Na een roerige winter, met de nodige commotie over het wel of niet doorgaan van de serie, is op onze Koningsdag het 2018 seizoen van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft officieel van start gegaan. De Motorsport Arena Oschersleben is dit weekend het toneel van de eerste ronde van het IDM 2018.

Met vier hoofdklassen (Superbike 1000, Supersport 600, Supersport 300 en Zijspannen) en drie zogenaamde bijklassen (Twin Cup, BMW Boxercup en Suzuki GSX-R 1000 Cup) is het programma wederom goed gevuld.

Ten opzichte van het seizoen 2017 is er wel het nodige veranderd. De grootste verandering bestaat uit het gegeven dat Pirelli dit seizoen de enige bandenleverancier zal zijn waarmee Dunlop, dat het IDM jarenlang als testserie gebruikte, buitenspel is gezet.

Dit betekent voor diverse teams een flinke verandering. Het MGM Yamaha en het Wilbers BMW team reden de afgelopen seizoenen onder andere met Dunlop en werden door deze bandenfabrikant fors ondersteund. Van het totale racebudget van een team wordt een meer dan aanzienlijk bedrag opgesoupeerd middels de aanschaf van banden. Kortom, niet iedereen was even blij met deze reglementswijziging.

Qua deelnemersveld is het kampioenschap van oudsher al internationaal en dat is dit seizoen niet anders. Door de samenwerking tussen de Duitse organisatie en de KNMV zien we op de deelnemerslijsten ook veel Nederlandse rijders. Het ONK Supersport 300 en de Nederlandse Yamaha R3 Cup rijden in Oschersleben voor hun eigen kampioenschap mee in de IDM Supersport 300 klasse en het ONK zijspan is ook grotendeels geïntegreerd in het IDM zijspankampioenschap.

De belangrijkste klasse in het programma is uiteraard de Superbike 1000 klasse. In deze klasse gaan vier Nederlanders van start. Danny de Boer komt dit seizoen uit op een Yamaha van het MGM Racing Team en ook Bobby Bos gaat van start op een door Michael Galinski geprepareerde Yamaha.

Ricardo Brink heeft na een seizoen OW Cup in de NK SuperCup 1000 de overstap gemaakt naar het IDM en gaat van start op de SWPN Yamaha. Pepijn Bijsterbosch is na een jaartje Yamaha weer terug op een door Werner Daemen geprepareerde en ondersteunde BMW. Bijsterbosch komt uit voor het nieuw opgerichte team Dutch Comfort Houses. Bastien Mackels is het al jaren vertrouwde Belgische IDM Superbike gezicht en hij gaat van start op een door Benny Wilbers geprepareerde BMW. Verder staat ook Bram Lambrechts aan de start op een Yamaha R1

In de Supersport 600 klasse komen drie Nederlanders en een Belgische coureur aan de start. Vasco van der Valk komt uit voor het Benro Racing Team, Koen Zeelen voor het Buchner Racing Team, Sander Kroeze voor het MGM Racing Team en Arne de Wintere staat met zijn eigen Racing team aan de start. Alle genoemde rijders treden dit seizoen aan op een Yamaha R6.

In de Supersport 300 klasse zien we Victor Steeman op een KTM RC390 R van het Multi-Tracker Racing Team aan de start en staat Roy Voermans met een eigen KTM RC390 R ingeschreven. Dion Otten gaat van start op een Honda CBF500R terwijl de Almelose jongedame Mieke Abbink de overstap heeft gemaakt van de Yamaha R3 Cup en uitkomt voor het Abbink Racing Team.

In deze categorie verschijnen ook de Nederlandse Yamaha R3 Cup rijders bij een aantal IDM evenementen aan de start. Voor hen worden het de derde en vierde race van het seizoen. Een tweetal weken geleden trapten zij reeds af in het Noord-Franse Croix en Ternois.

Het ONK zijspanne is bij alle IDM wedstrijden geïntegreerd in het startveld. In totaal staan negen Nederlandse combinaties ingeschreven voor de eerste wedstrijd op Oschersleben. Onder de ingeschrevenen vinden we ook de naam van Ilse de Haas. Op zich niet bijzonder omdat de Drentse al enkele jaren op de IDM deelnemerslijst was terug te vinden. Tot op heden was dat altijd als bijrijdster bij de Nederlandse Brit Colin Nicholson. Dit keer staat de vriendin van Bennie Streuer echter ingeschreven als rijdster. Ferry Segers zal bij De Haas in de bak plaatsnemen. Het wordt het officiële wedstrijddebuut voor Ilse als rijdster in de zijspanklasse.

Eerste kwalificatie Zijspannen
Deze klasse heeft vrijdagmiddag inmiddels de eerste kwalificatietraining gereden waarin Bennie Streuer duidelijk de snelste was. John Smits noteerde een voorlopige vierde plaats en Ilse de Haas deed het keurig met een 18e plaats.

 

Handige links IDM Oschersleben:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag