IDM Zijspannen: Reeves blijft ongeslagen en Smits Racing wint in 1000cc klasse

163
De start van de IDM Zijspannen in Hockenheim | Foto credit: Tiny Kolsters

Tim Reeves en Mark Wilkes hebben in Hockenheim ook de laatste twee races van het seizoen gewonnen waarmee ze ongeslagen blijven in het seizoen 2019. John Smits en Gunter Verbrugge pakten een overwinning in de 1000cc klasse, terwijl de titel in deze categorie ging naar Andres Nussbaum en Manuel Hirschi.

Voor de laatste ronde van de IDM Zijspannen was de titel al beslist in de 600cc klasse. Tim Reeves en Mark Wilkes waren in Assen al ongeslagen kampioen geworden. In de 1000cc klasse moest het kampioenschap nog beslist worden en waren er drie titelkandidaten. Mike Roscher met Anna Burkard hadden de beste papieren. Andres Nussbaum en Manuel Hirisch hadden 9 punten minder. John Smits en Gunter Verbrugge hadden ook nog een kleine kans op de titel met een achterstand van 22 punten.

Race 1: Reeves-Wilkes winnen en podium voor Smits-Verbrugge in 1000cc klasse
Markus Schlosser en Marcels Fries vertrokken vanaf pole position voor Pekka Paivarianta en Jussi Veravainen. Schlosser-Fries hadden echter weinig gemak van de beste startpositie, want zij vielen in de eerste ronde al uit. Meer podiumkandidaten in de 600cc klasse haalden de eindstreep niet. Bennie Streuer en Kevin Rousseau vielen in de derde ronde uit en ook Josef Sattler en Uwe Neubert haalden de finish niet. Wie dat wel deden waren Reeves-Wilkes. De Britse combinatie had een geweldige start en lagen de hele de race aan de leiding. Paivarinta-Veravainen hadden een mindere start en moesten zich daardoor in de eerste ronden terugvechten naar plaats twee. Het gat naar Reeves-Wilkes was toen al aanzienlijk. De Finse combinatie kwam wel iets dichterbijl, maar niet genoeg om een aanval te kunnen doen op de overwinning.

Nussbaum-Hirschi finishten daarachter als derde, waarmee zij de overwinning pakten in de 1000cc klasse. De Zwitsers deden daarmee zeer goede zaken voor het klassement, want Roscher-Burkard kwamen niet verder dan een derde plaats. Roscher-Burkard namen in de laatste ronde de tweede plaats over in de 1000cc klasse van Smits-Verbrugge, maar de combinatie uit Mierlo kwam terug in de Sachscurve en pakte zo de tweede plaats. Meer Nederlandse spannen reden een goede uitslag in de 1000cc klasse, want Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal werden vierde voor Wout Vermeule en Jarno Bouius. Hilbert Talens en Frank Claeys werden zesde. Jord Klok en Kevin Kolsch kwamen als zeventiende over de finish en daarmee werden ze tiende in 1000cc klasse.

Ilse de Haas en Ferry Segers werden eenentwintigste, waarmee ze als achtste in de 600cc uitslag werden opgenomen. Dit was tevens hun laatste race van het seizoen, want Ilse de Haas maakte zondagmiddag bekend dat ze stopt als zijspanpiloot en volgend jaar weer aan de slag gaat als bakkenist.

Race 2: Reeves-Wilkes blijven ongeslagen, Smits-Verbrugge winnen in 1000cc klasse
Reeves-Wilkes waren ook het snelste weg in de tweede race op zondagmiddag. Het Britse duo kreeg nu wel serieuze tegenstand van Schlosser-Fries, terwijl Sattler-Neubert en Streuer-Rousseau opnieuw uitvielen. De combinatie van Schlosser-Fries zat heel kort achter Reeves-Wilkes toen bakkenist Fries een foutje maken bij het insturen van de bocht en uit de bak vloog. Zonder bakkenist is het echter niet mogelijk om hard te gaan met een zijspan, dus konden Reeves-Wilkes ook de laatste race van het seizoen op hun naam schrijven.

In de 1000cc klasse stonden Nussbaum-Hirischi en Roscher-Burkard voorafgaand aan de race gelijk in punten. Nussbaum-Hirschi reden constant aan de leiding in de 1000cc klasse met Smits-Verbrugge kort achter zich aan. In de laatste ronde sloegen Smits en Verbrugge toe met een inhaalactie bij het ingaan van het Motodrom. Smits-Verbrugge wonnen daarmee een hun tweede race van het seizoen. Nussbaum-Hirschi werden tweede en pakten daarmee de IDM titel in de 1000cc klasse van de IDM Zijspannen. Roscher-Burkard werden derde voor Kranenburg-Van Middegaal, Talens-Cleays en Vermeule-Bouius. Klok-Kolsch kwamen als veertiende over de finish.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App