Irwin, Cooper en Todd winnen eerste North West 200 races op donderdagavond

1060
Glenn Irwin (1) en Davey Todd (74) in duel tijdens de Superbikerace | © North West 200

Glenn Irwin (Superbike), Richard Cooper (Supersport) en Davey Todd (Superstock) hebben donderdagavond de eerste races gewonnen van de North West 200 van dit jaar. Onder gunstige omstandigheden sneuvelden ronderecords maar waren er ook een aantal valpartijen.

Na kwalificaties op woensdag en donderdagmiddag was het donderdagavond tijd om te racen op de ‘Triangle Course’ in Noord-Ierland. Zoals gelukkig al de hele week het geval is was het droog en zouden alle races over volledige afstand verreden worden.Tijdens de afsluitende kwalificatie voor de Superstock klasse was er nog een heftig incident ter hoogte van ‘Primrose’. De van het Isle of Man afkomstige Paul Cassidy moest uitwijken voor een coureur die voor hem reed omdat diens motor afsloeg, vervolgens kwam hij in een luchtkussen terecht en werd hij metershoog door de lucht geworpen. Cassidy landde bovenop een geparkeerde auto maar kwam er wonder boven wonder zonder ernstige verwondingen vanaf.

Superbike
De Superbike klasse heeft dit jaar voor het eerst een race op donderdag en het was meteen de eerste race van deze North West 200 editie. Polesitter Glenn Irwin was de grote favoriet met zijn Ducati Panigale V4 R nadat hij eerder op de dag al het ronderecord flink wist aan te scherpen, maar Davey Todd op de BMW M 1000 RR en Michael Dunlop op de Honda CBR1000RR-R Fireblade hadden al laten zien ook heel snel te kunnen zijn op het 14,3 kilometer lange circuit.

Toch was het Todd die het beste wegkwam en de leiding in handen nam voor Irwin en Dean Harrison. Michael Dunlop nam de vierde plaats in handen voor Peter Hickman en John McGuinness. Al gauw wisten Todd en Irwin weg te rijden van de concurrentie waarna het uiteindelijk zou uitlopen op een zeer spannende tweestrijd.

Todd reed bijna drie ronden aan de leiding totdat Irwin aan het eind van de derde ronde besloot om aan te vallen. Met een zeer knappe uitremactie in de ‘Juniper Hill Chicane’ nam de Noord-Ier de leiding over en ging hij als koploper de laatste ronde in voor Todd.

Todd gaf zich echter niet zomaar gewonnen en deed er alles aan om nog een aanval in te zetten op Irwin. Die kwam er in de laatste ronde bij het aanremmen voor de ‘Mathers Cross Chicane’ maar Irwin wist op het daaropvolgende rechte stuk terug te slaan dankzij het vermogen van zijn Panigale V4 R. De Hager PBM Ducati coureur maakte vervolgens geen fouten meer en kwam als winnaar over de streep. Irwin behaalde hiermee zijn negende Superbike overwinning op rij en met deze negende Superbike zege kwam hij op gelijke hoogte met Joey Dunlop en Michael Rutter.

Glenn Irwin viert zijn negende North West 200 Superbike zege op rij met het Hager PBM Ducati team | © North West 200

Davey Todd werd tweede met Michael Dunlop daarachter op de derde plaats. Peter Hickman eindigde daarachter als vierde voor Dean Harrison, Conor Cummins, John McGuinness en James Hillier.

V.l.n.r. Davey Todd, Glenn Irwin en Michael Dunlop | © North West 200

Uitslag Superbike Race 1:

 1. Glenn Irwin – Ducati
 2. Davey Todd – BMW | +2,545
 3. Michael Dunlop – Honda | +16,786
 4. Peter Hickman – BMW | +17,230
 5. Dean Harrison – Honda | +18,286

Klik hier voor de volledige uitslag

De twee Noord-Ierse coureurs Glenn Irwin en Jonathan Rea (die nog een ronde reed op de ‘Triangle Course) | © North West 200

Supersport
Vervolgens was het tijd voor de eerste Supersport race. Opnieuw had Davey Todd de kopstart met achter zich Mike Browne en Adam McLean maar de race zou voor de Engelsman maar van korte duur zijn. Bij het aanremmen voor de zeer langzame en overhaakse ‘York Corner’ verkeek McLean zich volledig en remde hij zichzelf onderuit, in zijn valpartij nam hij Todd mee en moest ook Browne uitwijken waardoor polesitter Richard Cooper de leiding kon overnemen voor Michael Dunlop en Peter Hickman.

Davey Todd (1) heeft de kopstart maar het zou van korte duur zijn | © North West 200

Cooper liet zien dat hij zijn hoge tempo in de kwalificatie ook in de race kon rijden waardoor hij uiteindelijk met grote overtuiging als winnaar over de streep kwam. Achter hem voerden 25-voudig Isle of Man TT winnaar Dunlop en dertienvoudig TT-winnaar Hickman een intense strijd voor de tweede plaats op hun Triumph machines waarvan de Engelsman uiteindelijk de winnaar werd voor de Noord-Ier. Achter deze grote namen werd Mike Browne vierde voor lokale rijder Paul Jordan.

Uitslag Supersport Race 1:

 1. Richard Cooper – Yamaha
 2. Peter Hickman – Triumph | +6,537
 3. Michael Dunlop – Triumph | 6,894
 4. Mike Browne – Yamaha | +25,240
 5. Paul Jordan – Honda | +26,303

Klik hier voor de volledige uitslag

Richard Cooper viert zijn Supersportzege | © North West 200

Superstock
Tot slot was het tijd voor de eerste Superstock race van deze North West 200. Ondanks het incident in de Supersport race kon Todd van start gaan in deze race op zijn BMW M 1000 RR en omdat Irwin niet deelnam aan deze klasse – hij heeft alleen een Superbike tot zijn beschikking – was hij de favoriet aan de hand van wat we gezien hebben in de kwalificaties.

Todd startte het best vanaf pole position en nam de leiding in handen voor Dean Harrison en Peter Hickman, James Hillier was goed weggekomen en reed op de vierde plaats voor Michael Dunlop en John McGuinness.

Davey Todd (74) en Dean Harrison (5) ter hoogte van ‘Black Hill’ | © North West 200

Aan het eind van de openingsronde hadden Todd en Harrison al een grote voorsprong opgebouwd richting Dunlop die was opgeklommen naar de derde plaats. Harrison zette gedurende de race alle zeilen bij om landgenoot Todd bij te houden maar nadat hij in de laatste ronde rechtdoor ging in één van de chicanes was de strijd bekeken.

Todd behaalde na een tweede plaats in de Superbike race en een heftige valpartij in de Supersport race eindelijk zijn eerste overwinning van deze North West 200 editie voor Harrison en Dunlop. Achter dit drietal voerden vedettes James Hillier en John McGuinness nog een mooie strijd voor de vierde plaats die gewonnen werd door Hillier.

Uitslag Superstock Race 1:

 1. Davey Todd – BMW
 2. Dean Harrison – Honda | +6,971
 3. Michael Dunlop – Honda | +8,848
 4. James Hillier – Honda | +25,389
 5. John McGuinness – Honda | +25,605

Klik hier voor de volledige uitslag

V.l.n.r. Dean Harrison, Davey Todd en Michael Dunlop op het Superstock podium | © North West 200

De coureurs en teams hebben vrijdag een welverdiende vrije dag waarna er zaterdag weer een druk raceprogramma te wachten staat. Er zullen dan maar liefst zes races verreden worden (2x Superbike, 2x Supertwin, 1x Superstock en 1x Supersport) en voorlopig zien de weersverwachtingen er goed uit.

Bekijk hieronder het tijdschema en de links om alles live te kunnen volgen.

Handige links North West 200

Tijdschema en volledige uitslagen
Live Timing
Livestream (video)
Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.