Tim Reeves en Kevin Rousseau. Bennie Streuer en Ilse de Haas lieten ook een sterke indruk achter tijdens de trainingen en begonnen als derde aan de races. In de openingsfase van de race bleef er een grote groep bij elkaar, maar na een aantal ronden wisten Reeves en Rousseau afstand te nemen. In de loop van de race kwamen Schlosser en Fries nog weer naar het achterwiel van de leiders, maar ze kwamen er niet voorbij. Pekka Paivarinta met Emmanuelle Clement finishten als derde. Streuer en De Haas hadden een mindere start en hadden flinke gevechten om in de loop van de race naar voren te komen. Zij finishten korter achter Paivarinta-Clement, de eerste 1000cc combinatie Roscher-Burkard en Sattler- Schmidt als zese overall, waardoor ze vijfde werden in hun klasse. Max Zimmerman met de Nederlandse bakkenist Ferry Seegers werden tiende. Wiggert Kranenburg en Carolin Zimmerman werden vijftiende. Rogier Weekers met Remco Moes finishten als zestiende één positie voor Jord Klok met Carmen Laudy.

Zondagmiddag komen de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen in actie voor hun tweede race van het weekend. Alle wedstrijden worden zondag vanaf 10:35 uur live uitgezonden op Racesport.nl en via de IDM kanalen.

Handige links IDM Lausitzring 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.