Franco Morbidelli vormde in 2019 samen met MotoGP debutant Fabio Quartararo het rijdersduo binnen het nieuwe Petronas Yamaha SRT MotoGP team. Ondanks dat de meeste aandacht het afgelopen seizoen uitging naar zijn subliem presterende teamgenoot, kende ook Morbidelli een fantastisch seizoen. Tijd om ook met de voormalig Moto2 wereldkampioen terug te blikken op het afgelopen seizoen.

In 2019 boekte Franco Morbidelli in de schaduw van zijn teamgenoot Fabio Quartararo flinke progressie als MotoGP coureur. In zijn tweede seizoen als coureur in koningsklasse wist hij zich maar liefst vier keer op de eerste startrij te kwalificeren, eindigde hij drie keer als beste Independent Team coureur en had hij met vier vijfde plaatsen een belangrijk aandeel in het behalen van de titel van het beste Independent Team van jaar voor Petronas Yamaha SRT.

Hoe anders is de Franco Morbidelli op dit moment in vergelijking met de Franco Morbidelli die zich een jaar geleden bij Petronas Yamaha SRT aansloot?

Franco Morbidelli: “Als persoon ben ik niet veel, heel veel anders, maar als coureur hoop ik dat ik veel ben groeid en ik denk dat we samen als team wel degelijk zijn gegroeid. Het belangrijkste is dat ik mijn kennis van de motor gedurende het seizoen heb verbeterd en ik denk dat het eindresultaat daarvan is dat ik nu een betere coureur ben dan begin 2019.”

Zou je eind vorig jaar blij zijn geweest met het seizoen 2019?

Franco Morbidelli: “Voor de snelheid die ik in 2019 had, ja, ik zou er het afgelopen jaar blij mee zijn geweest. Als ik nu terugkijk, denk ik dat ik gehoopt had op betere resultaten in termen van mijn behaalde klasseringen, maar de snelheid die we het hele jaar door hebben kunnen laten zien was erg goed. Daarom, als ik het seizoen van één tot tien zou moeten beoordelen, dan zou het een zeven zijn.”

Wat heb je geleerd in 2019 en wat wil je leren voorafgaand aan het seizoen 2020?

Franco Morbidelli: “Het belangrijkste wat ik het afgelopen seizoen heb geleerd, is dat om succesvol te zijn in een MotoGP-race, het niet goed genoeg is om alleen maar de snelste te zijn. Je moet ook andere dingen hebben, en ik wil die dingen meenemen naar volgend seizoen. Als ik je zou vertellen wat ik moet doen om te verbeteren, dan zou ik mijn geheimen prijsgeven!”

Welke rol heeft het team in het seizoen 2019 gespeeld?

Franco Morbidelli: “Het team speelde een cruciale rol, omdat zij Fabio en mij dit seizoen zo’n grote stap in de goede richting hebben gegeven. Natuurlijk zien we allemaal de prestaties van de coureurs, maar er staan veel mensen achter de coureurs en als wij het goed doen, is dat omdat we in een goede positie verkeren om het goed te kunnen doen. Wat dit team brengt is een zeer goede omgeving die de coureurs in staat stelt om elk weekend op hun best te presteren.”

Hoe belangrijk was Yamaha dit jaar?

Franco Morbidelli: “De Yamaha YZR-M1 is een fantastische fiets, een zeer goed pakket. Hij is zeer vriendelijk voor de coureur en ik kon er niet meer van vragen. De mensen van Yamaha zijn ook erg aardig om mee te werken en we hebben een goede relatie met alle jongens, wat het nog beter maakt.”

Op welke resultaten van het seizoen ben je het meest trots en wat was de grootste teleurstelling?

Franco Morbidelli: “Assen was een mooie wedstrijd, vooral in de laatste ronden. Tegen het einde van de wedstrijd was ik de tegenstanders voor me aan het inhalen en dat geeft altijd een goed gevoel. De grootste teleurstelling van het jaar, nou ja, ik baal er gewoon van wat er in Aragon is gebeurd.”

Wat zijn je verwachtingen voor het seizoen 2020?

Franco Morbidelli: “Ik verwacht een moeilijk 2020 seizoen, zoals elk seizoen in de MotoGP moeilijk is. Ik verwacht echter ook verbeteringen van onszelf. Van mezelf als rijder, van ons team als geheel en van mijn crew als geheel. We hebben een jaar extra ervaring die we hebben opgedaan door samen te werken, dus we beginnen het seizoen met al deze goede dingen in ‘the pocket’. Ik verwacht goede dingen!”.

Wat zijn je plannen voor de twee maanden durende winterstop?

Franco Morbidelli: “Ik zal tijdens de winterstop over de gehele wereld te vinden zijn! Ik doe in december mee aan de Sepang 8H World Endurance race, dus ik ben een tijdje in Maleisië, dan ga ik skiën en maak ik tijd vrij voor het trainen op de motor. Dan ga ik ook nog een tijdje naar het Caribisch gebied, dus ik ben van plan om overal te komen!”

Franco Morbidelli wist in 2019 115 WK punten te scoren, een puntentotaal waarmee hij als tiende eindigde in de eindstand van het kampioenschap.

 
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App