Eind deze maand begint Michael van der Mark voor het vierde seizoen op rij als Pata Yamaha WorldSBK Official Team coureur aan het FIM Superbike World Championship. Met een nieuwe teamgenoot aan zijn zijde, een aantal veelbelovende wintertesten en een vernieuwde Yamaha YZF-R1 kan de Nederlander dan ook niet wachten om eind deze maand in Australië te beginnen aan de eerste race van 2020.

Michael van der Mark kijkt vol vertrouwen uit naar het komende FIM Superbike World Championship seizoen dat in het weekend van 28 februari t/m 01 maart van start gaat op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië.

In onderstaand interview blikken we met de tegenwoordig in Bergschenhoek wonende coureur vooruit op het komende seizoen.

2020 is je vierde seizoen als coureur op de Yamaha YZF-R1 binnen het officiële Yamaha WorldSBK Team, ben je klaar voor het nieuwe seizoen?

MVDM: “Natuurlijk ben ik er klaar voor! Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen met de 2020 versie van de R1 – het is weliswaar niet een compleet andere motor – maar er zijn veel nieuwe onderdelen en verbeteringen die ons zullen helpen. We moeten vooruitgang blijven boeken, en met deze nieuwe motor zullen we zeker nog een stapje kunnen maken.”

Welke veranderingen heeft de nieuwe R1 ten opzichte van het voorgaande model?

MVDM: “Eén van de verbeteringen is de aerodynamica; die werkt veel beter voor lange coureurs zoals Toprak en mijzelf. Ik denk dat we hierdoor zeker een hogere topsnelheid zullen behalen. Ook denk ik dat het ontwerp van de kuip nog wat andere voordelen heeft, dus al met al een positief gevoel. Samen met Öhlins en onze engineers hebben we daarnaast een goede stap voorwaarts weten te maken om meer grip te vinden – dat was altijd wel een belangrijk punt voor ons. Vorig jaar hebben we hiermee al een stap gezet en het was echt belangrijk voor ons om hier nog iets te verbeteren. Ik heb nu het gevoel dat we een heel goede richting hebben gevonden, precies datgene wat we zochten. Ik ken geen cijfers, maar deze nieuwe motor voelt daarnaast ook wat sneller aan – dat is altijd leuk!”

michael-van-der-mark

Kunnen Michael van der Mark (l) en Toprak Razgatlioglu (r) de boel in 2020 op de kop zetten? | foto© Yamaha Racing

Je hebt dit jaar Andrew Pitt – een tweevoudig wereldkampioen – als nieuwe crew chief aan je zijde. Hoe verloopt de samenwerking tot nu toe?

MVDM: “Ik kende Andrew al een beetje omdat hij met Alex [Lowes] werkte en we konden altijd goed met elkaar opschieten. Het voelt eerlijk gezegd goed, de communicatie is geweldig en er is nu een beetje een mix in het team; ik heb nog een aantal andere jongens aan mijn kant van de pitbox. Ik denk dat het goed is om wat nieuwe ideeën en werkstijlen te hebben, wat nieuwe motivatie en veranderingen; ook met Toprak in het team. Dus op dit moment is het goed! Vanaf het eerste moment dat ik met Andrew werkte vond ik het erg leuk en we hebben ook nog wat andere dingen samengedaan. Ik vind de manier waarop hij werkt als ex-coureur erg leuk. Hij begrijpt de problemen die ik heb en waar ik mee te maken heb tijdens het rijden, maar ook de technische kant begrijpt hij heel goed, dus ik ben erg blij.”

Hoe zit het met je nieuwe teamgenoot, Toprak Razgatlioglu?

MVDM: “Ik vind Toprak een leuke gast! Met Alex was de relatie altijd geweldig, maar het is ook goed om Toprak in het team te hebben als een jong en aanstormend talent. Hij is vanaf het begin al snel en we hebben in het verleden al een aantal mooie gevechten gehad samen. Ik kijk echt uit naar het seizoen, ik denk dat we weer een paar goede gevechten kunnen hebben en ik zal hard werken om ervoor te zorgen dat ik aan de top sta! Hij houdt me scherp, maar dat is wat iedereen wil. Zijn stijl is echt heel anders dan de mijne, maar dat is ook interessant om van te leren.”

Wat is je doel in 2020?

MVDM: “Wedstrijden winnen. Als we races kunnen winnen, dan kunnen we vervolgens de uitdaging aangaan om te strijden voor het kampioenschap. Bam, bam!”