Andrea Dovizioso over de afgelopen wintertesten, zijn voorbereidingen op het huidige MotoGP seizoen en de wijze waarop hij momenteel zijn tijd thuis doorbrengt gedurende de in Italië geldende lockdown vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De voortdurende uitbraak van het Coronavirus heeft de start van het 2020 MotoGP wereldkampioenschap in de ijskast gezet, en in deze maanden nemen verschillende landen ter wereld ook lockdown maatregelen en reisbeperkingen aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Italië is één van de landen die het zwaarst getroffen is door de uitbraak van het coronavirus en sinds 9 maart jongstleden brengen alle Italiaanse burgers hun tijd thuis door. Andrea Dovizioso, die woonachtig is in Forlì, respecteert de door de Italiaanse overheid getroffen maatregelen.

Andrea Dovizioso: “Niemand verwachtte dat deze situatie zo slecht zou uitpakken, dus het is echt vreemd. Nu is het cruciaal om thuis te blijven. Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten allemaal proberen om alleen naar buiten te gaan als het nodig is, ook omdat het erop lijkt dat deze maatregel werkt, dus we moeten voorlopige zo door blijven gaan”.

De Ducati Team coureur verblijft thuis in Forli samen met zijn vriendin en probeert er het beste van te maken en zich zo goed en kwaad als het gaat voor te bereiden op het komende MotoGP seizoen, al weet niemand nog wanneer deze daadwerkelijk van start zal gaan.

Andrea Dovizioso: “In het begin was het best wel moeilijk. Mijn vriendin en ik hebben wat huishoudelijk werk gedaan, maar nu is het een beetje veranderd. Mijn dochter blijft bij ons, en er is veel werk aan de winkel. Ondanks deze situatie train ik harder dan voorheen. Normaal gesproken is ons schema krap. We moeten trainen, maar in een normale situatie ook tijd zien te vinden om uit te rusten en klaar te zijn voor het raceweekend. Nu kan ik trainen zoveel als ik wil. Ik probeer de motorcross zo goed als mogelijk te volgen, ook omdat ze in Amerika hun activiteiten vooralsnog mogen voortzetten, zodat ik kan kijken wat ze doen. Voor mij is dit een leuke bezigheid en een soort van tijd om me op te laden voor het geval we binnenkort zelf weer van start mogen.”

Voordat de eerste Grand Prix van het seizoen in Qatar werd uitgesteld voor de MotoGP coureurs konden Dovizioso en zijn Ducati Team collega Danilo Petrucci in februari twee officiële wintertesten afwerken in Sepang en Qatar. Het tweetal werkte hier o.a. aan de verdere ontwikkeling van hun Desmosedici GP20-motoren. Hoe kijkt Dovi 04 terug op deze twee driedaagse testen?

Andrea Dovizioso: “Ik denk dat deze twee wintertesten niet voldoende waren om te spreken van een ideale voorbereiding op het seizoen. Onze lichamen zijn op deze momenten in het jaar nog niet klaar om drie dagen achter elkaar zoveel te rijden. Ik breng het grootste deel van de tijd tijdens deze testen door met het uitproberen van nieuwe onderdelen, we moeten immers zeker zijn voordat we beslissen op welke manier we de ontwikkeling van de fiets voortzetten. Daarom ben ik tijdens dit soort testdagen meestal niet zo snel. Ik probeer altijd de materialen te proberen op het juiste moment van de dag in combinatie met bepaalde banden, dit omdat ik onze engineers de juiste feedback wil geven.”

Met name de door Michelin dit jaar geïntroduceerde nieuwe banden bleken niet direct goed te werken voor de Ducati coureurs. Het was dat ook best wel een klus voor de Italiaan en zijn crew om hier een goede balans in te vinden.

Andrea Dovizioso: “In het begin leek het erop dat de nieuwe Michelin banden niet goed bij onze rijstijl en de kenmerken van de Ducati pasten. Maar ik denk dat we uiteindelijk tijdens de test in Qatar het gevoel met de motor hebben kunnen verbeteren. Helaas betekent dit nog niet dat we het dan ook meteen op alle circuits goed zullen doen. De nieuwe achterbanden zijn anders, en ze hebben vervolgens veel invloed op de voorbanden. We hebben veel ronden gereden, maar tijdens een test is het nu eenmaal moeilijk om dezelfde omstandigheden te vinden als in de race.”

Ondanks de nieuwe Michelin banden en de daarbij behorende aanpassingen heeft de Ducati Team coureur blijft het doel voor het seizoen 2020 onveranderd ten opzichte van de voorgaande jaren.

Andrea Dovizioso: “Natuurlijk gaan we het nieuwe seizoen in om te strijden voor het kampioenschap. Of dit lukt, daar kunnen we alleen in het seizoen achter zien te komen. Er zijn ook dit seizoen weer veel snelle coureurs, dus makkelijk is het nooit. Het is en blijft moeilijk om de beste te zijn, maar je moet deze mentaliteit wel hebben om de beste te willen worden.”

Dovizioso kan en mag zich met recht een Ducatist noemen. De 34-jarige Italiaan, die in 2008 zijn debuut maakte als coureur in de koningsklasse, is sinds 2013 actief op een machine van de Italiaanse motorenfabrikant. In zowel 2017, 2018 als ook in 2019 eindigde hij als tweede in het kampioenschap, alle drie keren achter de op dit moment ongenaakbare Marc Marquez.

 


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App