IDM SSP300: Khan en Dunnik winnen, Licciardi kampioen in Hockenheim

321
De start van de eerste IDM Supersport 300 race op Hockenheim | Foto credit: Tiny Kolsters

Walid Khan en Rick Dunnik winnen de IDM Supersport 300 wedstrijden tijdens de seizoensfinale in Hockenheim. De Belgen pakten de titels. Angelo Liccardi behaalde de IDM Supersport 300 titel en Sasha De Vits sleepte het kampioenschap in de Yamaha R3 Cup in de wacht.

In de IDM Supersport 300 klasse moest de titel nog beslist worden in Hockenheim en er waren in theorie nog vier kanshebbers. Angelo Licciardi had wel veruit de beste papieren met een voorsprong van veertig punten op nummer twee Rick Dunnik. De Belg mocht daarnaast ook nog eens van pole position vertrekken voor Dunnik en Walid Khan. De strijd voor de tweede plaats in het klassement lag nog volledig open met vrij kleine verschillen tussen Dunnik, Ruben Bijman, Colin Velthuizen, Khan en David Kuban. De Yamaha R3 Cup kwam samen met de IDM Supersport 300 klasse de baan, waarbij Sasha De Vits op voorhand de beste kansen had op de titel.

Race 1: Khan wint en de Belgen worden kampioen met Licciardi en De Vits
Het zonnetje scheen toen de rijders zondagmorgen om 10:35 uur vertrokken voor de eerste race. In de eerste ronde ontstond er een splitsing tussen de vijfde en zesde rijder. In de kopgroep van vijf zat de complete top-vijf van het kampioenschap; Licciardi, Dunnik, Bijman, Velthuizen en Khan. Melvin van der Voort had een mindere start, maar toen hij eenmaal was aangekomen op de zesde plaats wist hij knap het gat van zo’n drie seconden naar de kopgroep te dichten. Van der Voort nam Harry Khouri en Marvin Siebdrath met zich me. In de slotfase gebeurde er nog van alles in de kopgroep van acht; Khouri ging onderuit, Velthuizen viel ver terug en Van der Voort moest ook iets lossen. Khan deed het meeste kopwerk in de race en dit werd beloond met zijn vijfde overwinning in slechts zeven races. Dunnik finishte als tweede en Licciardi pakte de IDM Supersport 300 titel door derde te worden. Bijman werd vierde voor Siebdrath, Van der Voort, Velthuizen en Lennox Lehmann. Achter Max Schmidt finishte Mieke Abbink keurig als tiende. In de Yamaha R3 Cup kwam Niek van den Broek al in de eerste ronde ten val, nadat hij de snelste was in de trainingen. De Vits, Max Stauffer en Thom Molenaar knokten voor de overwinning. Stauffer won het duel en De Vits stelde met een tweede plaats de Yamaha R3 Cup veilig. Molenaar mocht als derde coureur mee naar het podium.

Race 2: Dunnik wist laatste race van het seizoen voor Khan en Licciardi
In de tweede race waren dezelfde hoofdrolspelers vooraan te zien. Zes rijders wisten zich los te rijden van de rest van het veld. Er gebeurde deze keer iets wat niet veel vaker gebeurt in de Supersport 300 klasse; Dunnik wist zich los te rijden uit de groep. Na dertien ronden had Dunnik een voorsprong van vier seconden en won zo de laatste race van het seizoen. Khan was de sterkste in de groep daarachter en werd tweede. Licciardi en Bijman hadden het met elkaar aan de stok voor de derde plaats. Dit gevecht eindigde in de voorlaatste ronde toen Bijman crashte nadat hij de achterkant raakte van de motor van Licciardi. Kampioen Licciardi pakte daardoor zijn tweede podium van de dag. Van der Voort finishte als vierde en dat is zijn beste uitslag van het seizoen. Velthuizen zat in het begin ook in de kopgroep. In de eerste race had Velthuizen last van een probleem met de versnellingsbak. Ook in de tweede race kampte Velthuizen met deze problemen en verloor hij veel tijd in het tweede deel van de race. Velthuizen kwam als zesde over de finish achter Siebdrath. De winnaar in de Yamaha R3 Cup werd Van den Broek voor kampioen De Vits en Molenaar.

In de eindstand van de IDM Supersport 300 klasse is Dunnik als tweede geëindigd achter Licciardi. Khan eindigt als derde in het IDM Supersport 300 klassement, een knappe prestatie aangezien hij slechts een half seizoen reed.