IDM rijders maken zich op voor de tweede ronde in Most

702
Twan Smits pakte zijn eerste IDM SSP300 podium in Oschersleben | Foto credit: Damon Teerink

Na een interessante openingsronde in Oschersleben, maken de IDM teams en rijders zich op voor de tweede ronde van het seizoen, die komend weekend (11 t/m 13 juni) verreden gaat worden op het Autodrom Most in Tsjechië. Racesport.nl blikt op het evenement vooruit.

IDM Superbike 1000
Ilya Mikhalchik en Florian Alt zijn de grote afwezigen in Most, aangezien zij verplichten hebben in het WK Endurance tijdens de 24H van Le Mans dit weekend. Dit biedt kansen van de andere toprijders zoals Dominic Schmitter, Marc Moser, Luca Grunwald, Vladimir Leonov, Alessandro Polia, Julian Puffe, maar ook Bastien Mackels van het Nederlandse SWPN team. Ook onze Nederlanders; Pepijn Bijsterbosch en Ricardo Brink horen in principe tot het rijtje namen dat voor een topklassering zou moeten kunnen gaan. Echter verliep voor beide Nederlanders de eerste ronde in Oschersleben, die verreden werd onder zeer wisselende weersomstandigheden, niet naar wens. Bijsterbosch had nog niet het juiste  gevoel op zijn nieuwe BMW M 1000 RR en kwam niet verder dan een veertiende en tiende plaats in de races. Brink blesseerde zijn schouder in de kwalificatie en ging niet van start. Brink is nog verre van hersteld, maar wist afgelopen weekend wel de Dutch Superbike race in Assen te winnen. Echter ging deze race over twaalf ronden en komend weekend zal Brink het langer moeten volhouden op zijn BMW. Mikhalchik heeft na de races in Oschersleben de leiding in het kampioenschap in handen met 34 punten voor Schmitter met 31 punten en Mackels met 29 punten.

IDM Supersport 600
Rob Hartog voelde zich sterk op de wisselende baancondities gedurende de races in Oschersleben. Dit zorgt ervoor dat Hartog een tweede plaats in het kampioenschap in handen heeft achter Valentin Debise. De Fransman Debise komt zowel uit in de Superbike als Supersport 600 categorie. Patrick Hobelsberger, die de droge trainingen domineerde in Oschersleben, staat derde in de tussenstand gevolgd door Martin Vugrinec en onze eigen Glenn van Straalen. Ook nieuwkomers in de Supersport 600 klasse, Colin Velthuizen, Melvin van der Voort en Rick Dunnik, kenden een goed debuut in Oschersleben. Voornamelijk Velthuizen en Van der Voort lieten zich sterk zien in de races en staan daardoor nu in de top-tien van het kampioenschap. Joep Overbeeke reed een sterke tweede race in Oschersleben, waardoor hij nu elfde staat in de tussenstand. Ook kwamen er diverse Nederlanders niet ongeschonden uit de strijd tijdens de openingsronde van het IDM. Jeroen Hilster (gebroken pols) is er in Most weer bij, terwijl voor Milan Merckelbergh (knieblessure) Roy Voermans (gebroken hand) de races in Tsjechië te vroeg komen. De rijders in deze klasse krijgen in Most nog extra tegenstand van oud WK-rijder Thomas Gradinger, die als gastrijder staat ingeschreven.

IDM Supersport 300
In de klasse zorgde Twan Smits toch wel voor een verrassing door een knappe derde en vijfde plaats te scoren tijdens de eerste races in Oschersleben. Marvin Siebdrath en regerend kampioen Lennox Lehmann wonnen de eerste races van het seizoen. De drie genoemde rijders plus Luca De Vleeschauwer en Dirk Geiger waren de sterkste rijders tijdens de openingsronde van het seizoen, maar de verhoudingen kunnen uiteraard weer anders liggen in Most. Sven Doornenbal wist twee keer in de top-tien te finishen, terwijl zijn teamgenoot Thom Molenaar tot nu toe één punt heeft gescoord. Mieke Abbink en Luuk de Ruiter gaan in Most op jacht naar hun eerste IDM punten van 2021.

Het meest opvallende nieuws in deze klasse kwam gisteren, toen bekend werd dat Walid Khan terugkeert op de motor. Khan zal in Most uitkomen voor Team Freudenberg als vervanger van de Oostenrijker Leo Rammerstorfer. De 21-jarige Khan is daardoor de teamgenoot in Tsjechië van kampioenskandidaten Lehmann en Geiger. Meer over dit nieuws is te lezen via: https://www.racesport.nl/walid-khan-maakt-dit-weekend-in-most-zijn-comeback-als-coureur/

IDM Zijspannen
Voor de IDM Zijspannen is het raceweekend in Most de eerste ronde van het seizoen 2021. Er staan elf vaste 600cc combinaties ingeschreven in deze klasse, die niet allemaal aanwezig zullen zijn in Most. Dit omdat er komend weekend ook gereden wordt in Le Mans voor het wereldkampioenschap Zijspannen. Het startveld werd opgevuld met een aantal gastrijders met 1000cc spannen, echter zijn dit er te weinig voor de organisatie om hiervoor een apart klassement op te stellen. Van de elf vaste ingeschreven combinaties staan er twee Nederlandse spannen bij, die van Wout Vermeule met Jarno Bouius en Wiggert Kranenburg, waarvan op de deelnemerslijst de naam van de bakkenist nog ontbreekt. Met Ferry Segers bij Max Zimmermann en Wouter Zwiers bij Nils Koster staan er nog twee Nederlandse bakkenisten op de IDM Zijspannen startlijst.

Naast dat er 1000 toeschouwers worden toegelaten op het circuit, worden de IDM races in Most ook weer met een livestream uitgezonden op de Facebookpagina en het YouTube kanaal van het IDM.

Handige links IDM Most 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live videobeelden races (zaterdag)
Live videobeelden races (zondag)
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter