Isle of Man TT 2019: Alles afgelast op woensdag, vijf races op donderdag

18
Veel regenval zorgt voor afgelaste races - Glen Helen - Isle of Man TT | foto© iom_tt

Woensdag liep de geplande racedag op het Isle of Man wederom volledig in het water. Na een optimistische en zonnige start van de dag begon het bij aanvang van de eerst geplande race te regenen en bleef dit vervolgens doorgaan tot het eind van de dag waardoor de organisatie het programma noodgedwongen moest afgelasten. De vooruitzichten voor donderdag zijn veel gunstiger en er staan maar liefst vijf races op de planning. 

Voor de zóveelste de afgelopen anderhalve week zat het ook woensdag absoluut niet mee voor alle coureurs, teams, de organisatie en ook vooral de duizenden naar de Isle of Man TT afgereisde fans. Na een grotendeels afgelaste trainingsweek waren de weergoden ook vandaag de aanwezigen op het eiland niet goed gezind en zorgde hevige regenval ervoor dat er niet gereden kon worden.

Lees: Harrison het snelst tijdens tot dusver lastig verlopen Isle of Man TT
Lees: Eerste Isle of Man TT races door slecht weer uitgesteld naar zondag
Lees: Isle of Man TT 2019: eerste racedag op z’n vroegst maandag
Lees: Isle of Man TT 2019: Cummins het snelst tijdens kwalificaties op zondag
Lees: Hickman, Johnston en Birchall broers winnen Isle of Man TT races op maandag

Er stond een spectaculair programma klaar met twee races en meerdere kwalificatiesessies maar uiteindelijk is er geen enkele motorfiets of zijspan op snelheid voorbijgekomen. Nadat de teams en coureurs om 10:45 uur klaar stonden voor de tweede Supersport race werden er al de nodige vertragingen gemeld door ‘Clerk of the Course’ Gary Thompson vanwege nog natte gedeelten op het zestig kilometer lange circuit.

Dit ging meerdere malen zo door totdat de Supersport race werd afgelast. Uiteindelijk zette de regen door en werden er ook meerdere kwalificatiesessies afgelast met de hoop dat het zou opklaren en ’s avonds dan nog in ieder geval de Lightweight race verreden zou kunnen worden.

Echter was dit valse hoop want de regen zette flink door en er was geen schijn van kans dat het op zou drogen. Hierdoor werd halverwege de middag besloten om het hele programma voor de woensdag af te gelasten en een heel druk schema te maken voor de donderdag.

De eerste actie op de baan zal om 11:50 uur lokale tijd beginnen met een kwalificatiesessie voor de Senior TT en Superstock TT. Vervolgens gaat de tweede Supersport TT race van start over slechts twee ronden (in plaats van vier). Aansluitend zal de de tweede Sidecar TT van start gaan, eveneens over twee ronden (in plaats van drie). Deze tweede race voor de zijspanklasse zou eigenlijk pas vrijdag voorafgaand aan de Senior TT verreden worden maar de organisatie wil er alles aan doen dat deze Senior race in zijn volledigheid kan worden verreden.

Daarna is het tijd voor de Superstock race, die oorspronkelijk op maandag gepland stond. Deze zal gaan over drie ronden (in plaats van vier). Vervolgens zal het circuit behalve het ‘Mountain’ gedeelte open gaan zodat de mensen op het eiland van hun werk terug kunnen keren naar huis waarna alles om 18:00 weer afgesloten zal zijn.

De Lightweight race zal dan van start gaan en verreden worden over twee ronden met daarna de TT Zero race (voor elektrische motorfietsen) over één ronde. Tot slot is er een kwalificatiesessie voor de Senior TT over één ronde en zal het circuit daarna weer helemaal open gaan. Voor vrijdag houden we dan, zoals het er nu naar uitziet, alleen de Senior TT over. De voorspellingen voor donderdag zijn zeer gunstig en er wordt dan ook verwacht dat het hele programma volbracht kan worden. Echter is dat tijdens de Isle of Man TT natuurlijk nooit 100% zeker en kunnen er nog wat veranderingen plaatsvinden. De tijden in het onderstaande schema zijn lokale tijden.

Het tijdschema voor donderdag 6 juni. Let op: dit zijn lokale tijden. | credit: TT Races Official

Het Britse ITV4 zendt iedere avond om 22:00 uur Nederlandse tijd een programma uit over de Isle of Man TT van dit jaar en een samenvatting van de op die dag afgespeelde races of gebeurtenissen. Het lokale Manx Radio (deze twee weken omgedoopt tot Isle of Man TT Radio) houdt gedurende de dag de gebeurtenissen rond het eiland bij en verzorgt live commentaar bij de races die hopelijk zullen worden verreden. Dit radiostation is te beluisteren via deze player.