Isle of Man TT: Live beelden en meer grootse plannen vanaf 2022

5624
Peter Hickman - Isle of Man TT | foto© Smiths Racing

De organisatie van de Isle of Man TT heeft grote plannen aangekondigd voor in de toekomst. Afgelopen vrijdag werd in een online show bekendgemaakt dat er in de toekomst meer races zullen plaatsvinden, een aantal klassen is aangepast en dat het hele evenement vanaf 2022 live te volgen is middels een livestream. 

Helaas heeft de Isle of Man TT in 2020 en 2021 niet plaats kunnen vinden vanwege de uitbraak van het coronavirus. De laatste keer dat het evenement niet doorging was in 2001 toen er mond- en klauwzeer heerste, daarvoor ging de TT alleen in de oorlogsjaren niet door.

Nu er langzaamaan een einde lijkt te komen aan de pandemie geeft dat ook weer een mogelijkheid om vooruit te kijken. De organisatie van het legendarische evenement heeft in de afgelopen maanden dan ook niet stilgezeten en is met een indrukwekkend plan gekomen voor de toekomst van de TT.

Livestream

Allereerst zal het hele evenement vanaf 2022 volledig te volgen zijn via een livestream. Tot op heden waren de kwalificaties en races alleen live te volgen via Manx Radio en een live timing scherm. Op het Britse ITV4 werd iedere avond een samenvatting uitgezonden van de gebeurtenissen van die dag op het eiland.

Die manieren om de races te volgen zullen niet verdwijnen maar vanaf volgend jaar zal daar ook een livestream aan worden toegevoegd. Dit was eerder nooit mogelijk vanwege de zeer grote logistieke uitdaging om het zestig kilometer lange circuit in zijn volledigheid vast te leggen. Nu blijkt dat dus wel mogelijk te zijn en is het vanaf 2022 mogelijk om het hele twee weken durende evenement met live beelden te volgen, dus zowel de kwalificaties als de races. De organisatie zendt dit uit op een eigen  platform waar deels gratis en deels betaalde content op te zien zal zijn. Daarnaast zal er gedurende het hele jaar content op dit platform verschijnen met onder andere korte docuseries en een volledige documentaire.

Het doel is om meer (jonge) fans aan te trekken tot het evenement. In de afgelopen jaren is de doelgroep verouderd en kwamen er niet veel nieuwe fans bij. Met een flitsend livestream pakket zal het voor iedereen in de wereld met een internetverbinding live te volgen zijn en kunnen er dus veel meer mensen worden bereikt.

Meer races

Daarnaast zullen er ook meer races gehouden worden. Een gebruikelijke week bestond eerder uit twee Superbike races, twee Supersport races, een Superstock race en een Lightweight race voor de solo coureurs. Voor de zijspannen waren er ook twee races. Vanaf 2023 worden er ook twee races verreden voor de Supersport en Superstock klasse waardoor er maar liefst tien races gehouden worden. Klik hier voor het tijdschema van 2022 en klik hier voor het vernieuwde tijdschema dat vanaf 2023 zal gelden.

Aangepaste reglementen

Wat betreft die klassen zijn er ook aanpassingen gemaakt. De Lightweight klasse gaat nu de Supertwin klasse heten met iets andere reglementen waardoor ook onder andere de Aprilia RS660 en de nieuwe Yamaha R7 gebruikt mogen worden in die klasse. Wat betreft de zijspannen is het reglement aangepast zodat niet alleen viercilinder 600cc en driecilinder 675cc motorblokken mogen worden gebruikt maar ook 900cc tweecilinders (bijvoorbeeld BMW F900R of KTM Duke 890).

Bekijk het volledige programma hieronder terug met alle genoemde aankondigingen en plannen.