Tijdens een spannende tweede kwalificatie wist Didier Grams in zijn laatste ronde de pole position te pakken in de IRRC Superbike klasse op de Varsselring. Matthieu Lagrive was in Hengelo GLD de snelste in de IRRC Supersport categorie. Virgil-Amber Bloemhard en Michael Hofman waren de snelste Nederlanders in het IRRC.

Voor het Internationale Road Race Championship (IRRC) is het evenement op de Varsselring de seizoensopener. Het Superbike en Supersport kampioenschap heeft in 2019 zes evenementen met in totaal twaalf wedstrijden die naast Hengelo GLD worden verreden in Tsjechië, België, Finland en Duitsland. Zaterdag stonden er in Hengelo GLD voor beide categorieën twee kwalificatietrainingen op het programma, die verreden werden onder goede weersomstandigheden.

IRRC Superbike: Grams met ultieme slotronde naar de pole
Regerend kampioen Danny Webb is de grote afwezige op de Varsselring. Webb rijdt naast het IRRC ook in de World Endurance en gaat daarom dit weekend van start op de Slovakiaring. Wepol Racing, waar Webb voor uitkomt, heeft nog twee snelle rijders in het IRRC onder contract staan in de vorm van Davey Todd en Daley Mathison. Beide Britten hebben al laten zien dat ze snel zijn tijdens de Britse road races en dit weekend rijden ze voor de eerste keer in Hengelo GLD. Daar was echter niets van te merken, want Todd noteerde in de eerste kwalificatie meteen de snelste tijd. Teamgenoot Mathison kwam tot een vierde tijd.

In de tweede kwalificatie liep de spanning flink op en waren het Todd, Erno Kostamo, Didier Grams en Marek Cerveny die stuivertje wisselden voor de snelste tijd. Toen de finishvlag viel stond Todd nog op de voorlopige pole, maar Grams wist met een ultieme slotronde een seconde onder de tijd van de Brit te duiken. De Fin Kostamo eindigde als derde voor Cerveny. Virgil-Amber Bloemhard keert dit jaar terug in het IRRC na een aantal jaren van afwezigheid. In 2013 wist Bloemhard een IRRC-race te winnen in Hengelo GLD en de coureur van Performance Racing Achterhoek liet zien dat hij nog niet verleerd is met een vijfde rondetijd. Thijs Peeters is dit weekend als gastrijder aanwezig en was vorig jaar de verrassing in de Supersport-klasse. Peeters klokte met zijn BMW een negende tijd. Rob van Eijs kwalificeerde zich als zesentwintigste. 

IRRC Supersport: Lagrive voor Bian en Hoffmann
In de IRRC Supersport klasse was Laurent Hoffmann de snelste na de eerste kwalificatie. In de tweede sessie gingen de rondetijden flink omlaag en kwam regerend kampioen Matthieu Lagrive naar voren. De ervaren Fransman pakte de pole position met een 1’50.887 en was met zijn tijd ruim een seconde sneller dan de rest. Zijn landgenoot Pierre-Yves Bian noteerde de tweede tijd en Hoffmann mag zondag ook vanaf de eerste startrij vertrekken. De coureurs tussen de tweede en zesde positie zitten binnen een seconde van elkaar met daarbij de Duitsers Thomas Walther, Christian Schmitz en David Datzer. Lokale rijder Michael Hofman was de snelste Nederlander met een tiende tijd op de Honda van Nelon Racing. Ilja Caljouw kende technische problemen met in de tweede kwalificatie en zal niet tevreden zijn met de dertiende positie. Jorn Hamberg rijdt dit weekend ook op de Varsselring en noteerde een veertiende tijd.

Zondag rijden zowel de IRRC Superbike als IRRC Supersport twee races in Hengelo GLD. De eerste wedstrijd van het IRRC Supersport gaat om 10:00 uur van start. De IRRC Superbike komt zondag om 11:05 uur voor het eerst in de baan.

Handige links International Road Races Hengelo (GLD)

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App