De warme eerste IDM trainingsdag in Most is overschaduwd door een zware crash in de IDM Zijspannen. De combinatie van Michael Ouger en Sebastien Seret crashten op het rechte stuk op hoge snelheid en kwamen vervolgens tegen de pitmuur tot stilstand. Piloot Ouger werd per helikopter afgevoerd en bakkenist Seret werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De IDM coureurs zijn vandaag onder warme omstandigheden begonnen in Most. Het is voor veel rijders het eerste raceweekend op het Tsjechische circuit, aangezien deze baan sinds lange tijd weer is teruggekeerd op de IDM kalender. De meeste IDM Superbike en Supersport 600 rijders hebben in de afgelopen maanden al getest in Most, maar vandaag in de vrije trainingen was de eerste echte meting om de krachtsverhoudingen te bepalen. Veel IDM Supersport 300 coureurs en de IDM Zijspannen combinaties maakten vandaag hun allereerste meters in Most.

Bij deze IDM Zijspannen ging het vreselijk mis in de eerste kwalificatie, die rond 16:00 uur werd verreden. De combinatie van Michael Ouger en Sebastien Seret crashten na zo’n acht minuten in de sessie op volle snelheid op het rechte stuk. De Fransman en Belg kwamen vervolgens met een enorme klap tegen de pitmuur tot stilstand. De sessie werd stilgelegd en het was al snel duidelijk dat het ernstig was met beide mannen. Ouger werd met een trauma helikopter afgevoerd. Bakkenist Seret werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Wanneer er meer nieuws is, dan laten we dat weten. 

Overige klassen
De IDM Superbike coureurs kwamen vandaag drie keer in de baan. Ilya Mikhalcik was in alle trainingen het rapste. Het verschil naar de tweede coureur, teamgenoot Julian Puffe, was zelfs zeven tienden. Puffe was op zijn net sneller dan Marc Moser. De concurrentie heeft duidelijk nog een gat te dichten naar Mikhalchik. Pepijn Bijsterbosch wist zich in iedere sessie te verbeteren en sloot de dag af als vijfde, twee plaats van Brink die er in iedere sessie ook in de top acht stond. Bobby Bos, die nog herstellende is van zijn blessures, was elfde in alle trainingen.

In de IDM Supersport 600 categorie was Max Enderlein na beide vrije trainingen het snelste. Sander Kroeze noteerde een nette tweede tijd voor gastrijder Patrick Hobelsberger, Marc Buchner en Tom Toparis. Wayne Tessels was de tweede Nederlander in de top-tien met een zevende tijd. Beide Pearle Gebben Racing rijders Vasco van der Valk en Kevin Mijwaart kwamen in de tweede sessie ten val. Milan Merckelbagh noteerde een tweede tijd in de IDM Superstock 600 categorie.

In de IDM Supersport 300 klasse was gastrijder Victor Steeman het snelste na twee vrije trainingen. Er waren meer Nederlanders die snel rondgingen, want achter Toni Erhard noteerden Colin Velthuizen en Walid Khan een derde en vierde tijd. Voor Khan een opvallende prestatie, aangezien hij dit jaar nog niet aan een race-evenement deelnam. Rick Dunnik (P7), Ruben Bijman (P8) en Melvin van der Voort (P10) eindigden ook bij de eerste tien.

Zaterdag staan de kwalificaties in Most op het programma. De IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen rijden aan het einde van de dag ook hun eerste race van het weekend.

 

Handige links IDM Most 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App