Het IDM komt aanstaand weekend naar Assen, een uitgelezen kans om dit sterke kampioenschap van dichtbij te bekijken. Racesport blik deze week vooruit op het evenement en zal iedere dag een andere IDM klasse uitlichten. Vandaag starten we met een voorbeschouwing op de IDM Superbike wedstrijden.

Het TT Circuit Assen staat in het weekend van 6 t/m 8 september in het teken van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM). De IDM Superbike is de bekendste klasse die op het programma staat. We hebben dit jaar al meerdere Nederlandse podiumplaatsen in deze klasse gezien, maar nog geen overwinning. Wellicht is dat mogelijk op het thuiscircuit van de Nederlandse coureurs, want Pepijn Bijsterbosch verkeert momenteel in een goede vorm. De BMW-coureur van Team Dutch Comfort Houses finishte in de laatste vier races binnen de top-vier waaronder twee podiumplaatsen. Tijdens de laatste race in Most wist de 29-jarige Bijsterbosch een keurige tweede plaats te scoren, waardoor hij zijn derde plaats in de tussenstand verstevigde.

Ricardo Brink heeft op zijn SWPN Yamaha een stap gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. Tijdens de eerste ronde op de Lausitzring stond Brink gelijk op het podium na afloop van de tweede race. Brink liet tijdens de andere evenementen ook zien dat hij de snelheid heeft voor de podiumplaatsen, maar de gewenste resultaten kwamen er vaak net niet uit. De 21-jarige Brink is in Assen zeker een kanshebber voor het podium. Bobby Bos heeft al een heftig seizoen achter de rug. De 20-jarige coureur liep een pittige bovenbeenblessure op tijdens een test in Most, maar stond vervolgens al snel weer aan de start. Ondanks dat Bos nog niet volledig fit was, wist hij wel constant punten te scoren in Schleiz en Most. Bos komt uit voor HPC Power Suzuki Racing en een zevende plaats was tot nu toe zijn beste resultaat in het seizoen 2019. Brink staat zevende in de tussenstand en Bos dertiende. Danny van der Sluis zal met een gastoptreden aan de start verschijnen in Assen. Van der Sluis komt normaal uit in de ONK SuperCup 1000 klasse van de OW Cup, waarin hij tweede staat in de titelstrijd. Het TT Circuit Assen is bekend terrein voor de Start Racing coureur en hij heeft zich dan ook als doel gesteld om voor een top-tien klassering te gaan.

In Assen kan ook de titel beslist worden. Regerend kampioen Ilya Mikhalchik moest dit jaar in de tussenstand lang in de achtervolging op zijn teamgenoot Julian Puffe. Dit kwam niet omdat de Oekraïner zelf niet goed presteerde, maar twee nulscores vanwege technische problemen zorgden voor deze achterstand terwijl Puffe constant bleef presteren. Aan de sterke reeks van Puffe kwam tijdens het laatste evenement in Most abrupt een einde. De Duitser kwam ten val in beide races, waardoor hij een voorsprong van 9 punten zag veranderen in een achterstand van 41 punten in het kampioenschap. Hierdoor kan Mikhalchik in Assen ineens al kampioen worden, wanneer het hem lukt om zijn voorsprong naar Puffe uit te bouwen naar minimaal 50 punten. Beide rijders komen uit voor het team van Werner Daemen, dat van start gaat onder de naam Alpha Racing Van Zon BMW. Bijsterbosch staat derde in het kampioenschap en hij kijkt tegen een achterstand van 40 punten aan ten opzichte van Puffe. De Italiaan Alessandro Polita staat vierde in de tussenstand gevolgd door de Fransman Erwan Nigon en de Duitser Marc Moser.

Al deze rijders krijgen in Assen ook tegenstand van Bastien Mackels. De snelle Belg werd vorig jaar tweede in het IDM Superbike kampioenschap. Omdat het Wilbers Team waar Mackels voor uitkomt laat de beschikking kreeg over het nieuwe materiaal van BMW, besloot het team zich terug te trekken voor dit seizoen. Onlangs maakte Wilbers BMW bekend dat zij met Mackels aan de start staan tijdens de laatste twee IDM evenementen van het seizoen in Assen en Hockenheim met de 2019 BMW. Mackels mag dan ook gelijk gezien worden als een kanshebber voor de overwinning. De IDM Superbike categorie rijdt vrijdag twee vrije trainingen en zaterdag staan er twee kwalificaties op het programma in Assen. De wedstrijden gaan zondag om 12:40 en 16:20 uur van start.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App