Ilya Mikchalchik, Max Enderlein en Toni Erhard zijn zondag IDM kampioen geworden in Hockenheim. Ook was er Nederlands succes met een overwinning voor Dion Otten in de IDM Supersport 300 en een sterk optreden van Sander Kroeze met twee podiumplaatsen in de IDM Supersport. Team Streuer werd tweede in de IDM Zijspannen.

Zondag 30 september werden de IDM finaleraces verreden op de Hockenheimring. In totaal stonden er zes wedstrijden op het programma, waarbij er in iedere klasse nog minimaal één titel beslist moest worden.

IDM Superbike: Mackels wint Race 1 en Mikhalchik stelt de titel veilig
Ilya Mikhalchik begon met 31 punten voorsprong op zijn enige overgebleven concurrent voor de titel Bastien Mackels en hij moest daardoor minimaal tweede worden om na de eerste race al kampioen te zijn. Mikhalchik had een perfecte uitgangspositie, want de coureur van Alpha Racing Van Zon BMW mocht vanaf pole position vertrekken met Mackels en Julian Puffe naast hem op de voorste startrij. Mikhalchik en Mackels bleken ook het sterkste te zijn in de eerste race en ze bouwden samen een aantal seconden voorsprong op ten opzichte van een groep van vier rijders die knokten voor de laatste podiumplaats.

Mackels won de race, maar Mikhalchik had aan de tweede plaats voldoende om zich IDM Superbike kampioen 2018 te mogen noemen. Gastrijder Florian Alt mocht als derde rijder mee naar het podium. Alt finishte kort voor Toni Finsterbusch, Dominic Schmitter en Puffe. Pepijn Bijsterbosch kende een teleurstellende kwalificatie en moest vanaf een veertiende startplaats aan de race beginnen. Na een geweldige start kwam Bijsterbosch als zevende door na de eerste ronde en hij wist deze positie vast te houden tot aan de eindstreep.

Bobby Bos behaalde opnieuw een top-tien finish door kort achter Alessandro Polita als tiende te eindigen. Ricardo Brink was de snelste Nederlander na de kwalificatie (P10), maar viel door een incident met een andere rijder in de eerste ronde terug naar een eenentwintigste plaats. Brink liet vervolgens zien dat zijn tempo goed is, want hij wist zich nog weer op te werken naar een elfde plaats. Bram Lambrechts werd negentiende in de eerste race. Danny de Boer ging niet van start in de races op de Hockenheimring. Het hele weekend kampte het Kawasaki Weber Motos Racing al met elektronische problemen en deze konden niet meer opgelost worden voor de wedstrijden. Het team besloot dan vanwege veiligheidsredenen om niet van start te gaan.

IDM Superbike: Mikhalchik sluit seizoen af met een overwinning
In de tweede race waren de onderlinge verschillen klein en reed de top twaalf vrij kort achter elkaar. In het tweede deel van de race bleek maar weer eens dat Mikhalchik en Mackels dit jaar de sterksten waren in de IDM Superbike. Mikhalchik bekroonde zijn titel met een overwinning in de tweede race voor Mackels. Puffe won ditmaal het gevecht voor de derde plaats gevolgd door Alt en Finsterbusch.

Bijsterbosch kende opnieuw een goede start en reed na de eerste ronde alweer in de top-tien. De BMW coureur finishte na achttiend ronden als achtste achter Stefan Kerschbaumer en Polita. Bos eindigde deze keer net buiten de top-tien met een elfde plaats. Voor Brink eindigde het seizoen met een teleurstelling. Voor aanvang van de race werd er een technische probleem ontdekt voor het team, waardoor Brink vanuit pitstraat moest vertrekken. Echter na twee ronden moest Brink toch uitvallen met technische problemen.

IDM Supersport: Podium voor Kroeze in Race 1 en Enderlein profiteert van crashes van concurrenten
In de IDM Supersport klasse maakten er nog vier rijders aanspraak op de titel; Max Enderlein (167p), Daniel Rubin (155p), Marc Buchner (136p) en Kevin Wahr (123p). De laatste Wahr, rijdend voor MVR Racing, mocht vanaf pole position vertrekken. Sander Kroeze was sterk in de kwalificatie en mocht starten vanaf plaats twee. Daniel Rubin pakte de leiding na de start in de eerste race, maar crashte al in de tweede ronde. Dat was niet de enige kampioenskandidaat die onderuit ging, want drie ronden later gingen Buchner en Wahr samen onderuit in de Sachskurve.

Aan kop bleven er drie rijders over waarbij Dominik Rubin (broer van Daniel) met de winst aan de haal ging voor gastrijder Patrick Hobelsberger. Kroeze pakte kort achter het tweetal zijn derde podiumplaats van het seizoen. De geblesseerde Enderlein (sleutelbeenbreuk bij crash in Assen) profiteerde van de valpartijen van zijn concurrenten en finishte als vierde, maar scoorde punten voor de derde plaats. Daniel Rubin kwam nog wel over de finish en pakte twee punten, maar dat was niet voldoende om Enderlein van zijn IDM titel af te houden.

Benro Racing kende een drukke ochtend. Het motorblok van Vasco van der Valk ging kapot in de warm-up en het team wist de motor kort voor de race gereed te krijgen. Van der Valk had een goede start, maar moest in de tweede ronde alsnog uitvallen. Zijn teamgenoot Milan Merckelbagh reed een geweldige race door van de achttiende startplaats naar de achtste plaats te rijden. De Belg Arne de Wintere werd negende en Koen Zeelen kwam als twintigste over de finish.

IDM Supersport: Buchner wint slotrace van het seizoen, Kroeze keurig naar plaats twee
In de tweede race bleef de voorheen kampioenskandidaten wel zitten, alleen ging nu de winnaar van de eerste race Dominik Rubin onderuit. Kroeze pakte kopstart en kreeg polesitter Wahr achter zich, die hem vervolgens na een halve ronde passeerde. In de beginfase bleven er acht rijders vrij kort bij elkaar, maar in de loop van de race viel dat wat uit elkaar. Wahr bleef de leiding vasthouden en kwam als winnaar over de streep. Kroeze moest maar weinig toegeven en beloonde zijn geweldige weekend met een tweede podium. Kroeze steeg met zijn twee podiumplaatsen naar de zesde positie in de eindstand. Daniel Rubin finishte als derde. Vasco van der Valk kwam in de tweede manche als zevende over de finish achter Buchner, kampioen Enderlein en Hobelsberger. Merckelbagh finishte achter zijn teammaat en werd opnieuw keurig achtste. Zeelen finishte als negentiende en De Wintere viel uit met technische problemen.

IDM Supersport 300: Otten wint opnieuw, Erhard is IDM kampioen en De Bruin pakt de titel in Yamaha R3 Cup
In de tweede Supersport 300 wedstrijd moesten er nog drie titels beslist worden in het IDM, ONK en Yamaha R3 Cup. In de eerste race van zaterdag had Toni Erhard al bijna de IDM titel binnen mede door de afwezigheid van Victor Steeman (rijdt in World Supersport 300 op Magny Cours), maar hij crashte in de laatste ronde. Dion Otten won de race en hield de IDM titelstrijd open en verkleinde het gat naar Erhard tot 22 punten. In de wedstrijd ontstond er een mooie kopgroep van vijf rijders, met daarbij de kampioenskandidaten Otten en Erhard. Otten deed het meeste kopwerk en won dan ook de wedstrijd voor Erhard, Max Schmidt, Troy Beinlich en Micky Winkler. Erhard pakte de Duitse titel en Otten werd met zijn overwinning ONK kampioen.

Achter de kopgroep werd er gevochten voor de overwinning in de Yamaha R3 Cup tussen Joep Overbeeke en de verrassende Niek van den Broek. Overbeeke won de race, maar rijdt buiten mededinging waardoor Van den Broek de volle punten scoorde voor het kampioenschap. De Bruin en Mijwaart reden de hele race bij elkaar voor de derde plaats. Mijwaart werd in de laatste ronde derde, maar dat kon De Bruin weinig deren want hij werd Yamaha R3 Cup kampioen 2018. Noah Bronkhorst werd kort achter Mijwaart en De Bruin vijfde in de Yamaha R3 Cup.

IDM Zijspannen: Team Kretzer wint spannende tweede race, Streuer-Daalhuizen ONK kampioen
In de eerste race van zaterdagmiddag wisten Josef Sattler en Uwe Neubert de IDM titel veilig te stellen ten koste van Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen. Streuer-Daalhuizen hadden nog wel de beste papieren in het ONK klassement, waar zij met een 23 punten op Sattler-Neubert begonnen aan de tweede race. Het werd een mooie wedstrijd, waarbij er drie combinaties winnen één seconde over de eindstreep kwamen. Polesitters André Kretzer en Bjorn Bosch pakten de dubbel in Hockenheim.

Met deze overwinning pakten Kretzer-Bosch de tweede plaats van Streuer-Daalhuizen af in het IDM klassement. Streuer-Daalhuizen wisten de slecht gestarte Sattler-Neubert voor te blijven en werden daarmee ONK kampioen. John Smits en Gunter Verbrugge sloten het seizoen goed af met een mooie vijfde plaats. Datzelfde gold voor Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal die zevende werden. Wout Vermeule en Johan de Vries finishten negende en Ilse de Haas en Ferry Segers als elfde. In totaal kwamen er slechts twaalf combinaties aan de finish. Hilbert Talens en Frank Claeys waren ook één van de vele uitvallers.

 

Handige links IDM finale Hockenheim:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag