IDM Supersport 600: Winst voor Gradinger en Buchner in Oschersleben

285
vasco
Vasco van der Valk (62) Oschersleben race 2 | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Thomas Gradinger (race 1) en Marc Buchner (race 2) zijn zondag in Oschersleben winnaar geworden van de twee IDM Supersport 600 races. Vasco van der Valk kwam in de eerste race ten val maar herpakte zich vervolgens in de tweede race door een keurige vierde plaats te scoren. Met zijn eerste en tweede plaats is Gradinger tevens de nieuwe 2017 IDM Supersport 600 kampioen.

Race 1
Bij de start was het Thomas Gradinger die de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Kevin Wahr, Christian Stange, Max Enderlein en Manou Antweiler. Voor de vanaf de achtste plaats op de grid gestarte Vasco van der Valk was de wedstrijd op dat moment al over, de Nederlander kwam namelijk in de eerste ronde ten val. Na de crash stond de Yamaha coureur zelf op om even later op verzoek van de marshalls in de ambulance te stappen en zich voor een controle te melden in het medical centre.

Gradinger en Wahr namen vervolgens afstand van de rest van het veld. Achter het tweetal ontstond een groep met daarin Marc Buchner, Enderlein, Stange en Antweiler die met elkaar de strijd aangingen voor de derde en laatste podiumplaats.

Wahr kon in eerste instantie redelijk aan het achterwiel blijven van Gradinger maar halverwege de wedstrijd moest hij de Oostenrijker laten gaan.

Gradinger reed vervolgens onbedreigd naar zijn zesde overwinning van het seizoen voor Wahr terwijl Buchner de strijd in de achtervolgende groep in zijn voordeel besliste en daarmee de derde plaats veiligstelde.

Antweiler werd vierde terwijl Enderlein in deze race de top vijf completeerde.

Race 2
Vanwege een eerder gevallen regenbui werd de tweede IDM Supersport 600 verreden op een nog een deels nat circuit. Was het tijdens de eerste race de van pole vertrokken Gradinger die meteen de leiding nam, dit keer was het Buchner die er als een komeet van tussen ging en de leiding nam.

Achter Buchner vormde zich een groep van zes coureurs die met elkaar de strijd aangingen voor de tweede plaats in de wedstrijd. Onder dit zestal ook de in de eerste ronde van de eerste wedstrijd ten val gekomen Van der Valk. Ondanks dat de coureur uit Amersfoort een bezoekje bracht aan het medical centre bleek hij nagenoeg geen hinder meer te ondervinden van de crash. Spannender was het voor de SWPN / Stichting Zorgeloos Kind monteurs die alle zeilen moesten bijzetten om de Yamaha van Van der Valk weer op tijd rijklaar te hebben, maar ook dit lukte dus.

Terwijl Buchner halverwege de race nog steeds onbedreigd de leiding in handen had leek Gradinger steeds beter zijn draai te hebben gevonden. Eenmaal op de tweede plaats aangekomen te zijn wist de Oostenrijker meteen een klein gaatje te slaan op de achtervolgende groep, een groep die van zes naar drie uitgedund werd omdat Antweiler en Wahr het tempo niet meer konden volgen en af moesten haken.

De leidende positie van Buchner kwam in het tweede deel van de wedstrijd niet meer in gevaar, de Yamaha coureur kwam na zestien ronden dan ook onbedreigd als winnaar over de eindstreep.

Gradinger werd op ruim drie seconden tweede terwijl Stange aan het kortste eind trok in de groep van drie en de laatste podiumplaats voor zich opeiste door Van der Valk en Geitner die als vierde en vijfde finishten nipt voor te blijven.

Kampioenschap
Met zijn winst in de eerste race en een tweede plaats in race 2 is Gradinger de opvolger van de Nederlander Bryan Schouten en de nieuwe 2017 IDM Supersport 600 kampioen.