De IDM Supersport 600 wedstrijden werden verreden in verschillende weersomstandigheden. Marc Buchner was de beste in de droge eerste race en Luca Grunwald won in de natte tweede race. Sander Kroeze pakte een podium in Hockenheim. Tom Toparis kwam in beide races ten val toen hij beide keren in de race was voor de overwinning.

Tom Toparis wist zaterdagmiddag zijn eerste pole position te pakken in de IDM Supersport 600 klasse op de Hockenheimring. Marc Buchner en Luca Grunwald mochten naast de Australiër op de eerste startrij vertrekken. Sander Kroeze was de beste Nederlander op de grid met een vijfde tijd. Max Enderlein had in Assen zijn IDM titel al veilig gesteld en was afwezig als coureur in Hockenheim. De Duitser legde de focus op zijn studie en kwam daarom niet in actie. Voor de titel van vice-kampioen was het nog erg spannend. Zowel Buchner, Kroeze, Martin Vugrinec als Toparis maakten daar nog kans op. Wayne Tessels begon als de nummer zes in de titelstrijd aan de laatste ronde van het seizoen.

Race 1: Buchner wint met overmacht, Van der Valk zevende in grote groep voor P2
Toparis had een uitstekende start en dook voor Buchner de eerste bocht. Dit tweetal wist zich in de eerste ronden ook los te rijden van een grote groep rijders die in gevecht waren voor de derde plaats. Buchner nam in de tweede ronde de leiding over en kwam vanaf de derde ronde alleen te rijden toen Toparis onderuit ging in de eerste bocht. Buchner bleef de snelste tijden draaien en won eerste race met een ruime voorsprong. Daarachter was er een spectaculair gevecht tussen zes rijders om de tweede plaats met daarbij Vasco van der Valk als Nederlander. Martin Vugrinec werd de winnaar voor deze strijd en ook Grunwald behaalde een podiumplaats. De gebroeders Rubin eindigden op vier en vijf voor gastrijder Brad Jones. Van der Valk kwam als zevende over de finish. Wayne Tessels eindigde als tiende. Milan Merckelbagh pakte een podium in de Superstock 600 klasse. Merckelbagh kwam als zestiende over de finish en werd daarmee derde in zijn categorie. Kevin Mijwaart werd achttiende. Voor Kroeze verliep de eerste race zeer teleurstellend. Bij de start verloor de Yamaha-coureur al veel plaatsen en later in de race moest hij uitvallen met een technisch probleem. Ook Joep Overbeeke haalde na een crash de finish niet.

Race 2: Grunwald wint knotsgekke tweede race, Kroeze op het podium
De laatste race van het IDM Supersport 600 seizoen werd een hele bijzondere. In de beginfase wist er een kopgroep van vijf weg te rijden met Toparis, Jones, Buchner, Daniel Rubin en Grunwald. In de zesde ronde kwam er een rode vlag vanwege een gezamenlijke crash van Nico Maier en Moritz Benz. Toen de coureurs in de pits stonden begon het ineens te regenen. De team monteerden op het laatste moment regenbanden en er werd een wet race verreden over zeven ronden. Toparis en Grunwald waren het sterkste in deze omstandigheden. Daarachter waren er veel toprijders die onderuit gingen waaronder Vugrinec, Jones, de beide Rubin’s en de winnaar van de eerste race Buchner. Toparis leek op weg naar de winst, ondanks dat Grunwald niet ver weg was. Echter ging de Australiër in de laatste ronde onderuit, waardoor een zo goed als zekere overwinning verloren ging. Grunwald werd daardoor de winnaar voor gastrijder Kevin Wahr. Ook meerdere Nederlanders reden een goede race. Kroeze pakte de laatste podiumplaats voor Tessels en Van der Valk. Voor Van der Valk een knappe prestatie, aangezien hij vanaf de laatste positie moest starten omdat hij net te laat was toen de rijders moesten vertrekken vanuit de pits. Toparis pakte na zijn crash de motor nog wel weer op en finishte nog als achtste. Mijwaart bereikte de finish als veertiende. Merckelbagh haalde de finish niet en Overbeeke ging na zijn crash in de eerste race niet meer van start.

Achter kampioen Enderlein is Buchner als tweede geëindigd in de eindstand voor Vugrinec. Kroeze was de beste Nederlander dit seizoen met een vierde plaats in eindstand. Toparis is vijfde geworden in het eindklassement voor Tessels.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App