Het Petronas Yamaha Sepang Racing Team kende een uitstekende eerste helft van het 2019 MotoGP seizoen. Veel aandacht ging daarbij uit naar Fabio Quartararo, maar ook Franco Morbidelli presteerde uitstekend. In onderstaand interview een terugblik met de Italiaan op de eerste helft van het seizoen en zijn verwachtingen voor de resterende negen Grand Prix weekenden na de zomerstop.

Hoe kijkt jezelf terug op de eerste helft van het seizoen?

“Ik zou het seizoen tot nu toe een 7,5 geven. We zijn snel maar niet altijd even constant geweest. We staan nu op de 11e plaats in de tussenstand van het kampioenschap en ik denk dat we iets beter verdienen, maar ik heb een aantal fouten gemaakt die ik niet had mogen maken. De elfde plaats in de tussenstand is dan wel niet te plaats waar we in mijn ogen hadden kunnen en moeten staan, maar het verschil met de zesde plaats is niet groot, dus we hebben in het tweede de deel van het seizoen nog de mogelijkheid om zoveel als mogelijk punten te scoren en een aantal posities te stijgen in de stand van het kampioenschap.”

Hoe minimaal is de strijd om de punten en posities achter de leider in het kampioenschap?

“Er is een grote groep coureurs die kunnen strijden voor topposities en het is geweldig om deel uit te maken van deze groep. We hebbende posities in het kampioenschap zo’n beetje na elke race zien veranderen, en dat geeft aan dat het een spannende strijd is. Ik heb in de eerste helft van het seizoen tijdens wedstrijden gestreden met coureurs die races hebben gewonnen of op het podium hebben gestaan. Het zijn vaak kleine details, de verschillende layouts van de circuits en geluk die het verschil maken. Dit geeft mij alleen maar meer motivatie om nog harder te werken aan succes.

Wat is voor jou de beste race dit seizoen tot nu toe geweest?

“Assen was voor mij de beste race van het jaar tot nu toe, maar ook in Argentinië kon ik me mengen in strijd voor het podium.”

Hoe passen jij en je team zich aan aan de Yamaha YZR-M1?

“De aanpassing verloopt goed, maar we moeten nog een paar dingen begrijpen om in alle omstandigheden vertrouwen te hebben. Ik werk heel goed samen met het team en ik voel me erg op mijn gemak bij hen. Dat is het belangrijkste, omdat het me in staat stelt om rustiger en nauwkeuriger te werken.”

In welk opzicht, zowel wat betreft de motor of van je rijstijl zou je een stap willen maken tijdens de volgende wedstrijden?

“Ik wil gedurende de tweede helft van het seizoen graag de grip bij het accelereren verbeteren. Het is zeker ons zwakke punt en waar we aan moeten werken. Het team en Yamaha doen het geweldig en ik ben er zeker van dat we race per race verbeteringen gaan aanbrengen. We zijn erg blij met de steun die we van Yamaha krijgen.”

Kijk je uit naar het tweede deel van het seizoen?

“De statistieken wijzen uit dat ik in het verleden vaak beter was tijdens de tweede helft van het seizoen. In 2016 was ik eerste of tweede in het algemeen klassement in de tweede helft van het jaar, in 2017 won ik het kampioenschap, en er zijn veel circuits waar ik net als mijn thuisrace in Misano en de GP van Maleisië van hou, dat zal heel bijzonder zijn voor het hele team. Ik zie niet in waarom het niet mogelijk is om op het podium te finishen, maar voorlopig is het plan om ons na de zomervakantie te richten op de gebieden waar het ons aan ontbreekt, Maar alvorens het zo ver is proberen we om ons op te laden voor de tweede helft van het seizoen, en waar kun je dat beter doen dan op het strand.”

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App