Isle of Man TT: Michael Dunlop wint Supersport race 1

274
Michael Dunlop
Michael Dunlop | foto© Isle of Man TT

Maandagmiddag vond op het eiland de eerste Supersport race plaats van de 2017 Isle of Man TT. De Ier Michael Dunlop won de race over 4 ronden voor James Hillier en Peter Hickman. Hiermee behaalde Dunlop op 28-jarige leeftijd zijn 14e TT-overwinning en staat hij hiermee nu op gelijke hoogte met de legendarische Mike Hailwood.

Doordat er ’s nachts regen was gevallen was de baan nog nat en zorgde dit tweede Pinksterdag voor een vertraging van 2 uur. Zelfs na deze vertraging bleken er op enkele plaatsen op het circuit nog natte plekken te zijn. In de beginfase was het Kawasaki coureur James Hillier die de leiding nam, maar al snel was het Michael Dunlop die de koppositie pakte. Ter hoogte van de ‘Ramsey Hairpin’ was het Michael die slechts 0,04 seconde sneller dan zijn broer William was, beide onderweg op een Yamaha R6. Gary Johnson, Dean Harrison en Peter Hickman waren in dat stadium te vinden in te top 6. Superbike race winnaar Hutchinson reed op de zevende plaats.

Toch was het weer Hillier die na de eerste ronde aan de leiding ging. Na de eerste 60 kilometer met een verschil van slechts vier tienden van een seconde gingen de coureurs de tweede ronde in. Michael Dunlop vond hier mee snelheid en wist ter hoogte van ‘Bungalow’ een voorsprong van 1,8 te behalen. Zijn broer zakte iets terug en in dit stadium was de top 6 slechts 9,6 seconden van elkaar verwijderd.

Na de pitstop aan het eind van de tweede ronde bedroeg de leiding van Dunlop slechts 2,4 seconden en leek de race tussen hem en Hillier te gaan, aangezien de coureurs erachter ruim 15 seconden achterstand hadden. In deze fase was het BSB-coureur Peter Hickman op de Iron Maiden Trooper Triumph 675R die snelheid vond en richting de podiumposities reed.

In de laatste ronde deed Michael Dunlop er een schepje bovenop en breidde zijn voorsprong uit. Ondertussen werd de strijd voor het podium tussen Hillier, William Dunlop en Peter Hickman heviger. Over de finish wist Michael met een voorsprong van ruim 13 seconden te eindigen voor Hillier en was het Hickman die de laatste podiumplaats voor zijn rekening nam. William Dunlop eindigde als vierde en Ian Hutchinson finishte op een voor hem teleurstellende vijfde plaats, nadat hij in 2015 en 2016 alle Supersport races won. Gary Johnson, Bruce Anstey, Dan Kneen, Conor Cummins en James Cowton waren de top 10 finishers.

Volledige uitslagen:

Programma
Op dinsdagmiddag 6 juni zou de Superstock wedstrijd plaats moeten vinden, maar deze is afgelast vanwege slechte weersomstandigheden op de ‘Mountain Course’. Veel regen en harde windstoten zorgen voor een onmogelijke en onveilige situatie om te racen. Volgens het nieuwe programma door ‘Clerk of the Course’ Gary Thompson zijn de omstandigheden op woensdag beter en zal de Superstock race dan gereden worden. Ook zal dan de TT Zero race verreden worden, een klasse met elektrische motorfietsen. Verder staat ook de Lightweight race op het voorlopige programma.