Isle of Man TT: Michael Dunlop wint Senior TT

335
Michael Dunlop | foto© Suzuki Racing

Michael Dunlop heeft vrijdagmiddag de Senior TT wedstrijd van de Isle of Man TT op zijn naam geschreven. Achter de Suzuki coureur eindigden Peter Hickman en Dean Harrison als tweede en derde.

De dag begon al met enkele uren vertraging aangezien het ’s nachts geregend had en de baan nog niet op alle plaatsen droog was. Met twee uur achterstand op het schema konden de races toch van start gaan. De eerste race op het programma was de TT Zero, een klasse met alleen elektrische motorfietsen, en deze werd gewonnen door Bruce Anstey met Guy Martin op de tweede plaats, beiden op de Mugen Shinden. Vervolgens mochten de sidecars beginnen aan hun tweede race van hun week en waren het wederom Ben en Tom Birchall die deze race op hun naam schreven. Uiteindelijk was het tijd voor de belangrijkste race van de week: de ‘Blue Ribband’ Senior TT.

In deze Senior TT race voor 1000cc Superbikes waren het Ian Hutchinson en Peter Hickman die het sterkste waren in de openingsfase, beide slechts tienden van seconden van elkaar verwijderd. Ook Michael Dunlop, Dean Harrison en Bruce Anstey waren snel en aan het eind van de eerste ronde van 60 kilometer waren deze coureurs slechts binnen 10 seconden van elkaar te vinden.

Echter in de tweede ronde ging het mis. Ian Hutchinson maakte een kleine fout en crashte hierdoor. Onmiddellijk werd de rode vlag getoond en was de race voorlopig beëindigd. Eerst werd het ergste gevreesd maar Hutchinson was al gauw weer bij kennis. De Brit die eerder deze week al de Superbike en Superstock races op zijn naam wist te schrijven werd door de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht en daar bleek dat hij zijn dijbeen had gebroken.

Nadat alle overblijfselen van de crash opgeruimd waren kon de race herstart worden die over vier ronden zou worden gereden. Michael Dunlop ging hierin goed van start en aan het begin van de laatste ronde had de Ierse coureur een voorsprong van 10 seconden opgebouwd. Uiteindelijk was het Dunlop die de race wist te winnen voor Peter Hickman, die in alle races op het podium wist te staan, en Dean Harrison. Op de vierde plaats was het James Hillier en de 45-jarige Michael Rutter eindigde als vijfde. De twee Nortons van Josh Brookes en David Johnson behaalden de zesde en zevende plaats. Conor Cummins, Martin Jessopp en William Dunlop maakten de top 10 compleet.

Michael Dunlop: “Wij hebben de race gewonnen die iedereen zal onthouden, dit is de belangrijkste van de hele TT week. We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt. Met een gloednieuwe motorfiets en heel weinig trainingskilometers hebben we het voor elkaar gekregen om deze goed te preparen voor de race en dit circuit en hebben we eindelijk de dominantie van BMW en Honda weten te doorbreken.”

Michael Dunlop is slechts 28 jaar en heeft nu al 15 TT overwinningen op zijn naam staan. Ook heeft Dunlop nu een TT gewonnen op bijna alle deelnemende merken, waaronder Suzuki, BMW, Honda, Yamaha en Kawasaki.

Volledige uitslag: PokerStars Senior TT Result