Isle of Man TT 2018: Harrison, Rutter en Dunlop winnen op woensdag

271
Michael Dunlop - Supersport | foto© Isle of Man TT

Op woensdag zijn er wederom TT races verreden tijdens het jaarlijks terugkerende legendarische motorsport evenement op het Isle of Man. In de tweede Supersport race was Dean Harrison de overwinnaar, Michael Rutter won de TT Zero race en Michael Dunlop pakte zijn derde zege van de week in de Lightweight klasse.

Het was een drukke dag voor de Isle of Man TT op woensdag. Met drie races en aansluitend nog twee kwalificatiesessies was er voldoende actie op de baan en werden er veel kilometers verreden door de deelnemers. Gelukkig kon dit allemaal gebeuren onder een zeer zonnige hemel en warme temperaturen zoals dit eigenlijk al is sinds de coureurs vorige week zaterdag hun eerste training reden. Bijzonder was dat bij deze racedag His Royal Highness, the Duke of Cambridge, beter bekend als Prince William, aanwezig was als speciale gast.

Supersport TT race 2
De eerste race op het programma van woensdag was de tweede race voor de Supersport klasse. De eerste race op maandag werd gewonnen door Michael Dunlop maar de Noord-Ier zou het op woensdag een stuk moeilijker krijgen. Dean Harrison kwam het sterkst uit de startblokken en nam de leiding in handen voor Dunlop en Peter Hickman met daarachter James Hillier, Connor Cummins en Lee Johnston op enkele seconden verschil. Na de eerste ronde had Harrison een marge van 3.6 seconden opgebouwd op het ruim zestig kilometer lange circuit waarna hij het in de daaropvolgende uitbouwde met een geweldige 129.099 mph ronde naar ruim acht seconden bij het binnenkomen voor de pitstop. Dit was het moment waar de race een cruciale wending kreeg aangezien Dunlop zijn pit-limiter niet helemaal goed had afgesteld en met 60.2 km/h boven de maximale toegestane snelheid van 60 km/h kwam en hij een penalty van dertig seconden ontving.

Harrison bleef domineren en kwam uiteindelijk met een voorsprong van ruim negentien seconden naar de tweede coureur als winnaar over de finish, de tweede TT overwinning van zijn carrière. Die tweede coureur was Peter Hickman met James Hillier die het podium compleet maakte. Cummins finishte uiteindelijk als vierde voor Dunlop, Brookes en Johnston in de top zes.

Volledige uitslag: 0606-monster-energy-supersport-2-results

TT Zero
Vervolgens stond de TT Zero op het programma, een race over één ronde voor elektrische motorfietsen. Zoals al jaren het geval is was ook dit jaar de Mugen Shinden het snelst. De Japanse machine waar veel geld en mankracht in gestoken wordt was wint de race al jaren maar kreeg het dit jaar toch moeilijk van de zeer goed ontwikkelde machine van de University of Nottingham. Het was uiteindelijk de 46-jarige Michael Rutter die een ronde met een snelheid van 121.824 mijlen / 196.057 kilometer per uur gemiddeld wist te rijden en daarmee het bestaande ronderecord verbrak en zijn zesde TT overwinning behaalde voor Daley Mathison op de machine van de University of Nottingham en mede Mugen Sinden coureur Lee Johnston.

Volledige uitslag: SES-TT-Zero-result-sheet

Lightweight TT
De derde en laatste race van de dag was voor de Lightweight klasse. De klasse, ook wel bekend als Supertwins, is een klasse voor 650cc tweecilinder machines. In de openingsfase was het een zeer goed gestarte Derek McGee die de leiding in handen nam voor Ivan Lintin en Michael Dunlop met daarachter Stefano Bonetti, James Cowton en Michael Rutter.

In de daaropvolgende ronde was Lintin zeer snel onderweg en bouwde zijn voorsprong uit op Dunlop die de tweede plaats had overgenomen van McGee. In deze tweede ronde ging het echter vlak voor de pitstop mis aangezien de machine van Lintin het opgaf ter hoogte van Bedstead en hij zijn race vanuit een leidende positie moest staken. Dunlop zette in deze tweede ronde een nieuw ronderecord neer en nam de leiding over. Echter was de pitstop van het team van McGee sneller waardoor hij de leiding weer overnam van Dunlop.

Dunlop liet zich ondanks deze kleine achterstand niet gek maken in de laatste twee ronden en wist uiteindelijk door zijn ervaring zijn derde TT overwinning deze week en de 18e van zijn carrière te behalen en is daarmee de derde coureur met de meeste TT overwinningen op John McGuinness en oom Joey Dunlop na. McGee finishte uiteindelijk als tweede en pakte daarmee zijn eerste TT podium voor Rutter op de derde plaats die profiteerde van een weigerende Kawasaki van Peter Hickman in de laatste ronde.

Volledige uitslag: Bennetts-Lightweight-result-sheet

Komende vrijdag 8 juni is de laatste racedag op het Isle of Man en zal de belangrijkste race van de week, de Senior TT, worden verreden nadat de Sidecars hun tweede race afgewerkt hebben tijdens de 2018 editie van de Isle of Man TT.  Onderstaande tijden zijn Nederlandse tijd.

• 11:15 Sidecar TT Race 2 (3 Laps)
  • 13:45 Senior TT Race (6 Laps)

De races kunnen live gevolgd worden via deze link met een timing scherm en een radio-uitzending van Manx Radio TT. Britse zender ITV4 zendt iedere avond om 22:00 uur Nederlandse tijd een programma uit dat een uur duurt met een samenvatting van de op die dag verreden races.